Notebook - mSata nebo miniPcie pevný disk

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod JVIC 16. 4. 2012 18:39

Zdravím,
chystám se koupit notebook 13" Lenovo E320. Tento notebook má volný jeden slot miniPcie slot. Rád bych si do něj pořídil SSD disk (ve formě karty). A teď otázka. Vybíral jsem na alze, ale jsou tam k dispozici dvě skupiny, které se pouze částečně prolínají.
a) mSata
b) mini PCIe

Mám dvě otázky.
1) Je mezi oběma skupinami nějaký rozdíl?
2) Lze použít takto vložený SSD disk jako samostatný disk (nechci RAID řešení od intelu, kdy ssd funguje jen jako chytrá cache).

Předem moc děkuji za odpovědi.

Btw.: Nechci řešit, jestli se vyplatí vyhodit HDD a koupit 2,5" SSD. Jsem rozhodnutý z určitých důvodů pro zachování normálního HDD + přikoupení nějakého SSD modulu. Podmínkou je však nutnost mít disky samostatně přístupné. Plánováno C (win+sw) na SSD, D (data) na HDD
JVIC
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 16. 4. 2012 19:30

Jasný, funguje, mSata je IMHO jen jiný název ( nebo přídavný) k mini PCIe ;)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Tomas-HW 16. 4. 2012 19:52

Zdravím,
jedná se o jeden typ sběrnice, certifikovaný pro mobilní zařízení a pro speciální účely (mSATA se vkládá do miniPCIe slotu). Do této sběrnice pasují Wi-Fi karty, 3G modemy a také právě mSATA SSD disky. U starších Lenovo by mohl být problém - u novějších pak stačí aktualizovat BIOS. U nového notebooku jako je E320 pak není problém.
Mám Lenovo V570 + OCZ Nocti, šlape to v pohodě. Disk je buď samostatně nebo v nástroji od Intel lze pak nastavit jako cache pro 2.5" disk. Stačí pak naklonovat oddíl z 2.5" disku na SSD, po dokončení pak nastavit bootování z rychlejšího disku. Lenovo Boot Optimizer pak po několika bootování a optimalizaci srazí načtení Windows 7 okolo 20 vteřin (čas je pouze orientační - záleží na množství TTF fontů, aplikací, které se inicializují při spouštění Windows).
Jen vybrat správný disk, s takovou kapacitou, která Vám bude vyhovovat. 60GB na 64bit systém stačí + některé aplikace. Jistota je pak 120GB disk. Nevýhoda, časem se objeví více výrobců a lepší ceny za GB.
Tomas-HW
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wizaard 17. 4. 2012 10:51

Jak tu zhruba padlo: mSATA je rozšíření nad mPCI-E, i když je to stejný konektor (notebook musí mSATA podporovat!). Oficiálně Lenovo mSATA podporuje jen na ThinkPadech.

Ad Lenovo: u ThinkPadů zatím nefunguje mSATA SSD jako cache, ale jako samostatný disk (to přijde až v další generaci). A EE Boot Optimizer je jen pro IdeaPady. ThinkPady používají podobný nástroj: RapidBoot.

Závěr: pro ThinkPad Edge E320 koupit mSATA SSD, ale hlavně v rozumné velikosti = alespoň 64 GB.
Lenovo ThinkPad T420s | HTC 8X | Xbox 360

Lenovo Blog CZ
wizaard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod JVIC 17. 4. 2012 13:59

Děkuji mnohokráte. :) Něco podobného jsem předpokládal. Teď ale podstatná otázka, do jakého SSD jít.

Četl jsem mnoho komentářů "SSD s SandForce od OCZ už nikdy", ale jsou staršího data. Ale zase jsem četl plno komentů, že OCZ nocti právě s N320 žádný problém.

