od vavra.7 11. 9. 2012 17:17
Sice je to už starší téma, ale i tak bych rád tento problém uvedl na pravou míru. Jakož to vlastník stejného modelu notebooku, jsem měl totožný problém, proto jsem hledal především po zahraničních fórech až jsem našel odpověď.
Takže za prvé, problém není s throttlingem. Mám to vysledovaný a ten začíná až u teploty CPU zhruba 95 - 100°C. Bylo řečeno, že vteřinové lagy trvají pouze pár minut hraní a poté přestanou. Způsobuje je sepnutej Turbo Boost v předprodukčních modelech. Tzn. když je frekvence procesoru vyšší než 2 GHz. Zde paradoxně díky ochraně proti přehřívání se Turbo Boost vypne (co jsem vysledoval) někde při teplotě CPU 77°C => lagy přestanou. Vzhledem ke čtyřjádrovému procesoru i7 je i frekvence 2 GHz dostatečná pro běh her bez rapidního pádu FPS, takže se hra dále dala hrát bez jakýchkoliv potíží s výkonem. Tady se i vysvětluje proč hra přestala lagovat při použití vyrovnaného režimu. Jednoduše není nastaven na maximální výkon procesoru tudíž se Turbo Boost ani nesepnul.
Tento problém se dal obejít velice jednoduše. Stačilo nastavit maximální frekvenci procesoru na 99%, což zajistilo pouze základní frekvenci. Dnes už ovšem tento problém spolehlivě řeší překvapivě nejnovější ovladač na grafickou kartu gt555m. Při náročných aplikacích sepnutý Turbo Boost nijak výrazně nepomůže ke zvýšení FPS, ale naopak výrazně zlepší zpoždění myši. Jeden by si mohl myslet, že konečně může plně využívat procesor. Jenomže k čemu to sakra je, když standardní teploty při hraní se pohybují okolo 90°C a Turbo Boost při 77°C vypíná.
Takže mám i já jednu otázku. Je nějaká chladící podložka, která by byla schopna stáhnout teploty při hraní na oněch 77°C či nastavit někde vypnutí Turbo Boostu například na hranici 85°C samozřejmě za předpokladu že by se to uchladilo.