Notebook - max 20 tis., škola, hry

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Foxxus 29. 3. 2013 13:25

Zdravím,
v brzké době si budu pořizovat notebook, pokud možno do 20 tis. NB budu využívat hlavně doma, klasicky na brouzdání po internetu, přehrávání videí, filmů, úprava fotek (začátečnická), práce s některými 3D programy (řezy v tělese apod.) a i k hraní nějakých novějších her (př- Skyrim, L.A.Noire, nový Tomb Rider..) - počítám s tím že notebook v této cenové kategorii nerozchodí nové hry na PLNÉ detaily, to od toho neočekávám - na střední klidne bohate stačí.

Občas si ho budu brát do školy (word,excel, atd...). Doma bych k němu občas rád připojil ještě externí monitor. Velikost displaye připadá v úvahu asi pouze 15,6 , protože 17ka už by byla na přenášení asi moc velká. Rozlišení by bylo nejlepší alespon HD+, ale vystačím si i s 1366x768 Klávesnici chci s numerickou částí. Výdrž na baterii bych si představoval alespoň 3 hodiny, lépe 4 ostzatně čím více tím lépe. Nečekám zase že při hraní nějaké hry mi vydrží 5 hodin... to ne. JInak USB 3.0 i HDMI a mají už dnešní notebooky to psát ani nemusím.

Rád bych aby mi notebook vydržel alespoň 3 roky, při hraní i při práci budu používat chladící podložku. Ale píšete tu že Lenovo obecně chladí celkem slušně. :) Dále jsem uvažoval o koupi SSD disku místo mechaniky třeba, četl jsem tu že SSD disk zrychlí znatelně system. Ale ten bych si pořídil asi později.

Koukal jsem že zde v této cenové kategorii nabízíte hlavně Lenovo Y580, já jsem koukal ještě na tyhle notebooky, všechny jsou Lenovo, protože se mi zdá že jsou v této cenové kategorii asi nejkvalitnější. Který z těchto byste doporučili? Popř. navrhli nějaký jiný?

Lenovo IdeaPad Z580
http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-z580- ... 367027.htm
+ procesor i7
GK: GT 640

Lenovo IdeaPad Y580
http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-y580- ... 361800.htm
- RAM 4 GB - dala by se dokoupit ještě 1 aby se zvětšila RAM na 8 GB?
GK: GTX660M

Lenovo IdeaPad Z500
http://www.alza.cz/lenovo-ideapad-z500- ... 388128.htm
GK : GT 645M

Podle mě jsou to všechno téměř stejné notebooky, na kterých se dá i kvalitně zahrát nějaká ta novější hra. Zajímal by mě váš názor na procesor, zda-li je lepší mít i5 nebo i7? je v tom nějaký podstatný rozdíl např. při spuštění více aplikací naráz? Je to plynulejší?

Díky za všechny postřehy, připomínky a příp. další návrhy ;)

EDIT: koukal jsem i na testy těch graf.karet
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeF ... 579.0.html - GT640M
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeF ... 417.0.html - GT645M
http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeF ... 859.0.html - GTX 660M
Foxxus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Leeroy Jenkins 29. 3. 2013 14:21

Rozdíl i5 vs. i7 nepoznáš až tolik v plynulosti systému, jako při rychlosti komprese videa nebo v tvém případě matematické výpočty, 3D simulace atp.

Taky jde o to, jak často takové práce děláš, jestli zpracováváš 3D denně, což bych tipnul, že asi ne, tak bych dal přednost grafice a vzal Lenovo IdeaPad Y580 s GTX660M a ano, lze RAM rozšířit na 16GB. Problém je, že nemá volný mSATA na SSD.
Hezký den přeji!
Leeroy Jenkins
Junior

Odeslat příspěvekod kodelin 29. 3. 2013 14:28

jsem na tom podobně jako ty a nakonec jsem došel k výsledku a tím je dell inspiron 7720,budu si ho kupovat asi o prazdninach a mam podobne požadavky jako ty,akorat že notebook budu převažet i normalně,ale jsem se rozhodl pro tu 17 jelikož často rysuju v CAD programech a na 15 je to utrpeni.A hlavně se mi u toho notebooku libi jeho zaruka,ktera je podle mě ze všech výrobců notebooku nejlepší
kodelin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod juras895 29. 3. 2013 14:45

