Dobrý den,
doma jsem dostal za úkol pořídit notebook, takže bych se Vás chtěl zeptat na tipy. Požadavky:
- cena: okolo 10.000,-
- office práce (LibreOffice)
- internet, především web
- přehrávání videí (i ve flashi), potřeba podpora vyšších rozlišení
- bude přenášen nejspíše minimálně, takže je možná větší váha a rozměry
- výdrž baterie není prioritou (ale potěší, pokud vyjde)
- na druhou stranu nebude pod zrovna 2x šetrným zacházením, takže něco pevnějšího
- osobně jsem doposud měl zkušenosti s Acery a rád bych přešel na něco kvalitnějšího, co má větší fyzickou výdrž, ale s jinými značkami nemám zkušenosti
- očekává se od něj výdrž minimálně 5 let
- display: 15'' nebo lehce víc, 1280x800 či lehce vyšší, ideálně matný (nemusí) a ideálně velké pozorovací úhly, naopak není potřeba rychlá odezva, tj. 8-16ms je ok
- hdd: neočekávám ssd a není potřeba velká kapacita, tj. 120GB bude určitě stačit, naopak by se ale hodilo, aby měl vyšší otáčky (jinými slovy co nejrychlejší, ale rychlost ssd není potřeba)
- CD/DVD mechanika (a vypalovačka)
- SD čtečka karet
- WiFi (g)
- pár USB 2 zásuvek (pro myš a MP3)
- RAM minimálně 2GB především kvůli internetu (vícero záložek), víc než 4GB není potřeba
- klávesnice: nic extra, žádné speciální požadavky, numerická klávesnice potěší, není nutná
- touchpad apod.: bude využíván minimálně jestli vůbec, menší je tedy lepší
- Notebook není na hry
- OS: notebook budu spravovat já, přičemž momentálně nemám zkušenosti s Windows 8 a nemám prostor a čas se učit, proto preferuji bez OS (může být Win7, ale preferuji bez OS a ušetřené peníze do výkonu) a rozhodně podpora Linuxu (nejspíš tam dám Xubuntu, které momentálně používám na svém PC). Z tohoto důvodu je ale důležité, aby CPU zvládal přehrávat videa ve flashi ve vysokém rozlišení plynule (na Linxu je flash výrazně pomalejší) a aby zvládal víc (min ~10) záložek s flash reklamami a zrovna tak aby nebyl problém s grafikou a ovladači celkově
Notebook má prakticky sloužit jako stolní PC ke kancelářským pracím, www a přehrávání videa, nicméně musí to být notebook.