Notebook do 10.000,- office, multimedia, internet, Tux(Win7)

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Laethnes 4. 7. 2013 13:07

Dobrý den,

doma jsem dostal za úkol pořídit notebook, takže bych se Vás chtěl zeptat na tipy. Požadavky:
- cena: okolo 10.000,-
- office práce (LibreOffice)
- internet, především web
- přehrávání videí (i ve flashi), potřeba podpora vyšších rozlišení
- bude přenášen nejspíše minimálně, takže je možná větší váha a rozměry
- výdrž baterie není prioritou (ale potěší, pokud vyjde)
- na druhou stranu nebude pod zrovna 2x šetrným zacházením, takže něco pevnějšího
- osobně jsem doposud měl zkušenosti s Acery a rád bych přešel na něco kvalitnějšího, co má větší fyzickou výdrž, ale s jinými značkami nemám zkušenosti
- očekává se od něj výdrž minimálně 5 let
- display: 15'' nebo lehce víc, 1280x800 či lehce vyšší, ideálně matný (nemusí) a ideálně velké pozorovací úhly, naopak není potřeba rychlá odezva, tj. 8-16ms je ok
- hdd: neočekávám ssd a není potřeba velká kapacita, tj. 120GB bude určitě stačit, naopak by se ale hodilo, aby měl vyšší otáčky (jinými slovy co nejrychlejší, ale rychlost ssd není potřeba)
- CD/DVD mechanika (a vypalovačka)
- SD čtečka karet
- WiFi (g)
- pár USB 2 zásuvek (pro myš a MP3)
- RAM minimálně 2GB především kvůli internetu (vícero záložek), víc než 4GB není potřeba
- klávesnice: nic extra, žádné speciální požadavky, numerická klávesnice potěší, není nutná
- touchpad apod.: bude využíván minimálně jestli vůbec, menší je tedy lepší
- Notebook není na hry
- OS: notebook budu spravovat já, přičemž momentálně nemám zkušenosti s Windows 8 a nemám prostor a čas se učit, proto preferuji bez OS (může být Win7, ale preferuji bez OS a ušetřené peníze do výkonu) a rozhodně podpora Linuxu (nejspíš tam dám Xubuntu, které momentálně používám na svém PC). Z tohoto důvodu je ale důležité, aby CPU zvládal přehrávat videa ve flashi ve vysokém rozlišení plynule (na Linxu je flash výrazně pomalejší) a aby zvládal víc (min ~10) záložek s flash reklamami a zrovna tak aby nebyl problém s grafikou a ovladači celkově

Notebook má prakticky sloužit jako stolní PC ke kancelářským pracím, www a přehrávání videa, nicméně musí to být notebook.
Laethnes
Junior

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 4. 7. 2013 13:36

:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod Laethnes 4. 7. 2013 14:19

Děkuji za odpověď, nicméně: grafická karta je od Intelu a jinou takovou (950, X3100) mám na svém notebooku a vím, že akcelerace (projevující se i na GUI) je výrazně nižší (GUI se seká, videa taky (obzvlášť dobře jde vidět, když z nějakého důvodu hodně rychle bliká tmavá a bílá barva, kdy se video zasekává v polovině obrazu)) oproti Windows XP. Samozřejmě jsem dělal Google výzkum, ale zjistil jsem především jen to, že obě jsou označeny, že běží bez kompilací [http://wiki.ubuntu.cz/grafick%C3%A9_karty_intel] ale už se nikde nepíše o tom, jak efektivní Linux ovladače jsou. Takže bych se chtěl zeptat, zda je její výkon pro GUI i video v Linuxu (především Ubuntu, ale to by mělo být jedno) dostatečný.
Laethnes
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 5. 7. 2013 01:24

V linuxu se az tak nevyznam, nicmene tve stare 950 a x3100 treba co se tyce videa neumi akcelerovat skoro nic, kde by to mohlo nejak pomoct /h264 a flash/.
Moderni integrovane grafiky ale toto v pohode zvladaji, prehrajes jak fhd, tak potahnou i flash, vykon je i vyssi, nez nektere lowendove gpu. A proti 5-6 lete x3100 to ma vykon nekolikanasobny.

Kukni po HP 4540s, cenove by se zakladni konfig mel vejit, lepsi ntb za tyhle prachy /i kdybys par tisic pridal/, nekoupis. Hp 650 bych nechal byt, kdyz je moznost 4540s.
Jak je to ale s driverama po Lin nevim. Ten w8 muzes dat do pryc.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Tomasek 5. 7. 2013 09:18

Ahoj, řešil jsem teď podobný problém jen s tím, že jsem se do 10000kč musel vejít i s OS. Pro tebe by byla asi nejlepší 4540s je tam rychlý 7200ot/disk (asi bude hlučnější) Jen je problém, že v levnějších konfigurací se neprodává bez OS Windows 8, teda nikde u nás jsem to nenašel, bez OS prodávají NTB až u konfigurací s CPU Intel Core I5.

