SSD - stoji to za to?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Rybak 5. 1. 2012 11:40

mcbure píše:Pokud je to na zábavu, brát všemi deseti. Pokud je to na práci, trochu bych váhal, protože když odejde SSD, je to navždy. Pokud je ale možno provozovat notebook v režimu SSD (systém) + plotnový HDD (persistent data), tak určitě brát. Nicméně to asi znamená nemít k dispozici DVD (kdo ji dneska ale používá,že?)

SSD Intel 310 80GB je u t520 prave v mSATA, ktera je rozmerove mala (asi jako modul SO-DIMM) a primo na desce, takze misto pro optickou mechaniku je zachovano.

viz. http://extranotebook.cnews.cz/malinke-m ... -od-intelu
Rybak
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 5. 1. 2012 11:45

Rybak: ano je to tak. ale ma to i mouchy:
- nic moc vyber (zejmena pokud nechci OCZ tak jsem limitovan na intel 310 s 80GB kapacitou)
- vyssi cena oproti klasickemu SSD (80GB 310 series za cenu 120GB 320 series)

Zalezi pak za kolik by stal box na ssd misto mechaniky a jestli se spokojim s tou kapacitou.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Necroman 5. 1. 2012 12:04

Koupit dneska za 4 tisice 120GB OCZ Agility 3 je vyborna volba. Drive sice mely problemy s radicem, ale ted uz je to rock solid - jeden mam prave v notebooku, ze ktereho pisu :)
SSD je zkratka dneska zaklad, pokud chce mit uzivatel rychle PC a zvysit tak svoji produktivitu. Dobre je volit disky se SATA III radicem v kazdem pripade.
So sayeth the Wise Alaundo
Necroman
Junior

Odeslat příspěvekod hongkong 5. 1. 2012 12:26

jo koupit ssd a pak akorat placat blbosti - normalnimu cloveku bezny pocitac na praci staci - protoze dnesni pocitac je sakra vykony´akorat pubertak musi mit neco extra i kdyz to vubec nepotrebuje - 80% lidi dnes pouziva pocitace a ani nevi co snim vubec dela - cumej na filmy a pisou si spolu blbosti - na to opravdu potrebujou ssd
hongkong
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod labanos 5. 1. 2012 12:30

Ma smysl kupovat SSD k procesoru E-350? Lze také koupit 2,5'' SSD do sata s výškou pouze 7 mm?
labanos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Gruppe 5. 1. 2012 12:36

Pro me osobne na beznou praci to smysl nema... :/ proste jsem uz "jen" bezny uzivatel, rano probudim notas z hibernace naskoci beztak hned.

Casto pouzivane programy se drzi nacpane v RAMce.

Stahnuty film z netu max kopiruju na NAS, tam mi SSD nepomuze, tam je brzda WiFi, nebalim desitky GB do RARu ani neprekopirovavan denne partition disku o stovkach GB.

Vydz mi SSD zvedne o par minut, popravde jestli 5,5hodiny, nebo 5,6hodiny, to uz radsi koupim vetsi baterku nez SSD :) . Hlucnost - pokud nemate hlucny klasicky disk, taky si nepolepsite :)

Kdo chce tichy notes at si koupi rovnou Adamo, nebo neco co nema zadne pohyblive soucastky, to je pak jooo luxusni ticho :)

SSD je fajn, ale tam kde ho potrebujete. Pro bezne usery (zapnu PC, pustim video, vyridim maily) je to zatim draha hracka :)

Pro me je ted idealni kombinace systemovy SSD + na data klasicky, v notasu jsem to vyresil rameckem na dalsi HDD misto mechaniky...to uz je spis prezitek.

A premyslim ze diky NASu bych si vazne uz vystacil i se 128GB SSD diskem jako zakladem.
kecáním se ještě nikdy nic neudělalo :)
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos00x 5. 1. 2012 12:41

labanos: i u tech slabsich procaku je prinos bombasticky, mozna jeste vice markantni nez u nabusenych.
Radsi E-350 + SSD nez Core i9 + HDD (vim ze neni, schvalne davam jako ukazku abych to vyhnal do extremu). *

Necroman: to s tim SATA3 je blbost, to je jen marketing. Prinos pro uzivatele ~ 0. A co se tyce toho disku, takze intel 320 ve stejne kapacite je jen o par stovek drazsi ale ma 5 let zaruku a do notebooku nizsi spotrebu.

Gruppe: jsou lide pro ktere je kazdy zapnuty HDD hlucny.

EDIT: * nestriham video a nehraju hry, nemodeluju slozite 3D modely - protoze tohle jsou jedine dve cinnosti kde bych volil obracene.
Naposledy upravil karlos00x dne 5. 1. 2012 12:57, celkově upraveno 1
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod czEIFEL 5. 1. 2012 12:44

Koupil jsem si Kingston HyperX SSD 120GB a narval jsem ho místo optické mechaniky (puvodni 500GB misto optiky a misto te 500GB sem flusnul SSD)...

Systém W7 je ooooooohodně svižnějsí... Restart PC za 15s i s nabootováním OS.. Uspání, vzbuzení OS 1-2s .... Notebook necelé 2roky starej (Intel Quad Core 2.1GHz -> 4 GB Ram).

Od teď už jen SSD na systém... za ty peníze to opravdu stojí
czEIFEL
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 5. 1. 2012 12:48

SATA III je totálni blbost pokud se bavíme o Intelu 320ce :) mám jej doma SATA I ho brzdí o tom žádná, ale rozdíl mezi SATA II a SATA III je zanedbatelný a je na hranici chyby měření

karlos00x: to sím HDD svatá pravda

gruppe: máš osobní zkušenost s SSD? :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod neo2 5. 1. 2012 13:06

jak se to už psalo, jak si zvyknete na SSD a pak máte k dispozici PC s HDD tak se na to opravdu těžce zvyká :-D
neo2
Junior

Odeslat příspěvekod deii 5. 1. 2012 13:42

Nevsim sem si, ze by nekdo zminil, ze mSATA rozhrani omezuje - zpomaluje (!) SSD. Dosahuje priblizne polovicni rychlosti SATA. Takze SSD s technologii SLC pres SATA3 nebo jeste lepe pres PCIe bude neporovnatelne rychlejsi.
Zda se mi, ze mSATA je polovicate reseni. Subjektivne to neni o moc rychlejsi nez 7200rpm HDD.
deii
Junior

Odeslat příspěvekod BlackRider 5. 1. 2012 13:43

Samozrejme na normalni pouziti je SSD uplne zbytecny. Dnesni HDD sou tak rychly, ze pokud clovek needituje velka videa a ma dostatek RAM (coz musi mit s SSD tak jako tak, protoze swapovat na SSD je nejrychlejsi zpusob jak ho znicit), tak jediny co SSD urychli je start systemu a aplikaci co je ale na vyladenym systemu stejne otazka par vterin.
Takze otazka zni stoji tech nekolik tisic navic za tech par usetrenych sekund denne? Ve vetsine pripadu ne.
BlackRider
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod karlos00x 5. 1. 2012 13:55

Blackrider: na čem jedeš? Nebo to porovnavas jen podle grafu z benchmarku? Slysel jsi uz nekdy, ze rychlost v MB/s u sekvencniho cteni neni jediny parametr HDD? (mimochodem prave u velkych videí SSD nic moc prinos nema)
Kolik lidi se "znicenym" SSD vlivem swapu jsi videl?
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Aleq 5. 1. 2012 13:56

Mam Thinkpad W520, v nem jsem mel 7200rpm disk (tj. na to, ze je to notebook, to nebyla zadna plecka). Vymenil jsem ho za SSD Intel 320 a muzu potvrdit, ze narust vykonu je to obrovskej.
Aleq
Junior

Odeslat příspěvekod Vrbik15 5. 1. 2012 13:59

jakmile vyzkoušíš SSD už nebudeš moci přestat :) odzkoušeno na acer 3820TG :twisted:
Lenovo T430s + 120 Corsair Force GT3
BlackBerry Q5 10.3.2.516, Note 8.0 CivZ_FlexNote KK 4.4.2
Vrbik15
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka