ntb na studia, výdrž, odolnost, pod 30k

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod drevokocur 89 28. 9. 2012 12:56

Ahoj vybírám notebook do školy a nevím jaký vybrat.

Požaduji:

Uhlopříčku od 14-15.6
Rozlišení displeje 1600x900
Matný displej
Bytelnost
Co největší výdrž 7h a výš
Upřednostnuji dedikovanou grafiku (ne na hry) spíš mi jde o to aby notebook zvládal náročnější programy.

Notebook bude využíván na kancelářskou práci typu office atd. + sledování filmů. Sporadicky si zahraji nějakou tu hru.

Kód: Vybrat vše
http://www.alza.cz/fujitsu-lifebook-s752-d340444.htm

+líbí se mi jeho výdrž
- jen integrovaná grafika

http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-t430-2344-54g-d335390.htm

+možnost záměny za 9-článkovou baterii
+ dedikovaná grafika NVIDIA NVS 5400M 1GB Optimus
- nevím jak to bude s přehříváním díky dedikované grafice
- cena

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400812K30CE1ORO

+cena
+výdrž
+dedikovaná grafika NVIDIA GT630
- přehřívání
- jiná baterie oproti thinkpad classic
- plasťák

Sice se mi nejvíce líbí lenovo T430 ale 30tis do notebooku se mi dávat nechce.
Nejlépe mi vychazí ten e530 + náhradní baterii.

Co byste vybrali vy a v jaké konfiguraci. Chci aby notebook něco vydržel....nechci aby mě odešel po konci záruky. Mám celkem strach z přehřívání u notebooku s dedikovanou grafikou.
drevokocur 89
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 28. 9. 2012 14:26

E530 néni špatný.

T430 se přehřívat nebude při klasické práci protože IGP ;) a 7h to s 6c dá při troše šetření, mám 9c v T420 a vydržím lehce přes 10h

Jas 11/15 + WiFi + word + mozzila + intel 320 + klasický hdd = spotřeba kolem 9w právě teď když ti toto píšu...

Fujitsu je jistě taky zajímavé, ale na nošení je i 14" moc velký, proto T430 sice 30k Kč a když přihodíš další cca 2k máš jistotu že 3 roky budeš mít na čem dělat (ty 2k stojí NBD záruka ;) )
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod drevokocur 89 29. 9. 2012 09:52

Python.p: nebo myslíš že se ještě oplatí koupit T420 s 9 člankovou baterii nebo to dnes už nemá smysl a je lepši něco přihodit a koupit T430.
drevokocur 89
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 1. 10. 2012 22:16

jestli to má smysl ?

jistě že má ! 9c baterka (10h) další bod je klávesnice, vynikající 8 řadá ;)

a pokud nepotřebuješ Ivy Bridge a HD4000 tak za mě T420
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod alfah4ns 2. 10. 2012 18:52

Na co konkrétně potřebuješ tu dedikovanou grafiku?
mimo hry, 3D grafiku a používání GPU pro výpočty (např. CUDA při střihu, atd), stačí na 99% všeho ostatního moderní integrovaná, i na akceleraci HD videí a flashe.

Naopak, integrovanou grafiku u ntb beru jako výhodu. Tak jako tak jsou "výkonné" graf. čipy možná nejporuchovějšími součástkami v ntb obecně. Pokud pro tebe není GPU nutná, ber IGP.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod drevokocur 89 3. 10. 2012 21:41

alfah4ns: a který konkrétní typ bys mě doporučil.....protože co jsem se díval tak nějaký propastný rozdíl mezi integrovanou a dedikovanou grafikou u typu T430 není dělá to 4 tis při ceně cca. 30 tis.
drevokocur 89
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 3. 10. 2012 21:52

Jednoznačně IGP :) za 4000,- kč máš slušné SSD což je lepší investice ;)

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Matysek 3. 10. 2012 22:03

Ne snad kvuli textu, ale kvuli linkum na klavesnice (jsem linej to sem pastovat).
viewtopic.php?f=907&t=1176285

... u studia nevis, co vsechno budes potrebovat.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod drevokocur 89 3. 10. 2012 22:58

Co byste mi doporučili chiclet klávesnici nebo klasiku.
drevokocur 89
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 3. 10. 2012 23:07

Klasiku jednoznačně ;)
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod drevokocur 89 4. 10. 2012 06:42

Tak co byste mi doporučili s integrovanou grafikou a klasickou klávesnicí Zatím mám opět dva modely.

Fujitsu
http://www.alza.cz/fujitsu-lifebook-s752-d340444.htm?kampan=zbozi.cz

nebo

Lenovo

http://www.alza.cz/lenovo-thinkpad-t420-4178-cwg-d324308.htm

Popř. něco jiného nebráním se tomu
drevokocur 89
Junior

Odeslat příspěvekod therage 4. 10. 2012 08:53

Pokud ti nevyhouje novější klávesnice u ThinkPadu T430, tak je T420 rozhodně dobrá volba.

Dedikované grafické kartě se rozhodně vyhni. Je to nejporuchovější komponent všech notebooku a proto i ve firemní sféře se používají stroje s IGP, které tak nabízí velmi spolehlivý běh.

Pokud chceš notebook na studium, rozhodně ber ThinkPad. Potřebuješ totiž spolehlivý stroj, který nabízí komfortnost a je dobře zpracován. Budeš jej totiž často přenášet a věř mi, že po roce přenášení zpracování, které nabízejí ThinkPady, oceníš. Nic se ti neulomí, nic nebude vrzat a tak dále.

Sečteno podtrženo, nejlepší volbou pro tebe bude některý ThinkPad.
therage
Junior

Odeslat příspěvekod drevokocur 89 4. 10. 2012 14:37

therage: Nevím zda vzít s chiclet nebo klasiku bude to můj první notebook totiž doma mám klasický herní stroj. Tak že notebook bude jen na práci psaní jen stále uvažuji zda nevzít 15 s numerickou klávesnici nebo je lepší menší + si koupit jen připojitelný numerický blok.
drevokocur 89
Junior

Odeslat příspěvekod therage 4. 10. 2012 14:51

Maximum pro tvé potřeby je 14" a to už je moc. Potřebuješ mobilitu, nechceš přece přenášet nějakou stokilovou bestii :) Doporučuji si někde v obchodě zkusit, která klávesnice ti bude více sedět.

Někomu víc sedí stará dobrá klávesnice a někdo zase rád chicklet. To už je prostě čistě subjektivní, co jak komu sedne.

Klasická klávesnice je sice trošku hlučnější ale její stisk je velmi zřetelný a píše se na ní skvěle. Jak říkám, je to čistě subjektivní věc ale jestli můžu mluvit za sebe, tak bych chicklet nebral.
therage
Junior