Leeroy Jenkins: on ale má volný mSATA protože v té nejlevnější konfiguraci není osazen žádným přídavným SSD cache pro urychlení systému. Jinak sám Y580 vlastním a musím říct že jsem s ním spokojen a co se týče právě SSD tak sem si už našel 128 GB mSATA disk za skvělou cenu a budu ho přeinstalovávat.
juras895
Junior

Odeslat příspěvekod Foxxus 29. 3. 2013 14:56

Jj všiml jsem si ze ho mas když jsem tu procházel ty příspěvky :) takže si mám vzít radši notebook s lepší grafikou než procesorem? ;) s tím SSD to plánuju že bych si koupil za rok třeba, tam je primo slot na SSD? kterej je prázdej? Pokud dobře chápu.... A ty RAMky tam jsou 2 sloty a v každým muzu mít 8GB? ;)
Foxxus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod juras895 29. 3. 2013 15:04

Pokud na tom chceš víc hrát hry tak Y580. Notebook má slot mSATA slot do kterého si můžeš dát krom jiného i mSATA SSD disk a původní disk nechat v původní pozici. Co se týče RAMky tak ano.
juras895
Junior

Odeslat příspěvekod Foxxus 29. 3. 2013 15:56

Hry hrát budu no, ale tak důležitý je to hlavně na takový to chatování , skypovani filmy videa taky... Ale tak to dneska zvládnou notasy o třídy níž..., s tou 3D grafikou to zase zatím tak žhavý není páč jsem ještě na střední a zas tak moc to zatím nepotrebuju ... Na alze píšou že se dost ten HDD přehřívá ... chladící podložka tomu pomůže snad ne ? ;) a ty dva ostatní taky nejsou špatný ne... Každopádně ten Y580 vypadá celkem dobře i je na něj dobra recenze ale ta je na ten nejvyšší model...
Foxxus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod juras895 29. 3. 2013 16:07

Co se týče disku tak je pravda že na úkor ostatních komponent které se nepřehřívají se jako jediný přehřívá ale chladící podložka tomu trochu pomůže, ohledně volání je dobré že má dva mikrofony hned vedle webky protože třeba ten Z580 má jen jeden a to ještě na levé podložce pro ruce takže kdybys hrál a přitom skypoval třeba jako já tak by se to dost dobře u Z580 nedalo.
juras895
Junior

Odeslat příspěvekod Foxxus 29. 3. 2013 21:31

OK díky asi si ho nakonec poridim a koupim si do něj tu RAMku, a později to SSD ;) , každopádně ten HDD asi bude dostávat pěkně zabrat co.... :)
Foxxus
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod juras895 29. 3. 2013 22:10

No já ho mám už přes půl roku a funguje a taky sem někde četl že moderní HDD jsou stavěny na vyšší teploty natož pak ty notebookové.
juras895
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 3. 2013 22:11

Juras895: kdepak jsi to četl ? Rád se přiučím. Děkuji
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod juras895 29. 3. 2013 22:32

Možná se budeš divit ale vzpomínám si že když jsem si před koupí četl recenzi a pod ní komentáře na lenovoblogu tak to tam psal samotný správce.
juras895
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 29. 3. 2013 22:48

Matěj psal tohle
Je třeba si uvědomit několik věcí:
1) HDD má 50-55°C jen při vysoké a trvající zátěži (tedy hraní her a podobně), za normálního chodu má běžné teploty (cca 40°C).

2) Pevné disky mají operační teploty mezi 5-55°C, typ, který je použitý v Y580, má 60°C. Tedy technicky by to pro disk neměl být problém, ač netvrdím, že je to pro něj dobře. Ale je to jako s čipy: taky mají maximum např. 100°C, přitom při hraní hry se běžně dostanete na 80-90°C.

Jenže problém je v tom že jaký disk tam půjde nejde až moc ovlivnit, obecně mají mobilní disky lepší parametry pro provoz, ale tohle není úplně přesně to pravé ořechové
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod alfah4ns 29. 3. 2013 22:52

psal jsi o CADech, doporučuji ti zkontrolovat si kompatibilitu s win8, ne každej tam jede, případně ne každá verze (taková Catia V5R19 + w8 = problém...)
win7 x64 je sázka na jistotu.

Domů externí minimálně FHD displej, příp. vyšší.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Foxxus 29. 3. 2013 23:07

Jj dík, zatím to tak s CAD žhavý není ale možná se mi to bude hodit na VŠ tak to pořešim nějak potom :) takže myslíte ze z téhle trojice je nejlepší volba to Lenovo Y580 ? ;)
Foxxus
Kolemjdoucí

Další stránka