Notebook na grafiku, hudbu - cca 15 000Kč

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod five-min 15. 4. 2012 08:29

Ups, nevšiml jsem si, že některé jsou s červeným víkem. Asi jsem moc konzervativní, ale chci zásadně u tohoto stroje černé víko. Omlouvám se, nevšiml jsem si.

-- 15. 4. 2012 09:32 --

Jinak jsem byl celkem rozhodnutý pro edge, ale tato diskuse mě zase odradila: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=132&t=174706

Edge bude jeste hure zpracovany nez ten Asus.
Naposledy jsem mel v ruce E420 a taky 17" Edge, vsechno je to totalni low-end
Silene plasty, display, technicke problemy a caste reklamace.
Z tech par Edge co mame ve firme uz jsme reklamovali 2x E420, 1x nejaky 15" Edge...docela dost na to ze celkove mame asi jen 10 Edge modelu celkove.

Od Lenova bych dneska uz bral jenom Thinkpady. Ten Asus, to bych potreboval videt, cetl jsem o prohybani klavesnice.
kazdopadne bych sel radsi do nej, kdybych si sam mel koupit "herni" notes v teto cene.

-- 15. 4. 2012 09:35 --

Možná nakonec budu muset se vykašlat na matný displej a jít do IdeaPad V570.

Nevím, jak moc by ten lesklý displej mohl vadit. Notebook většinou používám v místnostech, takže by to třeba tak moc nevadilo.

Ale třeba ta kvalita u těch edge nebude tak hrozná jak se tam píše.
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 15. 4. 2012 10:42

17' Edge - to už jen hovoří za vše :D

jinak ano, JE to lowend notebook.
Ale za ty prachy nekoupíš lepší.

Na probook -b nebo thinkpad T bys potřeboval 20+ tisíc.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod five-min 15. 4. 2012 10:46

Ok tak asi jdu do tohoto: http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge ... 298782.htm

Nebo:
http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge ... 298795.htm

Ta integrovaná grafika bude asi stačit, takže spíše ten první. Ta větší výdrž se přece jen hodí. Přemýšlel jsem nad V570, ale zase ten lesklý displej. A servis u edge je i v Ostravě, takže by případná oprava mohla být rychlejší.
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 15. 4. 2012 10:49

Jj, thinkpady mají servis v každém větším městě.
Velká výhoda.
Časem přemýšlej o SSD (do E520 můžeš vrazit i mSATA) a pokud bys chtěl, za cca 2.5-3k se dá dokoupit záruka typu 3roky NBD onsite (u tebe doma). Pokud máš ale servis kousek, tak se kolikrát dá domluvit na rychlé opravě i tak (např. pokud je tam něco, ale ntb jede, objednají se díly, pak jen přijdeš na výměnu, apod...)

Osobně si myslím, že ti integrovaná stačí, pokd se nepustíš do nějaké složitější 3D grafiky/CAD nebo her.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod five-min 15. 4. 2012 10:58

Ok objednal jsem tento: http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-edge ... 298782.htm

Doufám, že jsem nevybral špatně a nebyla to zlá volba.

Doufám, že na 2D grafiku s monitorem bude grafika vážně stačit. 3D nedělám (maximálně návrhy interiéru, nebo google skachup, ale to jsem dělal zatím tak jednou) a hry nehraji. (nevadí mi, pokud by třeba bez externí grafiky něco o trošku déle trvalo, ale vadí mi, kdyby to byl moc velký rozdíl, nebo by to vůbec nejelo - momentálně mám 1GB RAM a taky občas něco déle trvá, takže nejsem moc náročný)
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 15. 4. 2012 11:08

Jj, bude. Ona tam jen vykresluje to, co vidíš, tedy problémy jsou skutečně až v situacích, kdy máš 3D grafiku/CAD a složitější scénu (např. při posouvání, rotaci, zoomu, apod. to pak nestíhá překreslovat, seká se to, atd..), tady problém nebude.
Výjimkou budiž akcelerace výpočtů pomocí CUDA u Nvidie, tam pokud máš hodně výkonnou grafiku, poměrně citelně to může zrychlit některé operace, kdy se něco přepočítává (post-processing, atd), ale to je spíše záležitostí opravdu výkonných desktopových karet, než notebooku za 12k.

časem klidně doplň mSATA SSD + další 4GB RAM (=8), dostaneš na 2D grafiku dosti pohotový stroj.
RAM je důležitá, pokud pracuješ s velkými soubory, vytváříš mnoho vrstev, apod... Pokud jsi doteď byl na 1GB, bude ti i těch 4GB ale imho naprosto stačit.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod five-min 16. 4. 2012 20:28

Mám jej doma. Notebook jako takový se mi líbí. Co mě ale zklamalo je samozřejmě displej. Jako podle toho co jsem již zde psal a slyšel, jsem nečekal nic extra, ale toto... Barvy jsou vybledlé, černá je šedá a dokonce jde vidět rastr displeje (takové svislé linky) až to celkem ruší, což mi vadí asi nejvíce. (nevšiml jsem si v obchodě, že to vypadá až tak.)

Co se týká těch linek, tak nevím, jestli to je jen vada kusu, nebo ne. Možná si časem zvyknu a je to jen takový prvotní nezvyk (a hloubější zkoumání) po přechodu z jiného stroje. (u staré toshiby satellite A200 1S9, byl lesklý displej s barvami celkem dobrými, možná kdybych bral nějaké to lenovo s lesklým displejem, tak bych si trochu polepšil, nevím.)
Vracet se mi jej zase nechce, když jsem již vracel tu tecru s11.

Tak teď nevím, mám smíšené pocity. Noťas se mi líbí, jen ten displej...
Ale je to pěkný stroj i konstrukce a tichost se mi líbí (i když časem se asi zanese prachem, ale díky servisu v městě asi nebude problém si jej nechat za krátký čas vyčistit.)

P.S.: ten problém s barvami a rastrem je jen displejem? Nemůže to být grafikou a dělat to pak třeba problém na externím monitoru?
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 16. 4. 2012 20:32

95% LCD v ntb jsou obyčejné šmejdské TN panely, ty nejlevnější. Jen ty s vyšším rozlišením jsou o fous lepší, jinak je to všude stejný...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod alfah4ns 16. 4. 2012 20:33

linky - dokázal bys to fotnout?
Jinak rastr na tak nízkém rozlišení na 15.6 skutečně vidět je, ale pokud jsi na 1600x900 neviděl...
Nekvalita 15.6 1366x768 je bohužel vlastnost, nikde si nepomůžeš, jedině u hi-res panelů...

Ten ntb může být ještě tišší, než zatím je.
- nahoď si TPFanControl, slouží k nastavování chování větráku v závislosti na teplotě. Klidně můžeš nechat do 60°C CPU větrák úplně vyplej.
- dotlač tam ještě mSATA SSD, kde bude OS a na data nech to co tam je + nastav u toho vypínání při nečinnosti.

Při klidovém stavu a jednodušší práci bude ten ntb naprosto bezhlučný.

Vyčistit to můžeš i sám.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod wizaard 17. 4. 2012 10:55

Všichni, co si dnes koupí notebook (zvlášť malý s matným displejem) ve fórech a na linkách technické podpory brečí, že je nekvalitní. Ano, displeje v dnešních noteboocích, zvlášť matné a v levných noteboocích, jsou silně nekvalitní, mají ošklivé barvy, je vidět rastr (co by ale člověk na 15" s HD Ready čekal, že...). Já se ale ptám: čemu to vadí? :-) Pracujete na tom notebooku? Pak to nevadí. Chcete dělat grafiku? Neměli jste si kupovat notebook s obyčejným displejem, ale workstation s IPS, případně externí monitor. Jenže na to zase nemáte peníze. :-)
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod nosiris 17. 4. 2012 13:24

prostě otřesné rozlišení 1366x768 na 15" úhlopříčku je děs. Prostě s jemnějším rozlišením by to bylo určitě lepší i když ten displej by o moc lepší nebyl. Ale pracovala by se na tom mnohem lépe.
Asi jediné východisko je externí monitor a nebo notebook vrátit a dotlačit 6k a koupit HP 6560b displej pořád neni žádná hitparáda ,ale pořád lepši než toto tedy potom co jsem to měl možnost srovnat to tak na mě působí. a HP má použitelnější rozlišení.
nosiris
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod five-min 17. 4. 2012 13:31

Vracet se mi jej moc nechce. Už jsem jeden vracel a tento bral za výměnu. Dvakrát už by to bylo asi podezřelé a blbé...
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod nosiris 17. 4. 2012 14:04

no myslím, že se s tím prodejce srovná a ty na to máš právo vrátit zboží.
nosiris
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod five-min 17. 4. 2012 16:21

Ještě jsem se chtěl zeptat jen tak pro zajímavost.

Co dělat v případě, že má notebook jen "mini displayport". Dá se k tomuto připojit monitor bez problémů (tím myslím problémy jako u analogu atd.)?
five-min
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 17. 4. 2012 16:28

ano dá, DisplayPort je digitál takže DP -> HDMI nebo DP -> DVI
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Předchozí stránkaDalší stránka