Jinak bych se podíval po Lenovu B590 např. v této konfiguraci: http://www.czc.cz/lenovo-ideapad-b590-cerna_2/122902/produkt?q-category-id=89p7i9agp8i2lajk373h33k8l5&q-c-3-f_2025438=sDOS&q-c-2-f_2025438=sFreeDOS&q-c-0-f_2025438=sbez+OS&q-c-1-f_2025438=sLinux a můžeš tam dát SSD, ale to by už si překročil o dost svůj rozpočet, dalo by se to i provozovat bez SSD s klasických 5400ot HDD, ale pamatuj, že největší brzda vždy bude disk, takže bych klidně vzal konfiguraci s CPU nějaké Intel Pentium (např. B980) a dal tam SSD, klidně i to Lenovo B590.
Momentálně počítače už nejsou to nejhlavnější co by mě živilo a bavilo :-) Ale snažím se být stále v rámci možností v obraze :-) A stále tvrdím, že složit a opravit PC je pro děcka :-)
Tomasek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 5. 7. 2013 12:56

4540s je elpší ntb než B950. Od Lenova kdyžtak pak Thinkpad E série (ta E530 se taky dá sehnat za pěkné peníze). HP je trochu odolnější co se týče víka, Lenovo má trackpoint a pohodlnější mechaniku klávesnice.

To, že tam to w8 prostě je, bych vůbec neřešil, protože lepší ntb moc neseženeš.

A co se týče 7200rpm vs 5400rpm, "pomalejší" disk s velkou kapacitou je většinou rychlejší, přečte za jednu otáčku více. Pokud vezmeš srovnatelné disky, např. 500GB a 500GB, stejně technologicky vyspělé, dostaneš rozdíl maximálně 20%. Tzn., tohle bych taky neřešil a kdyžtak později SSD, které je násobně rychlejší proti jakémukoliv běžnému HDD.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Laethnes 5. 7. 2013 15:54

Děkuji za všechny odpovědi - teprve si je ještě musím detailně projít a podrobně se na jednotlivé typy podívat, nicméně ohledně toho SSD: popravdě, bylo by vhodné se mu vyhnout. Dám-li stranou moji lenost (číst si informace k údržbě, nastavení, zapnutí TRIM v Linuxu atd.), na tom notebooku bude velmi často jistá osoba, která umí být otravně nepříjemná, když je PC pomalejší, než jiné, na kterých pracuje. SSD by mohl být příliš velký boost k rychlosti, takže by si na to mohla zvyknout a na jiných PC (jejichž sestavu neovlivním) by mohla začít brblat, že jsou ty pomalé - čemuž bych se rád vyhnul. Proto bych radši měl rychlost srovnatelnou s těmi PC, se kterými se nejčastěji dostává do styku (jsou to postarší desktopy, buď s rychlejší ATA nebo průměrnou SATA, nezkoumal jsem, odhaduji podle toho, co jsem viděl) a naopak potřebuji lehce vyšší prioritu do CPU kvůli flashi (od nějž čeká plynulé, netrhané video - a v tomto má Linux výrazně větší nároky).

Co se týče Windows 8: ty by mi nevadily (bych si to prostě přeinstaloval), ale vadí mi, že to pak (logicky) zvyšuje cenu...
Laethnes
Junior

Odeslat příspěvekod Laethnes 5. 7. 2013 18:07

Tak jsem se na to podíval podrobněji.

To alfah4ns: co se týče Linuxu, hlavní problém je v tom, že jeho implementace Flashe je výrazně pomalejší, než v případě Windows (díky, Adobe). Takže kupříkladu HD video na YouTube je ve Windows XP na tom samém stroje plynulé bez problémů, v Linuxu (Xubuntu) už ne. Taktéž kvůli reklamám mi na 1,6GHz stroji Firefox nezvládá víc, jak 10 záložek, ve Windows klidně 20-30.

V rámci těch dalších dvou notebooků: 4540s vypadá lépe, nicméně - bohužel - oba mají problémy s Linuxem; ten Lenovo je sice na seznamu certifikovaných laptopů pro Ubuntu, přesto diskuze prokazují opak a problémy u HP taktéž.

Zdroje:
http://support.lenovo.com/en_US/detail. ... IGR-48NT8D
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=66425.0
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1169653
Laethnes
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 5. 7. 2013 19:29

Ubuntu resit nebudu, protoze mi je ukradene, avsak HP ProBook 4540s je nativne podporovana do komercni sfery vcetne Novell SLED, se kterym je mozne jej nakonfigurovat namisto FreeDOS nebo Windows. V tom problem neni.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert