Jak dlouho Vám vydržel notebook

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Paia 20. 10. 2012 17:04

Měl jsem po kamarádovi (věnoval mi ho v prosinci 2009) HP nx6125 s Sempronem 1,8 GHz, netuším, z jakýho byl roku, snad 2004-5, baterka byla v háji, ale jinak fungoval, displej OK, ramka rozšířená na 1,5GB, disk vyměněnej z původních 40GB na 120 GB, šlapaly na něm sedmičky od 5.1.2010, do tý doby měl XPčka, ale já si to přeinstaloval na novější systém. Deska ale náhle odešla počátkem března 2012. Tak jsem si narychlo v bazaru koupil dvojjádrovýho desktopa HP dc5750 (Athlon64 2 GHz) a systém přesunul z 2,5" ide disku na 3,5" sata (AMD jako AMD, takže se to obešlo bez přeinstalace).
Paia
Junior

Odeslat příspěvekod Roumenek 20. 10. 2012 17:13

FuzzyOndřej píše:
Roumenek píše:evropska unie zverejnila data, podle kterych je prumerna zivotnost notebooku 5 let, desktopu 6

Můžeš prosím odkázat zdroj?

bylo to v mlade fronte ve ctvrtek (?) jestli nekecam, kazdopadne temihle udaji jsem si jisty
Roumenek
Junior

Odeslat příspěvekod Tomáš Vrabec 20. 10. 2012 17:42

IBM T42p: Osm let. Pak odešel southbridge na MB.
Od letošního jara tedy MacBook Air, uvidíme kolik dá tenhle drobek :)
Tomáš Vrabec
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 20. 10. 2012 18:24

Nejstarší funkční mám z roku 1989. Nejstarší s funkční baterií mám z roku 1996. Poslední notebook jsem teď měl 4,5 roku a je to 14" ThinkPad R61. Stále mu vůbec nic není, ale velmi levně jsem si postavil o generaci novější a tenčí ThinkPad T400.

Chce to správně vybírat a rozumně se k tomu chovat. Ty nejvýkonnější stroje se super poměrem cena-výkon většinou nejsou ty s nejdelší životností.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod frantavasil 20. 10. 2012 18:48

Můj Asus K50AB stále drží, kupoval jsem ho jako novinku před necelými 4 roky. Bez jediných obtíží a stále svižný :-)
frantavasil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tom.suky 20. 10. 2012 19:03

Jak dlouho vydrží fyzicky?? S vyměněnou RAM, HDD a nefunkčními pixely a CD-ROMkou... S dobou startu 2 minuty... Pokud ho nerozflákáte o zem kvůli jeho pomalosti, tak aspoň 10 let!
Pokud myslíte jak dlouho vydrží v původním stavu, tak pak záleží na kvalitě sestavení (od klávesnice, přes větráčky, disky, procesor, až po software)

1. Nekvalitní větrání: zanášení prachem, přehřívání.. - krátí životnost (tady jsou výtězové Acer a HP (ironie) :-) )
2. Konstrukce: rozpadající se klávesnice, urvané panty monitoru, nefunkční upadlá CD(DVD..)-ROMka, nepoužitelný touchpad
3. Pomalý systém... pokud vám výrobce předinstaluje alespoň 2 antiviry, 10 programů pro zálohu, hry, úpravu fotek a ti nejlepší přidaj dokonce svoje UI! 95% uživatelů se toho pořádně zbavit neumí a každá další lišta pro ie a její automatické updaty po startu počítače vás přesvědčí o novém PC. (Nejhorší co jsem vyděl je Toshiba)

Pokud chcete aby vám notebook vydržel dlouho v práceschopném stavu, tak se nedívejte jen na výpočetní výkon CPU a GPU a kupte si "pracovní" notebook dnes často jen s integrovanou GPU.

PS: Mám Dell Inspiron 3 roky (nic nevyměněno, jen baterie je na 40%) a start systému trvá kratší dobu než u nového MacBook Pro (v základní výbavě) ale to je taky mojí optimalizací...
tom.suky
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PetanII 20. 10. 2012 19:17

Já mám Acer Aspire 6920G pět let a je stále tak nějak v pohodě. Jedinej provat je baterka...ta je tak na 10 minut :( :D
PetanII
Junior

Odeslat příspěvekod Petr112 20. 10. 2012 19:53

Já mam Toshiba satellite L30 už 6let a funguje bez problému. Akorát mi odešla po třech letech mechanika a vloni Wifi. Mechaniku nepotřebuji, když jo tak mam externí a oprava wifi mě stála 100Kč.
Petr112
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pajas2 20. 10. 2012 20:23

Acer z prosince 2002 a stále funguje. Tehdy dobrý stroj, Celeron 1,33 GHz s 512 MB RAM a 80 GB 5400 ot. diskem. Stále na něm legální XP a šlape docela dobře. Jako záložní je v pohodě.
pajas2
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod radiance 20. 10. 2012 20:27

Compaq Armada, rok neznámý. Paměť ještě cca 32MB, typ procesoru po mě nechtějte vědět (nějaké obyčejné Pentium), velikost disku směšná. Má integrovaný napájecí zdroj, připojuje se klasickým třívodičovým kabelem, jenž se stále používá u notebookových HP zdrojů. Je samozřejmě těžký jako betonová tvárnice. Byl dlouhá léta používán na nahrávání programů do Simaticu a stále bez jakýchkoliv problémů a závad funguje, dokonce (barevný) displej zobrazuje stále docela dobře. V případě zájmu zveřejním podrobné specifikace. Jo má dvě vady - baterie je po smrti a kryt nad panty je lechce naprasklý, jinak jsou v cajku i kryty. Vzhledem k ne zrovna jemnému zacházení s tímto přístrojem (zasvěcení ví) je neuvěřitelné, že je stále v tak dobrém stavu.

Edit: Nedalo mi to, tak jsem zašel do "archívu" a zběžně jej obhlídl - je to Compaq Armada 1560, zahrádkáři by jej jistě ocenili na ničení krtků - místo rýčů a šutrů. Je to prostě téměř zbraň. Váha je vskutku hrozivá, což má ale na svědomí zabudovaný zdroj. Má výbornou vychytávku - odpojitelnou mechaniku FDD a místo ní lze zasunout další standardní baterie, takže se tímto výdrž v provozu zdvojnásobí.
radiance
Junior

Odeslat příspěvekod falcons 20. 10. 2012 20:46

ja mam toshibu satellite a660 neco lehce pres rok a zatim v pohode i baterka ukazuje porad 100% (je od LG zda to ma vliv:) )
falcons
Junior

Odeslat příspěvekod Koalista1 20. 10. 2012 21:06

Acer TravelMate 522 TX z roku 2000. Mám ho u postele, abych byl stále v obraze. Má jen malou vadu na obrazovce, protože jsem s ním před lety mrsknul o 8 m vzdálenou zeď. Druhý je Acer Aspire a ten mám teprve něco okolo 6 let a stále slouží jako pomocnik ve výuce. Někdy mne fakt fascinuje, pracovat na stroji s disketovou mechanikou. Vzhledem k tomu, že v baráku už chybí počítač jen na záchodě, tak to, že mi teď staví domů nové PC asi najde nové uplatnění. Jen nemohu vyřešit, kam dát ledničku do koupelny, abych nemusel volat na manželku, aby mi přinesla další pivo.
Koalista1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ghull 20. 10. 2012 21:31

ASUS F3KA-AP012C: 7/2008 - dodnes. Původní konfigurace vylepšena na 4Gb Ram a 320Gb 7200 ot. HDD čistě jen z morálního hlediska. Ntb jednou servisován v záruce - GPU. Baterka původní - weak level 83%. Také jsem ho jednou polil kofolou, naštestí jsem ho nějak zázračně chytnul a vše odteklo a přežil to :oboze
Ghull
Junior

Odeslat příspěvekod M@ngo 20. 10. 2012 21:58

Vaio SZ6, od roku 2008, tzn. cca 4 roky. Na to co to bylo za mašinu docela šmejd. Výkon supr, design stále lepší nežli plno ostatních noťasů, klávesnice bez chybky.
Před dvěma lety mi klekl harddisk a musel jsem vyměnit větrák. Před rokem mi klekla externí grafika, prostě shořela, protože se noťas hodně přehříval. Nelze vyměnit, od té doby jen na integrované.
Mechanika odešla tak rok zpět a teď mi nějak začal praskat displej - umírají mi pixely svisle v levé horní části displeje a větráček potřebuje opět vyměnit.
Největší problém, který jsem řešil ještě za reklamace a stále je - úplně podělali touchpad a čas od času se zblázní a začne si klikat kde chce, krom toho se dříve i invertoval - nový ovladač a vše ok. Podpora je chabá, ani slíbené ovladače na W7 nejsou ok.
Nefunguje jack na sluchadla, nefunguje webka. Jo a baterka také pryč, stále však tak hoďku a půl...
Pochválit snad jen výborné panty, nadčasový design a...no to je vše. Sony prostě něco pěkného vyrobí, prodá a pak od toho dá ruce pryč. Nečekal jsem tolik hovadin s tímdle noťasem, ale co naplat.

Nevím, v kterém bodě jej hodnotit jako mrtvý, ale je za zenithem a zpomaloval by mou práci.
MM...3310 5210 7210 N80 P900 P910i (5000) BB9780&apod. ... nová éra ...MM
M@ngo
Junior

Odeslat příspěvekod anezkaceska 21. 10. 2012 02:08

Zdravím,
mně notebook vydržel 5 let, sloužil by i dále, ale pak jsem si do něj zvrhla poctivě oslazený čaj. :grr:
anezkaceska
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka