SSD - stoji to za to?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Rybak 4. 1. 2012 16:14

chci koupit novy NB, jsem rozhodnoty pro ThinkPad T520. v nekterych konfiguracich je nabizen s SSD Intel mSATA 310, tusim 80 a 160 GB. soucasne je v NB i plotnovy disk 500 GB. ma smysl koupit verzi s SSD? vyuziti NB bude jako klasicky osobni pocitac - multimedia, hry, internet, programy pro tvorbu a editaci hudby, atd... v cem jsou vyhody a nevyhody takoveho reseni? uz jsem o tom cetl hodne - zajimaji me spis zkusenosti uzivatelu, prinos pro beznou praci atd. diky
Rybak
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 4. 1. 2012 16:30

v případě notebooku je přítomnost SSD naprosto elementárně klíčová...

cokoliv nad rozsah tohoto konstatování si najdi na internetu nebo na těchto fórech, protože je to vysloveno, sepsáno, změřeno a dokázáno v takovým množství, že každým jedním dalším vláknem na toto téma bychom mohli internet zahltit...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod karlos00x 4. 1. 2012 16:37

kdo nezazil nepochopi/neuveri.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zivan 4. 1. 2012 16:50

Jinak samotny 80GB intel 310 se prodava kolem 4000Kc, takze je moznost i koupit T520 bez nej a dokoupit ho jinde.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod BinLadin (novy) 4. 1. 2012 16:55

+když neběží ventilátor (ani jiný hdd) v NB tak naprosto tichý stroj, což s T520 budeš schopen mít často :-)
+rychlost
+rychlost
-cena
BinLadin (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 4. 1. 2012 17:21

O SSD už toho bylo napsáno tolik a někomu to pořád nestačí?
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod firefoxik 4. 1. 2012 17:46

No asi takhle, poridil sem zadarmo starsi Toshibu s 80GB HDD, naprosto nepouzitelny s Vistama co tam byly... Zainvestoval sem €60 a koupil 60GB SSD OCZ, a nestacil sem se divit, kotrolka na disk je postrehnutelna jen pri restartu a z laptopu se stalo delo... ;-) Takze 1000% BRAT
AMD PhenomII X4/6GB RAM/640GB+1TB+2TB HDD/GF 650Ti 1GB
firefoxik
Junior

Odeslat příspěvekod hongkong 4. 1. 2012 19:54

neblaznete - za ty penize to pro vetsinu lidi smysl nema
hongkong
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod wizaard 4. 1. 2012 20:28

Naopak - mSATA SSD + HDD je výborná kombinace, pokud má SSD 60 GB a více (což je v tomto případě splněno).

Od té doby, co jsem si pořídil SSD, už notebook bez SSD nechci ani vidět (zcela vážně). Ale všechno tu bylo řečeno a velké množství informací je možné najít na internetu i zde na fóru, možná ještě tohle (mé dojmy): http://www.lenovoblog.cz/2011/05/zkusen ... kpadu.html

A pak něco o kombinaci mSATA SSD a HDD na Lenovu: http://www.lenovoblog.cz/2011/11/rychly ... vo-ee.html

Ale skutečně o SSD discích i mSATA se dnes mluví všude, takže tahle debata je opravdu zbytečná...
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Xenik 4. 1. 2012 20:37

Má to jednu nevýhodu ale. Jakmile si na to zvykneš, tak nebudeš schopnej pracovat na počítači bez SSD :-(
Xenik
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 5. 1. 2012 09:17

hongkong píše:neblaznete - za ty penize to pro vetsinu lidi smysl nema

spíš ty se prober chlapče, nezašil jsi ? nekecej hovadiny.... Třeba já radši teď pracuji na SSD + T2400 a "jen" 2GB RAM než na novém stroji s i5 +4GB RAM a WD Caviar Black oboje W7. Komfort veškeré práce jde v porovnání s HDD někam do nebes :) a píší veškeré ( krom kódování videa tam bude vidět rozdíl cpu) a to nemluvím o tom tichu

Xenix: bohužel to tak je ....

Rybak: jisto jistě jo :) pokud na ntb pracuješ :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod David P. 5. 1. 2012 11:10

SSD určitě za příplatek stojí, rozhodně se na rychlosti při běžné práci podepíše více, než třeba výkonnější procesor. Jak moc, to jsem loni předváděl na tomto videu:
http://www.zive.cz/clanky/ssd-v-praxi-p ... fault.aspx
David P.
Junior

Odeslat příspěvekod mcbure 5. 1. 2012 11:14

Pokud je to na zábavu, brát všemi deseti. Pokud je to na práci, trochu bych váhal, protože když odejde SSD, je to navždy. Pokud je ale možno provozovat notebook v režimu SSD (systém) + plotnový HDD (persistent data), tak určitě brát. Nicméně to asi znamená nemít k dispozici DVD (kdo ji dneska ale používá,že?)
mcbure
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Da.Blaze 5. 1. 2012 11:29

Osobně vlastním už asi půl roku ThinkPad L520 spolu s mSATA SSD (Intel 310 80GB) a je to úplně super. Obzvlášť ta kombinace SSD+HDD a výhody z toho plynoucí - pro notebook je to myslím úplně ideální řešení. DVD mechanika ti zůstane, ale to třeba pro mě není žádné plus - ale do některých ThinkPadů jde místo ní myslím dát druhá baterka.
Takže za mě taky - určitě brát, jsem s tím velice spokojený.
Da.Blaze
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 5. 1. 2012 11:33

Kdyz odejde HDD tak to neni na vzdy? Zaloha je stejne nutna u HDD i u SSD.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Další stránka