od walter n. 2. 7. 2011 14:50
To GeneHawkins: vůbec si nemyslím, že by zdaleka všechny holky vybíraly notebooky jen podle vzhledu (ano, každý chce hezkou věc, ale nakonec vybírat "jen podle kabátu"...).
Já jsem již mnohokrát pomáhal vybírat (přátelům, kolegům, známým) notebook a musím říct, že pokud jsme se začali bavit - zvláště tady u ženské části - blíže k této problematice (především konstrukce, materiály, efektivita a míra hlučnosti chlazení, klávesnice atd.), dotyčné zjišťovaly, že by tedy raději daly přednost v rámci možných financí kvalitě.
Kupříkladu si ukázkově vzpomínám, což často zmiňuji, na mou kolegyni (mladá kočka, vysokoškolačka, tehdy 26 let), když vybírala před dvěma lety office notebook v tom nejlevnějším. Hodně se jí líbil 15" Timeline první generace s jednojádrovým ULV procesorem. Finálně ale zvítězil výprodejový 14" ThinkPad R61 za cca 12 tis. Kč (a jen s DVD-ROM) - ano, ta černá "krabice" (s magnéziovými rámy v základně i víku, vynikající klávesnicí, trackpointem, fajn chlazením s možností regulovat přes TPFanControl atd.) a nebylo to jen kvůli nižší ceně (Timeline stál nějakých 14 tis.). Začala vidět "krásu" v přidané hodnotě, kvalitě.
Musím sice podotknout, že nakonec byla objednávka zrušena - o pár hodin byl někdo rychlejší, ale... Když jsem si později koupil ThinkPad R400, ukazoval jí ho (R400 je vzhledově i konstrukčně až na pár drobností takřka to samé), strašně se jí líbil a zalitovala tehdy nekonaného nákupu - komplet matný, černý, super klávesnice, naprosto tichý (v office slyšíš jen šum HDD) - "takový old school", naživo jí designově nevadila ani přesahující 6-cell baterie.