Pracovní (kancelářská práce), kvalitní NB do 40k bez DPH

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Mastegl23 24. 5. 2013 19:18

Zdravím,
otec vybírá nový pracovní NB za svůj starý dosluhující DELL Vostro. Požadakvy jsou:

- 15" obrazovka, rozlišení ideálně 1600x900 (FullHD už by bylo pro něj asi zbytečně "malé" písmo - zvětšování v nastavení asi není ideální)
- ideálně 8GB RAM
- kvalitní konstrukce, která vydrží v podstatě každodenní přenášení
- blesková odezva při kancelářské práci (celý balík office, net prohlížeč...), takže asi nutný SSD disk, ideálně možnost SSD+HDD (sloty na dva disky)
- co možná nejtišší chlazení, při kancelářské práci ideálně vypnutý větráček, nebo při nejhorší nízké neslyšné otáčky
- výdrž na baterie není klíčová, ale alespoň 4 hodiny by měl vydržet
- cena do cca 35 tisíc bez DPH, max. 40 tisíc bez DPH

Předběžně nám bylo nabídnuto Lenovo ThinkPad T530 2392-B9G, ale tam mám obavu z procesoru i7-3630QM kvůli přehřívání a tudíž i velkému foukání větráku a také FullHD rozlišení je pro mého staršího otce na 15" monitoru už asi moc drobné. Máte nějaké návrhy? Díky.
Když chodíš po vejcích, neskákej.
Mastegl23
Junior

Odeslat příspěvekod Mastegl23 25. 5. 2013 18:39

Nikdo nemá radu? Jak je to třeba s tím procesorem i7-3630QM v T530? Nepřehřívá se? Nefouká to moc často a nahlas? Nebyla by lepší volbou raději nějaká i5?

Nějaký typ na jiný NTB? Nebo nic jiného není? :-)
Mastegl23
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 25. 5. 2013 19:19

T530 s dvoujadrem a 1600x900.
I7 atd jje opravdu zbytecna.

Jinak, nediv se, byl patek vecer, ted je sobota...
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod malcolmX 25. 5. 2013 19:23

Resilo se to xkrat.
Rozpocet je na ThinkPad T, Dell Latitude i HP EliteBook + NBD OnSite.
i7 resp ctyrjadro je podle mne zbytecne/nezadouci.
Tecko by melo patrit k nejtissim a nejlepe chlazenym.
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod Mastegl23 25. 5. 2013 19:58

Díky... Také za to ujištění, že Téčko bude tiché a nebude se přehřívat (ve variantě s i5)...
Mastegl23
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 26. 5. 2013 06:58

Njelépe chlazené bude HP, ale za cenu většího hluku ;)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod mc1532 26. 5. 2013 09:19

Zdravím,
přidám svůj pohled na výběr kancelářského notebooku. Nutně jsem ho potřeboval vybrat v prosinci minulého roku. Dělám jako OSVČ v oblasti testování SW. Požadavky byly antireflexní display, rozumná odolnost, procesor který zvládne rozumně provozovat další virtuální systém. Uvažoval jsem i o tom, zda chci next business day atd a také jsem chtěl WIN 7, také jsem váhal mezi 15 s vyšším rozlišením nebo 17 palcovým ... S tím, že si časem koupím SSD disk, abych ten kompl rozumně urychlil.

Nakonec jsem vybral HP Probook 4740 - v 15 existuje to samé, Intel I5 8G Ram, 750G hardisk, Win 8, za neodolatelnou cenu asi 16 000 včetně DPH. Takže můžu podělit o zkušenosti:

S čím jsem se doteď nesžil jsou Win 8. Ačkoliv jsem si je přizpůsobil - nabídka start atd. , tak prostě nejsou v žádném případě kompatibilní s win 7. Toto se tragicky projeví hlavně v podnikové sféře, kde se mi třeba nepodařilo připojit do WIFI sítě zákazníka ani s pomocí adminů. Spousta aplikací není kompatibilní atd. Bohužel cena oproti starší verzi s win 7 byla o 3000 vyšší.

Co se týče výkonu. V reálu mi nepřijde při běžném použití minimální rozdíl oproti mému starému Core 2 Duo. Co systém reálně zpomaluje je disk 5400.

Co se týče výkonu procesoru - dle taks manageru - netvrdím že ukazuje správně - se mi podařilo využít výkon procesoru naplno jen při benchmarku. V reálu se I5 fláká i se zapnutou virtuálkou Win 7. Takže využití I7 pro kancelářskou práci považuji za scifi. Jediné v co vyústí je snížená životnost baterie.

Baterie - skvělá výdrž bez wifi není problém při použití Wordu atd. vydrží třeba i 7 hodin se sníženým jasem monitoru. S wifi tak 5,5.

Odolnost - za ty peníze naprosto dostatečná. Notebook se nijak zásadně nekroutí. V Alze jsem ji prošel hodně a tenhle je jeden z nejlepších.

Plánované SSD - když máte vše k práci otevřené a počítač jen sleepujete, tak není SSD potřeba.

Plánovaný next business day - po negativních zkušenostech s DELLem, jejich kvalitou, která je v posledních sériích opravdu žalostná a ještě rychlejším servisem jsem od tohoto upustil. Koupil jsem levnější notebook a když prostě odejde půjdu a koupím další, protože ho potřebuji hned a nemůžu čekat na opravu ani den ...

Doufám, že Vám to pomůže při výběru ...

Mějte se ...
mc1532
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 26. 5. 2013 09:22

Ze vším souhlasím, kromě odolnosti - jsou i pevnější ;)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Pit 26. 5. 2013 13:09

Na podobnou práci + Corel + velké tabulky v Excelu (+300k řádků) jsem před 2 lety koupil ThinlPad X220 s i7, 8GB a SSD. Dnes bych volil stejně. Rychlý, spolehlivý, příjemně velký. Celkem mě zaujal třeba Carbon X1 od Lenova, který splňuje asi většinu toho co píšeš.
-----------------------------------------------------
Conditions change. Results should not.
Pit
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 26. 5. 2013 13:19

Než X1 (i když je to dobrý stroj) tak T431s bo má dock ;)
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod malcolmX 26. 5. 2013 15:41

... jen ty ThinkPadi displeje :-(
malcolmX
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 26. 5. 2013 15:51

Hold ty všechny TN displeje. To je past, ale ThinkPad jsou na tom hůř no...
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod swarm 26. 5. 2013 19:56

Btw zazněl tu v úvodu dotaz na T530 s čtyřjádrem. I když už se nakonec vybralo lowend HPčko, rád bych řekl pro případné další čtenáře, že čtyřjádro se v T530 rozhodně nepřehřívá a notebook je i v zátěži všech jader příjemně tichý. Při kancelářské práci má zas výdrž ne o moc nižší než varianta s dvoujádrem.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod alfah4ns 26. 5. 2013 20:00

Jo, ale je to v tomto pripade naprosto zbytecne, i5 varianta stoji od dost min.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Mastegl23 26. 5. 2013 20:26

No lowendové HPčko se určitě nevybralo a ani se nevybere :) Nemá dock, pokud vím. Dnes jsem dostal aktualizované požadavky...

- dokonalá mechanická konstrukce
- dlouhá výdrž na baterie
- bleskový start systému po zapnutí
- tichý! Minimální nutnost běhu ventilátoru
- grafika.... Aby mi běžel RC simulátor :-(
- dostatek USB, dokovací stanice, display port, VGA, HDMI
- matný display
- rozlišní cca 1440x900 až 1600x900, full HD je asi moc malé písmo
- ne "obluda", trochu IMAGE :-)

Myslím si, že ta T530 s SSD by mohla splňovat vše až na HDMI, grafický výkon pro "3D hru" a "image". Otec je totiž trochu fanda Apple designu, takže chápu, že T530 mu může připadat jako obluda :-) Ale myslím, že by to zkousnul.

Jak je na tom T530 ve variantě s i5 s výdrží baterie? A pokud by se vzal verze s nVidia grafikou, má ta nějaký přínos pro "3D hry"? V podstatě jde pouze o ten RC simulátor... Myslím, že když všechny parametry budou splněny, tak i ten "T" design překousne :)
Mastegl23
Junior

Další stránka