Přestal fungovat jeden slot na RAM

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Endli 4. 6. 2013 17:18

Dobrý den, mám notebook HP Compaq Presario CQ60-205EC u kterého přestal fungovat obraz. Vyzkoušel jsem podle návodů na internetu prohřátí nVidia čipsetu na desce horkým vzduchem (asi 250°C),obraz začal fungovat i windows jede bez problémů,ale prozměnu mi přestal fungovat jeden RAM slot (ten spodní,blíže u desky). Mám 2x 1GB moduly a oba fungují pouze v horním slotu. Pokud osadím oba nebo jen spodní, tak notebook nenajede. Podle blokového schéma zákl.desky (Wistron 303c) je ale řadič pamětí integrovaný v procesoru (Athlon 64 X2), tak nevím, jestli to může mít souvislost s nVidia čipem nebo je to další porucha někde jinde?

Nemáte s tím náhodou někdo zkušenosti? ;-)
Endli
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 4. 6. 2013 17:26

250 je docela dost.... Nepodařilo se ti odpájet ten slot ?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Endli 4. 6. 2013 18:26

nene, našel jsem přímo postup průběhu nahřívání toho čipu - během dvou prvních minut stoupat na 200 a během třetí minuty až na 255 a nechat pomalu chladnout. Měl jsem okolí čipu kryté čtvercem z tvrdého papíru s výřezem na čip (aby horký alobal neodpájel okolní součástky) a na něm ještě štít z hrubého alobalu také s výřezem na čip.
Přímo na čipu jsem měl teplotní čidlo připojené do multimetru, jako na tomto videu.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... jWXExWM4RU

-- 4. 6. 2013 18:29 --

... každopádně je ale divné, že paměť v tom slotu blokne celý počítač. Chápal bych, kdyby najel a pouze neviděl 1GB. :roll:
Endli
Junior

Odeslat příspěvekod therage 4. 6. 2013 19:03

Tvůj dědeček je už nejspíš zralý do PC důchodu :)
therage
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 4. 6. 2013 19:35

Kloním se k názoru, že se porušil kontakt u slotu.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Whisky 4. 6. 2013 19:42

vzhledem ke značce, modelu , procesoru a staří to hoď po "psovi" neboli do šrotu.
Proč furt kupovat nový HW? Ten tex?ák jede i na deset let starém kávovaru :-)
Whisky
Junior

Odeslat příspěvekod cernakus 4. 6. 2013 20:03

Endli:

protože se totiž nejspíše propojily některé vodivé cesty, které bez vložené ramky nejsou aktivní a tedy to nehlásí čipsetu chybu.

Mimochodem, tato chyba nemusí být po cestě k čipsetu, ale v čipsetu samotném nebo pod ním (dost pravděpodobně), to už neopravíš.

Nuž což, s 1GB se dá taky žít :-)
cernakus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 4. 6. 2013 20:17

Tento typ "opravy" je riskantní. V podstatě můžeš být rád, že jsi to rozchodil. Většinou stejně pomůže jen na krátkou dobu.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Endli 4. 6. 2013 20:59

Já vím, už to pomalu bude tak trochu "dinosaurus" :-) ... mám stolní PC mnohem výkonnější,ale ten notebook jsem dostal zdarma s tím, že si ho buď opravím nebo ho vyhodím. Z toho že mi vůbec najela ta grafika jsem rád a ta RAM-ka je už celkem malá vada. V nejhorším bych tam mohl dát jeden modul 2GB, ale stejně by bylo fajn, kdyby fungoval úplně. ;-)
Endli
Junior