Koupě notebooku (názory, alternativy)

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod warkis 11. 11. 2012 19:57

Dobrý den,

kamarádka mě kontaktovala s žádostí o pomoc ohledně výběru notebooku. A já vím, že na fórech se vždy najde užitečná rada.

Sama si našla toto lenovo http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-edge-e430-14-i3-3110m-4gb-500gb-intelhd-w8/118028/produkt

Momentálně ho nepotřebuje na žádné výkonnostně náročné hry (a asi ho na to nikdy potřebovat nebude). Jde především o rychlost a plynulost. K tomu se také chystá na ČVUT (na stavební), kde by ho také ráda využila. Zacituji vám instrukce od ní obdržené:

"Nevím jestli mě vezmou na ČVUT, kam chci, a tam by bylo asi pak třeba dělat nějaký technický kreslení (k tomu by se ale asi pak musela koupit větší obrazovka), každopádně chci aby to bylo v rámci možností rychlé, hned se to nerozviklalo a aby mi to vydrželo trochu déle. Momentálně tak používaní internetu, koukáni na filmy, práce v nějakých textových dokumentech."

Je to takové nic neříkající, ale ve své podstatě to opravdu potřebuje především na ten internet a filmy. Na rozměrech by nemělo záležet (i když upřednostňuje něco kolem 14 palců). Na hluku také ne.

Proto jsem se chtěl zeptat na vaše názory na výše zmíněný kousek a případně na nějaké jeho alternativy. Cena samozřejmě podobná, takže okolo čtrnácti tisíc.

Děkuji mnohokrát.
Naposledy upravil KineCZek dne 11. 11. 2012 20:27, celkově upraveno 1
Důvod: Presun ven z PC sestav.
warkis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 11. 2012 20:26

Notebook. V sestavach. Co na nem chces stavet? Leda tak sebe na zadni. Opravdu neslo zalezt do sekce NOTEBOOKY?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod alfah4ns 11. 11. 2012 20:30

V podstatě může být.
Akorát počítat s tím, že E430 nemá zástupný numerický blok, ani přes Numlock, prostě nijak, jedině přes pro kreslení nepohodlné shift + horní řada. Tzn. pak na nějaké kreslení, atd. ať si připojuje externí klávesnici a na cestách USB numeriku.
Časem pořešit externí LCD, pač kreslit na 1366x768 je opruz.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Majsner 11. 11. 2012 20:46

Jestli na té stavebce bude kreslit jen v AutoCADu či jiném 2D, tak ji bude štvát pouze absence numerického bloku, jak už tu zaznělo. Na cokoliv ve 3D (např. Autodesk Revit) ať s integrovanou grafikou rovnou zapomene.

A ať si nezapomene před koupí ověřit, jestli veškerý software, který na té škole bude potřebovat, poběží pod Windows 8, což rozhodně není samozřejmost. Jen pro příklad, i když se to netýká stavebnictví, CAD SolidWorks funguje pod Windows 8 pouze v nejnovější verzi 2013, která byla představena před dvěma měsíci. Cokoliv staršího má smůlu.
Majsner
Junior

Odeslat příspěvekod warkis 11. 11. 2012 21:46

Díky moc hoši, to s tou integrovanou si ještě rozmyslíme.

KineCzek: Omlouvám se, v rychlosti jsem se bohužel přehlédl, nebylo to úmyslně.
warkis
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 11. 11. 2012 21:57

záleží, jak moc složité 3D se tam bude dělat. Za mě říkám, že na školní použití integrovaná stačí, dělal jsme ale strojařinu, ne stavárnu, tzn. projekty jsou trochu jiné, stejně tak SW.
Každopádně mám pár kámošů, kteří vystudovali stavebku i s c2d a 8400gs, je pravda, že rendery trvají pak zatraceně dlouho (což je ale otázka CPU).

Bych to i tak viděl později, až projdeš nějakým tím společným začátkem, cca za ty 3 roky, na nějaké výkonnější PC. Btw. i na dnešní poměry slušnější ntb bude tehdy už za zenitem, multimediál i nejen co do morální životnosti.
Daň za mobilitu je u ntb dost velká.
.
alfah4ns
Ex-moderátor