nákup booku přes amazon

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Eratrion 29. 9. 2012 12:49

Zdravím,
je tu relativně hodně podobných témat, ale spousta z nich je již stará a možná neaktuální. Takže jsem, omlouvám se, jestli neuváženě, založil ještě jedno, podobné. Chtěl jsem se zeptat na potenciální problémy nákupu booku přes amazon, jestli má někdo zkušenosti. Napadá mě např. poškození při přepravě, reklamace (např. booku od Dellu), nebo zdali amazon nepodává zkreslené info o bookách/ceně přepravy.
Důvodem založení tématu je poměrně rapidní snížení cen u herních booků jako je tento asus g75 (alternativa v cz/sk by vyšla rapidně dráž), nebo tento Dell s 7970M za relativně rozumnou cenu (nižší, než nechat si postavit book od goldmaxu, nebo schenkeru s podobnými parametry..teď neberu v potaz chlazení booku, nebo přístupnost k hw). Neuvažuji zatím koupi, jelikož mám relativně nové G74SX, ale jak jsem již popsal, zajímaly by mne Vaše zkušenosti s nákupy právě tam.
Eratrion
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 29. 9. 2012 12:56

Víš o tom, že budeš muset doplatit DPH?
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Eratrion 29. 9. 2012 13:04

teď jsem na to také koukal (nejen na DPH přirážku), najednou už se to nejeví tak výhodně.. bylo by to i nelogické pro domácí trh, kdyby něco bylo o tolik výhodnější..
Eratrion
Junior

Odeslat příspěvekod jimmbo205 29. 9. 2012 13:52

podívej se třeba na britskej nebo německej amazon... Při objednávce z EU clo platit nebudeš, ale s DPH si jistej nejsem... další věc na zvážení je delka záruky.. při nákupu u nás máš ze zákona 2 roky, v zahraničí to bude ve většině případů jen rok...
jimmbo205
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 29. 9. 2012 14:03

Clo nebude platit ani z USA, na počítače se nevztahuje. Pokud jde o obchod v rámci EU, tak se nedoplácí ani DPH, ale ceny jsou tam zase vyšší.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod hnedahlava 30. 9. 2012 10:26

Na notebooky se clo vztahuje. Clo se platí na vše od ceny 15$ výše.
Takže by si doplácel clo + dph + poštu + zprostředkování prodeje, protože US obchody neposílají zboží mimo region US.
hnedahlava
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 30. 9. 2012 11:20

Nevim, jestli to Amazon dela i u notebooku, ale u nekterych polozek automaticky spocita clo a DPH pro danou zemi a "vyridi to za vas" tim, ze zaplati tyhle polozky za vas (resp. vyridi to zasilova sluzba) a o to vyssi je pak cena na Amazonu. Plati to u polozek, kde se vybira zeme zaslani uz pri vlozeni do kosiku (treba Kindle).
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Wikan 30. 9. 2012 12:08

Na notebooky se clo nevztahuje, pokud ho teda nezavedli během posledních 12 měsíců. Před rokem jsem kupoval notebook z USA a dopočítali mi pouze DPH, clo nikoliv.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod hnedahlava 1. 10. 2012 09:41

Clo se vztahuje na vse mimo EU region od ceny 15$ vyse.
hnedahlava
Junior

Odeslat příspěvekod odklizec 1. 10. 2012 10:33

Tvoj problem nebude ani tak CLO/DPH, jako fakt, ze ti sem amazon zaden HW neposle. US amazon urcite. Evropske pobocky mozna, ale spis ani ty. Jestli se neco nezmenilo, tak si u nich muzes koupit maximalne tak CD/DVD a knihy.
odklizec
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 1. 10. 2012 16:07

hnedahlava píše:Clo se vztahuje na vse mimo EU region od ceny 15$ vyse.

Hranice 15 $ je sice podmínka nutná ale nikoliv dostačující pro platbu cla. Ne na vše zboží je clo uvaleno a z takového se samozřejmě clo neplatí bez ohledu na cenu. Pokud tomu nevěříš, tak si prohlédni celní sazebníky.
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dd ... ngDescr=cs
Wikan
Moderátor