Takže moje otázka:
OCZ Nocti (SandForce)- 60GB
nebo
Intel SSD 310 (Soda Creek) - 40GB

Nebo je něco kolem 60GB za podobnou cenu jako OCZ? Nic jsem nenašel.
JVIC
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 17. 4. 2012 15:27

Je :) minimálně kingston a adata, ale u nás jsem je neviděl. Jednoznačně NOCTI ;)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod JVIC 20. 5. 2012 15:25

Zdravím,
je to 3 dny zpět co jsem koupil NTB.

Mám teda E320 a k tomu mSata OCZ nocti 60GB. Zásadní problémy žádné, ale chce to umět si trochu pohrát.

1) spustit notebook s normálním HDD, udělat si obnovovací bootovací flashdisk přes Lenovo utilitu
2) vyndat HDD, dát SSD a nabootovat z USB - recovery systému na ssd (žádné problémy)
3) z SSD mi to ale nebootovalo. Proto je nutné vytvořit z jiné instalačky windows 7 bootovací flashdisk a spustit fixboot a fixmbr (přesné příkazy někde najdete, nepamatuji si)
4) nyní již lze bootovat z SSD. Navíc je i SSD jako první bootovací v pořadí, takže lze vložit hdd
5) problém je, že nyní je na HDD i SSD recovery oddíl o velikost 16GB. Navíc mě moc nefungoval. Naštěstí ale na recovery oddílu je soubor crecoveryimage.win, který obsahuje image woken, takže v případě problémů, lze Céčko vytahnout z toho oddílu.

Mě se povedlo zprovoznit i tu lenovo recovery utlitu z HDD, ale je to trošku na déle. Nejspíš někdy napíši návod.
JVIC
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 5. 2012 15:29

Jen dotaz, máš při tomto posunu správně zarovnány oddíly, apod?
Win7 při klasické instalci s SSD počítá, stejně jako některé migrační nástroje.
Co s tím dělá recovery ale nevím, rád bych za toto info.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod JVIC 20. 5. 2012 16:15

Podle mě to zarovnávají dobře. Každopádně jsem pak z SSD odstraňoval skryté partiton a oddíly zvětšoval přes wokna, takže ty to určitě zarovnaly dobře.
JVIC
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 5. 2012 16:17

raději si to zkontroluj v AS SSD, musí to hlásit "číslo - ok", zeleně.
http://alex-is.de/temp/as-ssd-bench.png
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod JVIC 20. 5. 2012 16:26

Obrázek
Mělo by to být ok ;)
JVIC
Junior

Odeslat příspěvekod Pan_Filuta 20. 5. 2012 17:33

Moc děkuji za rozepsání se o instalaci, chtěl bych se zeptat stojí to za ty peníze? Ze screenu nevypadají rychlosti zas moc extra? Je to znát na první pohled?:) Mám zkušenosti jen s Crucial M4, tak nevím jak moc tyhle pidi ssd pomáhají :) Díky
Pan_Filuta
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 20. 5. 2012 17:35

Ježiškovi vočička :oboze lidi kdy pochopíte že výhoda SSD néni jen v husto kruto přísných číslech z benchmarku? nebo ty snad pracuješ v benchmarcích ?

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Pan_Filuta 20. 5. 2012 17:44

Tazatel psal že si z jistých důvodů chce nechat i interní HDD, ten prakticky v sekvenčním čtení toto ssd překonová.

Vůbec nezpochybňuji zrychlení každým ssd...ale zde se předpokládá i přesun dat mezi disky a jiné operace.
Pan_Filuta
Junior

Odeslat příspěvekod JVIC 20. 5. 2012 18:40

No rozhodně SSD pomáhá. Tak třeba já vyvíjím v netbeans a ty si potřebují ošahat při spuštění třeba 10 tisíc pidi souborů (každý cca 1kB). Na běžném HDD čekám 15 minut, tady je to do minuty hotové :)

Spouštění windows to samé. Můžu okamžitě spouštět další věci a nečekat :)
JVIC
Junior

Další stránka