Kvalitní notebook, 12,5-14", do 30.000 Kč

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod sterba.95 4. 9. 2011 12:10

Zdravím, sháním notebook na doma, na časté přenášení a užívání i na střední škole. Od notebooku očekávám hodně kvalitní zpracování, vysokou výdrž, vysoký procesorový výkon (i5 nebo i7) a výhodou bude lehčí váha. Taky budu rád za kvalitní klávesnici a displej.

Výběr jsem zatím uzavřel na 3 značky - Dell, Lenovo a HP - tedy Latitude, Thinkpad a Elitebook. Cenově by se měly vejít pod 30.000 s DPH, ale důležitý je poměr cena/výkon.

Uvedu příklad od každé značky, který se mi zamlouvá:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=89314 Dell Latitude E6320, dokoupil bych 4GB paměť RAM
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=89023 HP Elitebook 8460p
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=90086 Lenovo Thinkpad T420

Předem děkuji za rady ;)
sterba.95
Junior

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 4. 9. 2011 14:22

Tady už bych to neviděl tak jednoznačně, jako když jsi hledal notebook do 20 tisíc, protože tady jsi už ve vyšší třídě. Všechny jsou slušné, každý má něco do sebe, vhodné by bylo se na ně osobně podívat a vyzkoušet.

Klávesnici mají všechny dobrou, ale záleží na ergonomii. HP deklasuje vysoká přední hrana (proto bych ho vyřadil). S tím vůbec nemá problém Lenovo, které má přední hranu zakulacenou. DELL má zase podsvícenou klávesnici a dlouhý levý shift (ale jednořádkový enter).

Kvalitní displej nemá žádný z nich (nejlevnější notebook se solidním displejem je ThinkPad X220 s IPS).
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sterba.95 4. 9. 2011 16:00

O X220 a IPS vím, nicméně jsem rozdíl oproti normálním LCD s LED podsvícením neviděl, ale věřím, že tam je. A X220 ve slušné konfiguraci je za 32 tisíc, což je trochu nad limit, 30 měl být max. strop, ale je v tom displeji opravdu takový rozdíl? A mimo tyto modely, co jsem uvedl, doporučil bys mi něco jiného?

Osobně jsem se na notebooku chtěl podívat, ale nemám možnost kde. Jsem z Brna a showroom např. HP tu má jen czechcomputer, kde jsem nenašel jediný elitebook, s Lenovem osobní zkušenost mám, kvalita je vynikající, ale radši bych hliníkový povrch, který má HP a Dell.
sterba.95
Junior

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 4. 9. 2011 16:21

Já bych koukl i po tom novém eskovém VAIO, vypadá docela pěkně.

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=88710

Má dvě grafiky a je docela lehké.
near field | Úplně všechno o NFC.
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod sterba.95 4. 9. 2011 16:30

Vaio nevypadá špatně, ale za tu cenu nenabízí nic převratného a zpracování mi také nepřijde lepší.
sterba.95
Junior

Odeslat příspěvekod sterba.95 5. 9. 2011 16:54

Co byste upřednostnili, zajímala by mě kvalita, výdrž, výkon apod. u HP Elitebook 8460p, Dell Latitude e6420 a Lenovo Thinkpad T420 - všechno 14ky.

Potom srovnání HP Elitebook 2560p, Dell Latitude e6320 a Lenovo Thinkpad X220 (verze s i5 a IPS displejem).

Mezi těmito se nejspíše budu rozhodovat, ještě nevím, jestli 14ky nebo 12-13ky, ale prosím o rady mezi těmito modely. U HP by konfigurace byly asi s i7čkou, u Dellu a Lenova s i5kou.
sterba.95
Junior

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 5. 9. 2011 17:23

Podívej se na seriál "Srovnávací test all-round business notebooků" na notebookblog.cz.
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wizaard 7. 9. 2011 09:47

Určitě projdi ten srovnávací test, je vynikající (jako všechno od Jirky Zimy). Ale jinak jsem stejného názoru jako oneill_sx1 - EliteBook bych vypustil (ostrá hrana opěrky, zbytečné kovové povrchy, klávesnice jen standardní) a soustředil se na Latitude a ThinkPad, kde už to bude dost o subjektivních názorech a dojmech (oba mají svá pro a proti, leč oba jsou vynikající).
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod sterba.95 7. 9. 2011 15:58

Díky moc, Elitebook jsem z výběru i ze svých dojmů již vyřadil. Nejspíše půjdu do Lenova, verzi T420 za 28tis. s výkonnější i5kou a přepínatelnou grafikou. U Dellu se mi líbí zase nižší váha u 13,3 verze, ale musel bych k ní dokupovat ramky a do expresscard slotu nejspíše nějaká USB, protože má jen 2. V testu nejlépe dopadl T420 ze všech a téměř ve všech ohledech byl top. Co se týče baterky, tak asi oba notebooky s 6ti článkovou baterií vydrží přes 6 hodin na wifi což mi plně vyhovuje.
sterba.95
Junior

Odeslat příspěvekod hongkong 7. 9. 2011 18:35

tak u t420 urcite nepocitej s 6 hodinami - tak kolem 4 je opravdova realita - a jedno velke minus ale opravdu velke a to je displej - v historii zobrazovadel jsem jeste nic tak otresneho nevidel jako co je prave u t420 - kupoval jsem ho klukovi do skoly a kdyz jsem to videl tak jsem se primo zhrozil
hongkong
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod wizaard 7. 9. 2011 18:37

6 hodin je utopie, s 6článkem 4-5 dle zatížení. Koupím ale 9článek + Slice a jsem na 16-18 hodinách... ;-)

Displej v základních 1366x768 opravdu celkem hrůza, HD+ (1600x900) je o něco lepší. Pořád ale podprůměr, ale u 14" notebooků je to tak vesměs všude.
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod sterba.95 7. 9. 2011 21:27

V testu na tom webu naměřili Lenovu přes 6 tak nevím... Jinak tím, že jsem napsal kvalitní displej jsem nemyslel nějaký top, na 13,3 displeji mně rozlišení dellu nevadí, nyní mám na 15,4ce 1440x900 a docela mi dostačuje). Pořád se nemohu rozhodnout, vidíte ještě nějaké zásadní výhody/nedostatky Lenova vs. Dellu?
sterba.95
Junior

Odeslat příspěvekod hongkong 7. 9. 2011 21:45

to lenovo je dobry jak v kvalite zpracovani i vykonu - ale to zobrazovadlo je opravdu otresny - rozliseni 1600x900 ok ale ta kvalita obrazu vubec ne - klukovi to je jedno hlavne ze mu to neco ukazuje ale ja bych to pouzivat nemohl protoze me to uplne bije do oci - neprirozene svitici a barvy jak by smet - vystelovat to nejde - takze pred koupi si bez pocitac omrknout
- a ta vydrz 6 hodin je nerealna - to mozna testoval nejaky kouzelnik ktery zastavil cas - s wifi 4 hodiny
hongkong
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod alfah4ns 7. 9. 2011 23:26

bohužel všechny 14ky mají LCD nevalné kvality. Je to fajn volba pro člověka, který preferuje rozliško nad kvalitou obrazu.
V opačném případě bych šel raději do 12.5 x220 s IPS.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod masarka 8. 9. 2011 18:51

T420 mám nějak 3 měsíce a výdrž na baterku není ani ty 4 hodiny při mé normální práci (java, oracle, wifi atd) takže ne nic moc úplně nenáročného. Co se obrazu týče tak mě nevadí, mám to na práci ne na filmy nebo grafiku, navíc doma používám externí monitor. Navíc to rozlišení mě uchvátilo, nemám vůbec problém s místem. Když teď něco dělám ještě na starém notebooku (13.3 13xx na 7xx) divím se jak jsem na tom mohl něco dělat. Šel bych do něj znova, jsem absolutně spokojený.
masarka
Junior

Další stránka