TEST - Dell Latitude E6520 "osobní zkušenosti"

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Whisky 9. 5. 2011 17:02

Aktualizováno v 15:45 9.5.2011.

Po delší době jsem se rozhodl nahradit svůj pracovní notebook Dell Latitude D630 novým strojem. Na základě mnoha osobních zkušeností ze stroji pro business třídu a pročtených recenzí na internetu, včetně analýzy výkonu procesorů, grafických karet, kvality display, spotřeby komponent, kvality konstrukce, použitých materiálů a zahřívání celého kompletu notebooku, moje volba padla na notebook značky DELL Latitude E6520.

Obrázek

Odkaz na fotografie notebooku: http://www.notebookcheck.com/Dell-Latit ... 899.0.html
a na stránkách Extranotebook.cz a to: http://extranotebook.cnews.cz/dell-lati ... -v-horciku

Konfigurace E6520:

Typ procesoru: Intel Core i7 (Sandy Bridge) 2620M
Frekvence procesoru [MHz]: 2700 - 3400
Předinstalovaný OS: Windows 7 Professional
Typ displeje: WUXGA matné LCD
Rozlišení displeje: 1920 x 1080
Grafická karta: NVIDIA NVS 4200M
Úhlopříčka displeje [palce]: 15,6
Velikost grafické paměti [MB]: 512
Optická mechanika: DVD±RW
Velikosti úložného prostoru HDD (součet) [GB]: Intel SSD G2 80GB
Operační paměť: DDR3
Velikost operační paměti [MB]: 1x4096
Frekvence paměti [MHz]: 1333
Připojení k síti:

Wireless LAN (WiFi)
Bluetooth
Typ síťové karty: 10/100/1000
Rozhraní:
VGA port
FireWire
Webkamera
Čtečka otisků prstů
HDMI port
eSATA
Rozšiřující slot: ExpressCard
podsvícená klávesnice

Hmotnost (může se lišit podle konfigurace) [kg]: 2,5

Obrázek

Konstrukce notebooku:
Šasi notebooku je vyrobeno za pomocí třech materiálů, které významně přispívají k tuhosti rámu základny a display , Dell to nazývá tri-metal technologie. Na fotografii je vidět jak je notebook v základně prošpikován základním rámem který je z kovové slitiny (odlitek) který je extrémně tuhý a lehký. Víko displeje je dostatečně pevné a při snaze jej deformovat „do vrtule“ je příkladně tuhé bez snahy se deformovat a vytvářet vady na display. Klouby display jsou příkladně tuhé a zcela vyrobeny z kovu. Víko display v uzavřeném stavu drží k základovce pomocí dvouch symetrických uzávěru, které jsou vyrobeny z kovu.

Obrázek
By whisky_cz at 2011-05-07

Ke komponentám notebooku se dostáváme ze spod notebooku, kde kryt je vyroben z jednoho kusu magnésiového výlisku (je kovový), velmi lehký ale dostatečně pevný. Zde jsme měl při otvírání drobné problémy, protože víko drží velmi pevně. Stejný problém nastal i při uzavírání, kdy je potřeba dávat pozor na distanční sloupky, které jsou na krytu.

dObrázek
By whisky_cz at 2011-05-07
Obrázek

V těle notebooku se nachází místo pro instalaci mini sata flash disku a micro ssd disku místo 3G modulu, který v notebooku není osazane. Z tohoto pci-e slotu lze i bootovat. Optimalní volbou je zvolit mini ssd Intel Pine greek, neboli Intel SSD Serie 310 80GB, který dosahuje stejných rychlostí jako ssd Intel G2 v kapacite 80GB. tento disk lze zakoupit v e-shopech cca za 3.900CZK. recenze se nachází na adrese: http://www.notebookcheck.com/Test-Intel ... 630.0.html.

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Klávesnice je podsvícená , a má pět stupňů podsvícení a to vypnuto, 25 %, 50%, 75%, 100%. Na klávesnici se nachází všechny potřebné „spínače“ pro jas display, hlasitost, podsvícení klávesnice. Klavesnice má příjemný zdvih, a systémové rozložení kláves, obsahuje také standartní numerickou část viz foto.
Foto klávesnice

doplním:Foto display v zapnutem stavu.

Display

Kvalita zobrazování display se řadí k nadprůměru mezi notebooky. Rozlišení je full hd 1920*1080 a jeho barevné podání je ve spektru s-RGB téměř stoprocentní. Test tohoto display byl proveden na notebookchek.com a odpovídá display co byl montován do Dell Latitude E6510. Adresa testu je http://www.notebookcheck.com/Test-Dell-Latitude-E6510-Notebook.32089.0.htmličemž parametry jsou: kontrast 1:700, jas černé barva cca 0,5 cd/m2, maximálni svítivost je cca 320 cd/m2 a hodnota nits je 380. Co se týče jasu, ten lze korigovat v 16 krocích, přičemž minimální jas je v noci dosti světelný chtělo by to ještě 3-4 kroky dolu. Přes den jsem maximální jas ještě nevyužil, roste snim i maximální kontrast a to dost razantně. Na přímém slunci je display velmi dobře čitelný.

Obrázek

Z fora na US serveru jsme našel specifikace tohoto display včetně kalibrací:

The LG panel in the E6520 is higher quality than I was expecting. My measurements showed it to be very neutral for a business laptop.

Most screen calibrations are set to a white point of 6500 Kelvin (the color of midday sun) with a Gamma curve of 2.2. Most photographers will set their brightness between 125 – 175 nits of brightness when they edit to make sure that prints are not darker/lighter than what they see on their screen.

Here is what I measured for the 16 brightness levels on the LG LP156WF1 1920x1080 panel in this machine:

Brightness level 15 - 6538k @ 386 nits– 2.19 gamma
Brightness level 14 - 6520k @ 365 nits
Brightness level 13 - 6520k @ 339 nits
Brightness level 12 - 6517k @ 319 nits
Brightness level 11 - 6513k @ 295 nits
Brightness level 10 - 6508k @ 275 nits
Brightness level 09 - 6503k @ 250 nits
Brightness level 08 - 6497k @ 226 nits
Brightness level 07 - 6491k @ 204 nits
Brightness level 06 - 6485k @ 180 nits
Brightness level 05 - 6481k @ 156 nits– 2.03 gamma
Brightness level 04 - 6472k @ 132 nits
Brightness level 03 - 6465k @ 108 nits
Brightness level 02 - 6458k @ 86.5 nits
Brightness level 01 - 6452k @ 62 nits
Brightness level 00 - 6445k @ 40.8 nits

The color temperature stays consistent across the range of brightness settings. The native gamma and white point are close to ideal. You have added 85 nits of brightness to the “300 typical” of the E6510.

The display is fairly well balanced “out of the box” before. There is just a hint of a blueish hue to the screen, but it is very subtle. The colors hold up well to high brightness levels. The screen can get very dark as well. This is a great panel for the money. Probably the best business class panel I have seen in a Dell outside of the Precision line.

The panel calibrates very well. Delta values are all below 2 which puts the panel in the “Quite Good” to “Excellent” range.

Looking at the calibration curves, you can see that the red was slightly increased, the green was fairly stable, and the blues were slightly decreased.

The color gamut is not as wide as the RGBLED displays, but the colors look great. I can see some color limiting in the reds - Coca-Cola is notoriously tough to see correctly and the E6520 renders the site slightly orange as it runs out of gamut

Teplota, hlučnost , výdrž

Spotřeba a výdrž na baterie byla pro mne velká neznámá. Zde musím, ale velmi pochválit kvalitu chlazení, odvod tepla a především výdrž notebooku při chodu na baterii. Notebook má dle konfigurace power managmentu od dellu možnost 7-dmi variant řízení spotřeby a výkonu. Od extremního výkonu, přes rovnováhu, která je definována i ve windows až po nastavení, které minimalizuje odběr všech komponent notebooku a minimalizuje chod ventilátoru na potřebné minimum (nespíná se vůbec). Byl jsem překvapen tichosti chlazení notebooku i v extrémní zátěži. Jedním slovem skvělé. Chod dvd mechaniky je významně hlučnější než chod ventilátoru na maximální otáčky ba co více chod interního plotnového hdd je rušivý element. Výsledky měření výdrže chodu na baterie , rychlosti otáček ventilátoru a teploty jednotlivých komponent níže.

Obrázek

Doplněno: Představu o hlučnosti si lze udělat na základě měření, které provedly dne 9,5.2001 na notebookcheck.com
Obrázek

Výdrž notebooku s 60W/hr baterií je: při práci ve wordu jsem naměřil 8h:53m, při surfování nainternetu se zapnuto wi-fi a prací v GIS programu jsem naměřil 7h:23m. Při hraní Unreal Tournament 2004 po síti v hospodě jsem hrál 3h:42m než s notebook vypnul (hráno na integrovanou grafiku HD3000), při sledování filmu v 720p notebook vydržel 4:52minut. Co se týče spotřeby budu jednotlivé udaje a typy činosti na baterii v budoucnu zde uvádět.
Další volbou napájení pro tento notebook je baterie 97W/hr a slice baterii 97W/hr. S těmito dvěma bateriemi ,by měl notebook dle mého výpočtu vydržet při surfování a zapnutou wifi minimálně 24hodin, ale to je prozatím dohad. Jak mile dorazí poštou slice baterie test výdrže doplním.

Obrázek

Obrázek

Měření bylo provedeno při nastavení notebooku Extended battery life - max. run time, v tomto stavu powermanagment vypne a odpoji všechny nepotřebná zařízení včetně dvdrw mechaniky.
Obrázek

Tak co se týče hlučnosti notebooku :-)
stav otáček ventilátoru lze pomocí softwarového rozhrani regulovat. Podle nastavení jenotlivých profilů, které Dell již předdefinoval, ne se potřeba bát jakékoliv hlučnosti ventilátoru.
Tady je obrázek možnosti nastavení powermanagmentu, který lze libovolně měnit. (pomocí sloupečků).
Obrázek

Neznám žádný notebook, který by bylů osazen výkoným procesorem aby byl podobně tichý i v zátěži. V zhledem k povaze mé práce mi jich za 15let praxe prošlo rukami požehnaně. Notebook je podstatně tišší než můj starý dell D630.
Ventilátor se prichodu na baterie při používání integrované rafické karty HD3000 nezapíná vůbec. Spotřeba notebooku při práci na internetu a office worku (osazen SSD) je tak nízka že kovové tělo pohlcuje teplo :-). hluku se bát u dell e6520 N E M U S Í T E.
U 13" e6320 není ani dedikovaná GK takže tam je spotřeba ještě nižší, ale naopak 6520 má proti e6420 a e6320 dvě heatpipe takže má i díky velikosti podstatně větší prostor pro absorbci krátkodobých odvodů tepla při vysokém výkonu.

Předdefinované typy powermanagmentu, tak jak je zobrazují WIndows7 prof.64bit.
Obrázek

Standartní HDD 2,5" je hlučnejší než notebook!!!!!!!! Doporučuji SSD, jinak vás "plotýnky" budou rušit. ;-]

Během měření v 3Dmarku, hraní Hry Crysis2 v rozlišení 720p (plynule hratelné) a dekódování fullhd videa s kamery Canon hf-S10 se teplota procesoru dostala na maximální hodnotu 80 st. Při celkové spotřebě procesoru cca 38W s integrovanou grafickou kartou. Na výdechu chlazení byl vzduch citelně teplý až horký, ale povrch notebooku se nějak významně nezahřál.
Spotřeba procesoru včetně HD3000:
v maximální zátěži: cca 38,8W
minimální : cca 3-4W
Obrázek

Testování výkonu
Notebook jsme otestoval v několika „benčmárcích“ které jsem splašil. Pokud si někdo bude přát jíný test, rád jej provedu.

CPU
Procesor I7 2620M, maximální TDP 35W. Procesor výkonostně dle zatížení se pohybuje na na frekvenci 800 Mhz při potřebě minimálního výkonu až po 3,4Ghz pro jedno jádrové aplikace. Obě jádra včetně HT běží na 3,2Ghz. Výkon procesoru je impozantní.
Obrázek
Obrázek

GPUZ

Notebook je osazen integrovanou Intel grafikou HD3000 a dedikovanou grafickou kartou Nvidia NVS 4200m 512MB:
frekvencí jádra 740Mhz
frekvence pamětí 800Mhz
shadery 1480Mhz

Obrázek
Obrázek
Obrázek

x264 HD BENCHMARK 4.0

Results for x264.exe r1913

Pass 1
encoded 1442 frames, 86.63 fps, 3912.26 kb/s

Pass 2
encoded 1442 frames, 16.78 fps, 3961.52 kb/s

CrystalDisk MArk, ASSD
Notebook je osazen druhou generací SSD Intel G2 80GB.
Obrázek

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Provedl jsem porovnání výkonu mezi dvěma HDD a to Intel SSD G2 80GB a Seagate 7200.4 500GB. výsledky jsou v přehledné tabulce s výsledky a rozdíly ve výkonu uvedenými v procentuálním rozdílu mezi ssd a plotnovým hdd.

Obrázek

3DMark2006

3Dmark 2006 výkon je cca 4835 bodu, pričemž kartza na jádře jde bez problému taktovat až na 810Mhz. SM2,0 score je 1881 bodů, HDR/SM3,0 score je 1684bodů a CPU score je 3729 bodů.
Obrázek

3DMark2011
3Dmark 2011 výkon je cca P567 pro rozlišení 720p.
Obrázek

PCVantage
Výkon na kancelářský notebook je dle mého házoru impozantní a oproti starému CoreDuo na 2ghz to je skok do „jiní galaxie“.
PC mark 11305b. Jednotlivé hodnoty v testech jsou uvedeny v obrázku.
Obrázek

Score Windows

Skóre Windows je na obrázku uvedeno 4,7, ale tato hodnota odpovídá integrované grafice. Dle zahraničních serverů je při dané konfiguraci minimálně 6,4, protože v systému windows7 dell primárně nastavuje chod pouze na integrovanou grafickou kartu HD3000 a chod NVS 4200M je vynucen až aplikací. (má to významný vliv na spotřebu).
Obrázek

Pokud je potřeba přímo vynutit spuštění dedikované grafické karty je potřeba to provést přes systémové menu a zvolit typ grafické karty pro spuštění dané aplikace. Toto se provede pouze jednou a poté se aplikace již spouští s daným nastavením.
Obrázek

CineBNECH 11,5

CineBENCH 11.5 je pro OpenGL 15,53fps a pro CPU je 2,95fps.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

DALŠÍ TESTY A ZKUŠNOSTI BUDU V PRUBĚHU VÍKENDU A DALŠÍHO PRACOVNÍHO TÝDNE DOPLŇOVAT.
Naposledy upravil Whisky dne 10. 5. 2011 15:44, celkově upraveno 2
Proč furt kupovat nový HW? Ten tex?ák jede i na deset let starém kávovaru :-)
Whisky
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 9. 5. 2011 17:18

Díky, pěkná recenze. Jen technická k materiálu šasi - Tri metal nejsou 3 materiály, ale jeden. Konkrétněji jde o nějakou jejich slitinu s příměsí hliníku a hořčíku.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod starer 9. 5. 2011 17:21

Parádní recenze!!! Je to super stroj za zajímavé peníze, myslím že mu není co vytknout, za tenhle notebook se nemusí nikdo stydět!!! Můj první dojem na nové Latitudy nebyl moc dobrý, všechny předešlé z řady E jsou dost hranaté a tak mne ze začátku trošku zklamaly nástupci kulatýma tvarama, rychle jsem si ale zvykl a nyní již musím říct, že je to jeden z nejhezčích a nejpovedenějších kousků co znám.... Za tuhle recenzi děkuju! Myslím, že se na DELL na foru dost zapomíná.....
starer
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 9. 5. 2011 17:56

Vzhledem k tomu, že si brousím zuby na příbuzný model (13" E6320), zajímalo by mě víc, jak je to s tím chlazením. Lze někde přímo nastavovat režimy chlazení? Jaké to jsou?

Pokud bych měl nějaký notebook používat dlouhodobě, měl by mít možnost pasivního chlazení při kancelářské práci (může si jednou za čas odfouknout, ale neměl by větrák běžet neustále, nebo příliš často).
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Whisky 10. 5. 2011 15:36

swarm píše:Vzhledem k tomu, že si brousím zuby na příbuzný model (13" E6320), zajímalo by mě víc, jak je to s tím chlazením. Lze někde přímo nastavovat režimy chlazení? Jaké to jsou?

Pokud bych měl nějaký notebook používat dlouhodobě, měl by mít možnost pasivního chlazení při kancelářské práci (může si jednou za čas odfouknout, ale neměl by větrák běžet neustále, nebo příliš často).

Tak co se týče hlučnosti notebooku :-)
stav otáček ventilátoru lze pomocí softwarového rozhrani regulovat. Podle nastavení jenotlivých profilů, které Dell již předdefinoval, ne se potřeba bát jakékoliv hlučnosti ventilátoru.
Tady je obrázek možnosti nastavení powermanagmentu, který lze libovolně měnit. (pomocí sloupečků).
Obrázek

Neznám žádný notebook, který by bylů osazen výkoným procesorem aby byl podobně tichý i v zátěži. V zhledem k povaze mé práce mi jich za 15let praxe prošlo rukami požehnaně. Notebook je podstatně tišší než můj starý dell D630.
Ventilátor se prichodu na baterie při používání integrované rafické karty HD3000 nezapíná vůbec. Spotřeba notebooku při práci na internetu a office worku (osazen SSD) je tak nízka že kovové tělo pohlcuje teplo :-). hluku se bát u dell e6520 N E M U S Í T E.
U 13" e6320 není ani dedikovaná GK takže tam je spotřeba ještě nižší, ale naopak 6520 má proti e6420 a e6320 dvě heatpipe takže má i díky velikosti podstatně větší prostor pro absorbci krátkodobých odvodů tepla při vysokém výkonu.

Předdefinované typy powermanagmentu, tak jak je zobrazují WIndows7 prof.64bit.
Obrázek

Standartní HDD 2,5" je hlučnejší než notebook!!!!!!!! Doporučuji SSD, jinak vás "plotýnky" budou rušit. ;-]
Whisky
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 10. 5. 2011 15:48

Whisky píše:Neznám žádný notebook, který by bylů osazen výkoným procesorem aby byl podobně tichý i v zátěži.

V tom případě bys měl vyzkoušet nějaký cenově odpovídající ThinkPad. Ty se chladí výborně. U DELLu jsem si ale nebyl jist. Tou správou (a zejména screenem s nastavením profilů) jsi mě potěšil. Pokud jde o SSD, to je samozřejmě jasná věc - není 2,5" disk, který by pro mě byl dostatečně tichý.

Pak už by mě zajímala jen jedna věc, ale s tou mi nepomůžeš, pokud nemáš dostatek zkušeností s ThinkPady. Zajímalo by mě, jak moc se zlepšil touchstyk (obdoba TrackPointu z Lenova). U některých dřívějších modelů jsem pozoroval podivnou odezvu na pohyb - při menším tlaku jel kurzor moc pomalu a při větším zas hned uskočil přes celou obrazovku. Tohle ale asi bude chtít někde vyzkoušet.

Až na vzhled by jinak měl notebook snad vyhovovat a nad vzhledem by se daly přimhouřit oči.
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod I.Indigo 10. 5. 2011 17:33

Existuje Dell Power Manager i pro XPS m1330?
I.Indigo
Junior

Odeslat příspěvekod BinLadin (novy) 10. 5. 2011 18:10

moc hezká recenze, mě se taky vzhled nových Latitude moc nelíbil .. ale nějak se si asi zvyknul :-). Hlavně, že Dell udělal něco s tou hlučností v zátěži, protože můj Dell je hodně hlučnej v zátěži.
BinLadin (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod Whisky 10. 5. 2011 18:29

To SWARM
Tak pokud tedy chces dalsi něco více než "amatérskou" odpověď :
touchpad podporuje multifunkčni možnosti konfigurace hmatů a kliků, které nebyly v minulosti u dell standartní. "klitoris" je přesný ani ne rychlý ani ne pomalý... zcela stejný jako u T510 či W510 . Většinou mám velkou zkušenost z Dell a HP.
tady jsou nejaké scrýny :-)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Whisky
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 10. 5. 2011 19:30

Whisky: Z těch screenů jsem koukal, že u touchpadu jde nastavit rychlost pohybu kurzoru odděleně od systémové (viz ten poslední obrázek. Je tam to samé i pro pointstick? Jde mi o to, že u Lenova a Toshiby používám trackpointy vždy nastavené na nejvyšší citlivost, aby byl kurzor rychlý.
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Whisky 11. 5. 2011 10:28

ano rychlost lze menit.... nastaveni na default je promně dostatečně rychle, a citlivé. Při nastavení rychlosti na maximum je to pro mne až nepřirozeně ryhlé... kurzor "lítá" :-)
Whisky
Junior

Odeslat příspěvekod Whisky 12. 5. 2011 13:16

doplnění o podrobnější náhled spotřeby, frekveci a teploty komponent.
maximalní teploty jsou dosaženy 10-násobným opakováním 3dmarku2006 pri teplote místnosti 25-6st v místnosti.

Obrázek
Whisky
Junior

Odeslat příspěvekod telatko 12. 5. 2011 14:42

super recenze diky.

V těle notebooku se nachází místo pro instalaci mini sata flash disku a micro ssd disku místo 3G modulu, který v notebooku není osazane. Z tohoto pci-e slotu lze i bootovat.

Jak bych mohl zjistit, jestli je tato moznost i na mem Dell XPS 1645 ? diky....
telatko
Junior

Odeslat příspěvekod Gender.Bender 13. 5. 2011 01:11

smel bych se zeptat na ten tvuj predchozi - ten D 630 ? uvazujeme o koupi (Ebay) nejakeho povedenho kusu, neb na lepsi nejsou penize, je to dnes jeste s prehledem porad skvely stroj ?

uvazoval jsem o koupi konfig s integr graf + cpu asi T7700 (tj C2Duo s vyssi frekvenci nekde kolem 2.5 GHz)
myslis ze by to byl dobrej stroj ? jde to kdyztak podtaktovat pomoci programu RM Clock ?
jak myslis ze to vydrzi s nejvetsi baterii na normalni praci = internet - 3, 4 h s novou baterii ?

nebo min ? diky
Gender.Bender
Junior

Odeslat příspěvekod Jean-luc-Pickard 13. 5. 2011 02:51

taky bych se přimloval za to, jestli nevíte o nějakém Power Managmentu od Dellu na XPS 1330, hlavně na tu geforce8400, nebo jak to nejvíce utlumit . .

takhle grafika NVS 4200 - co to konkrétně je ? ta neni na hry ne ? to je přímo profesionální na ACAD ne ?
Jean-luc-Pickard
Junior

Další stránka