DELL nebo ASUS? cca 20 000Kč

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Ohm711 25. 8. 2011 13:00

Zdravím,
Budu si kupovat nový ntb a potřebuji poradit - asi častá otázka co?

Ntb by měl být za cca 20litrů. Docela mi záleží na zpracování a aby to taky utáhlo nějaký hry.
už jsem byl prakticky rozhodnutý pro tento DELL. Četl jsem, že DELL je na tom se zpracováním celkem dobře a výkon ntb se mi zdá také docela dobrý. Jako + beru 2.1 repro. Jako - 5400ot disk.

Dnes jsem ale narazil na tento ASUS, který mě ohromil. Má lepší displej než DELL, výkonnější grafiku, Větší disk a 7200ot, větší RAM. A cena je nižší. Prostě jasný vítěz.

Mě by ale zajímalo jestli někdo máte zkušenosti s tímto ASUSem (nebo podobným), jak je na tom s kvalitou zpracování a poruchovostí. Rozhodně se chci vyvarovat toho, aby se celý ntb různě prohýbal a po pár měsících začaly praskat plasty.

Pokud máte nějaký lepší tip, tak sem s ním.

Bude to můj první ntb, a tak bych nerad šlápl vedle...

Předem díky za rady.
Ohm711
Junior

Odeslat příspěvekod kotiki 28. 8. 2011 19:26

http://www.alza.cz/acer-aspire-5750g-26 ... 254248.htm můj typ je mnohem lépe přenositelný a FullHD je ti na ntb na prdlačky tohle je ideální rozlišení eště lepší grafiku najdeš v http://www.alza.cz/msi-ge620dx-292cs-d248284.htm
kotiki
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 8. 2011 06:43

Teda 17" notebooky s vahou 3 a 3,5 kila to moc na prenaseni neni a pokud ti to bude stat doma na stole, tak kvalitu zpracovani tak neocenis.
V mych minulych zamestnanich jsme mel jak IBM, tak Dell a poruchami trpeli vsichni. Jejich vyhodou je ale NBD zaruka, kdy ti do druheho dne ntb opravi i kdyby ho meli pulku vymenit. Dle meho nazoru pro domaci vyuziti zbytecny luxus, ale pro podnikani se to vyplati.
Pri stejne cene bude Asus/Acer vzdy lepe vybaven, nez Dell/IBM. Kdyz uz se rozhodnes pro Dell, tak rozhodne nekupuj bez NBD a uvazoval bych i o jejim rozsireni (3-5 let), za priplatek samozrejme.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ohm711 29. 8. 2011 21:36

Sestra má 15.6" (asi) a nepřipadá mi nějak strašně velkej. Takže jsem si říkal, že by o těch 2.3" víc šlo unýst.
Ntb by právě měl být do školy, takže hodně přenášení. Pokud tedy myslíte že 17" je moc, tak ještě mrknu po něčem menším.

Ani nevím proč, ale v acer nemám moc důvěru...
Na ten MSI jsem koukal, ale odradilo mě recenzní video.

Já nevím, ale rozlišení 1366x768 pro 15.6" ntb mi přijde hrozně málo.
Vždyť další generace mobilů přijde s HD displeji (1280x720) a to na 4.3".
Proto bych bral 1600x900, nebo raděli FullHD.

Opravdu bude to můj 1. ntb, takže zkušenosti nemám žádné.
Ohm711
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 8. 2011 04:51

Do školy bych spíše doporučil netbook nebo subnotebook o velikosti cca 12" a doma si k tomu koupit externí monitor.
Já jsem ten můj 15,4" nosil 2 roky do práce a můžu říct, že se to dost pronese a to jsem ho nesl jen ráno tam a večer zpět, představa, že bych ho ještě nosil z třídy do třídy a na oběd a na záchod (aby mi ho někdo neukradl) - no to by se už dost pronesl. A 17" už by bylo fakt dost.
Další nevýhodou 17" je krátká doba výdrže na baterie. Je třeba si uvědomit, že pokud nebudeš během hodiny moct mít notebook připojený do elektrické zásuvky, tak ti vydrží tak tři vyučovací hodiny, kdežto na nebtooku budeš moct jet na baterky i celý den (dle typu).
Nenapsal jsi, na co ho hodláš používat - jestli jako psací stroj + surfovadlo + prohlížečku filmů nebo na něco náročnějšího. Od toho by se měla odvíjet i HW konfigurace.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kotiki 30. 8. 2011 09:23

msi je to nejlepší za danou cenu na trhu pokud si chceš něco zahrát aspon na ty střední nebo lepší detaily a vydrží ti tak rok dopředu jeho nevýhodou je měkčí tělo, ale s tím se budeš asi muset smířit u všech notebooků, které nejsou jen na kancelářskou práci. A pokud chceš opravdu notebook jen do školy na psaní nebo na filmy, tak bych neváhal sáhnout po HP z řady ProBook. Jinak tu mám další líbivý kousek s vysokým grafickým i výpočetním výkonem: http://www.alza.cz/asus-k53sv-sx446v-hnedy-d256141.htm
P.S : věř mi že pi rozlišení 1920x1080 je i text špatně čitelný a doporučil bych ho až od těch 17ek :)
kotiki
Junior

Odeslat příspěvekod DrFreeze 30. 8. 2011 09:39

Naprosto souhlasím s Patrikem. Taky jsem měl mnoho let 3kilový noťas a dost se pronese (a to jsem ho nenosil každý den!). Teď mám 1,3kg 12" a doma dok a externí monitor a nemohu si to vynachválit! V batohu ho skoro necítím, příp. to vrazím do taštičky formátu A4... Kdo zkusil, nechce jinak! :-)

Dobrým kompromisem by mohlo být 13" a kolem 2 kg. Za záruku typu NBD se samozřejmě připlácí, takže pro "školní" použití by mohlo stačit něco typu "Collect and return" (kurýr odveze a pak zase přiveze).
DrFreeze
Junior

Odeslat příspěvekod Ohm711 30. 8. 2011 10:03

Jdu do nové školy (VŠ), takže nevím co od toho očekávat.
Všichni říkají, že na vejšku musí mít člověk ntb, tak si ho taky koupím.

Jinak mimo školu serfování, sledování filmů (seriálů) a jak jsem psal - nikdy jsem žádnou mašinku neměl, takže bych si chtěl i něco zahrát.

Od těch 17" jsem tedy upustil a rozhodl jsem se pro 15,6". Míň ne, protože pak jde výkon dolů.

Kdybych zjistil, že s ntb to na škole nepůjde, tak bych možná časem mohl koupit netbook a notebook si nechat mimo školu, ale to je zatím předčasné.

Takže po probdělé noci a shlédnutých X stovek notebooků jsem našel dalšího kandidáta.
Je sice trochu dražší, ale až na pomalejší disk vypadají parametry dost dobře. Nevýhodou je, že je to celkem nový ntb, takže asi těžko seženu nějakou recenzi nebo zkušenosti.

Do koupě mi zbývají cca 2 týdny, takže je to pořád otevřené...
Ohm711
Junior

Odeslat příspěvekod kotiki 30. 8. 2011 11:17

myslím že asus je u 15'' notebooků více než dobrá volba at už se rozhodneš pro jakýkoliv. Předtím bych si ješt pročet na této stráne test domácích ntb do 18 000 protože se tam najdou krásné kousky a skoro všehny jsou použitelné.jinak se ještě přimluvím za můj posledí typ.
kotiki
Junior

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 30. 8. 2011 12:56

Ohm711 píše:Všichni říkají, že na vejšku musí mít člověk ntb, tak si ho taky koupím.

Na VŠ rozhodně notebook není nezbytný. 14" ~ 2 kg je maximum pro časté přenášení, cokoliv nad je akorát na obtíž.
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ohm711 30. 8. 2011 13:28

Je mi jasné že na škole to jde i bez ntb, ale už mám slíbenou i nějakou dotaci od rodičů.

kotiki: já prostě nemůžu překousnout to rozlišení. Na 15" mi to přijde málo.
15" ntb je s tímto rozlišení mraky. Kdyby mi nevadilo, tak už mám určitě vybráno. A levněji.
Ohm711
Junior

Odeslat příspěvekod Oggi09 30. 8. 2011 13:50

Ohm711 píše:Všichni říkají, že na vejšku musí mít člověk ntb

1. Pokud budeš na kolejích (přitom třeba dál od školy, nebo každý týden jezdit domů), tak je plnohodnotný notebook ideální (výkon a uhlopříčka dle zaměření školy, viz strojárny, stavárny=CADy, atd...)
  2. Pokud budeš na privátě (přitom třeba kousek od školy, nebo budeš jezdit domu jednou za měsíc), tak je idelaní desktop (+netbook pokud na to máš)
  3. Případně třetí možnost a tou je 12-13 notebook s externím monitorem na kolejich/privatu
Toť má zkušenost.
Oggi09
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 30. 8. 2011 13:53

Ono není kam spěchat - nabídka ntb je více než dostatečná, když budeš mít vybráno tak koupě je věc jednoho odpoledne.
Můžeš si zkusit následující test. Vem tašku a dej si do ní zátěž cca 2,5 kilogramu a zkus si jí 2 až 3 dny nějakých 10 hodin nosit. Za chvíli toho budeš mít plné kecky.
MNOHEM užitečnější je mít ntb neustále s sebou (ať pro zábavu, nebo pro práci - neuvedl jsi co za školu to bude, jestli třeba budeš programovat, jak moc na něm budeš psát,..), než mít sice výkonný notebook, ale mít ho doma (na koleji), protože tě bude otravovat s ním se nosit.
Až mě ten současný doslouží, tak 100 % půjdu do menšího.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ohm711 30. 8. 2011 13:55

Pravděpodobně 1. možnost. Ale o vybavení školy nemám páru.
Ohm711
Junior

Odeslat příspěvekod Oggi09 30. 8. 2011 14:06

Ohm711 píše:Pravděpodobně 1. možnost

Tak to bych volil 13ku, sám jsem se tahal s čas 15,4 a 16,4 a za tu námahu to nestojí :-D
Na druhou stranu znám lidi co celou výšku udělají s netbookem Asus EEE a rozlišením 1024x600, takže ta 13 je v pohodě :-D
Oggi09
Junior

Další stránka