Kovový notebook 14/15 s IPS a SSD do 30000

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod comment 20. 8. 2014 09:22

Ahoj, začal mi odcházet současný Dell Latitude a poohlížím se po novém notebooku. Podle kladů a nedostatků současného notebooku jsem si určil priority zhruba v tomto pořadí podle důležitosti:

- SSD (už mám všude a zvykl jsem si, HDD už rozhodně nikdy)
- IPS display (teď mám TN a je to děs)
- celokovová konstrukce (plast už nechci ani kolem klávesnice)
- otvírání minimálně o 180 stupňů (to mám teď taky a celkem to používám)
- matný display (lesklý jsem nezkoušel, ale nějak mne lehce iracionálně odrazuje)

Jako další bych si ještě asi napsal klávesnici s jednořádkovým enterem, ale dost zásadně to snižuje výběr, takže to asi nebudu požadovat a uvidím, jak si zvyknu - teď jsou stejně na klávesnicích i jiná zvěrstva, tak si člověk nevybere.

Velikost 14 nebo 15 palců, menší není použitelné na několikahodinovou práci, což potřebuju (hm, ani s tou 14 si nejsem úplně jistý). Numerický blok mi spíš vadí, ale už jsem si z ním zvykl žít. Jestli dotykový display nebo ne je mi jedno, spíš bych radši aby ne, ale nijak výrazně mi nevadí. Z hlediska procesoru je to myslím celkem jedno, všechny už jsou dnes dostatečně výkonné. Grafickou kartu považuji za zbytečnost.

Průběžně jsem to sledoval a měl jsem pocit, že nic takového se zatím moc nevyskytuje, ale dnes jsem objevil tohle: Dell Inspiron 14 7437 http://www.zive.cz/clanky/dell-inspiron-14-7437-dostupny-kovovy-luxus/sc-3-a-174961/default.aspx a jsem z toho trochu na vážkách. Splňuje všechno, co jsem napsal, kromě matného displaye. SSD bych si vyměnil, pokud by mi ho nebyli ochotní dodat s tím (což by možná byli). Zatím jsem měl jen Delly, takže by to byla klávesnice, na kterou jsem zvyklý, což je plus, ale zase jsem s posledním Dellem moc spokojený nebyl (Latitude odchází už po 3 letech, to mi přijde moc brzo), což je zase mínus.

Takže můj dotaz je - nevíte někdo o něčem podobném jako je tenhle Dell, co by pro mne mohla být alternativa, kterou jsem třeba přehlédl? Může být i o něco dražší, tak do 30000+DPH, případně i o něco málo víc pokud to bude stát za to.

Díky za rady.
comment
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 8. 2014 09:32

všechny ty požadavky splní opravdu máloco, napadá mě sehnat končící HP 8570p + vyměnit klávesnici za US.

Matný displej a 180°= až na výjimky pouze pracovní modely.
Plast kolem klávesnice = pracovní modely se redukují na HP, protože i Dell má v nejvyšší řadě soft-touch plast pro vyšší komfort.
Jednořádkový enter = u nás pouze Dell, jinak ale jakýkoliv jiný ntb s US klávesnicí.

SSD neřeš, doplnit jej je nejmenší problém.

Inspirion - no, u Dellu bych bral pouze profi řady, a to ještě ty vyšší, můžou sice odejít taky, ale záruky NBD na 3 roky (základ) až 5 let (příplatek) to řeší. Ty multimediály na doma kvalitou nějak zvlášť nevybočují ze zažitého průměru typu Acer, Asus, atd. v podobné ceně. Je tam navíc NBD záruka, to je fakt.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod AleshM 20. 8. 2014 10:04

inspirion 14 (7437) v nejvyššï konfiguraci kolem 26 000, s IPS Full HD, SSD diskem a 8 giga RAM. I displej se dá vyklopit skoro do 180°. Až na lesklý dotykový displej, splňuje všecko a je to Dell, na který jste zvyklý.
AleshM
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 20. 8. 2014 10:08

Splňuje všechny uvedené požadavky:
http://www.dell.com/au/p/inspiron-14-74 ... dw511241au
IMHO:
+ klávesnice
+ SSD
- IPS
- FHD
- dotykový display
- ultrabook.
Poslední 2 vlastnosti by mi vadily natolik, že bych si ho zcela jistě nekoupil.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod karlos00x 20. 8. 2014 10:19

Proč vyžaduješ celokov?
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod comment 20. 8. 2014 10:39

karlos00x: protože na Latitude se mi začal odlamovat plast (a Dell to neuznal jako výrobní vadu, ale jako špatné zacházení uživatele, což do nějaké míry určitě pravda byla, ale myslím, že notebook by měl vydržet víc).

Milanr1: přesně jsem nepochopil, jak je myšlený ten seznam s plusy a mínusy - je to jako že odkazovaný notebook to má nebo nemá (+/-) nebo že tu vlastnost vy považujete za dobrou nebo špatnou? Co by vám vadilo na tom, že je to ultrabook? A co vlastně přesně za ultrabook považujete?

alfah4ns: díky za tip, kouknu na to. Zatím jsem objevil jen s TN displayem a to bych nebral.
comment
Junior

Odeslat příspěvekod karlos00x 20. 8. 2014 11:12

Ultrabook tenka sragora kterou je obtizne uchladit, zpravidla s vykastrovanym HW. Jako pracovni nastroj maximalne pro manyžera. IPS bude mozna milan povazovat za minus kvuli namahani oci,FHD na 14" muze byt pro nekoho prilis male.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 8. 2014 11:14

ajo, to IPS mi uniklo, pak to HP 8570p ne, IPS mělo až 8570w za 50k (ale zato hodně luxusní)

Jinak 14' FHD by měly být IPS snad všechny, tak zkus koukat po těch.

Jinak existují i záruky pokrývající mechanické poškození, polití vodou, atd., samozřejmě, příplatek už není zrovna nejmenší, je ale možno ji dokoupit pro všechny pracovní notebooky vyšších řad (latitude, thinkpad T/X, toshiba tecra/portege, fujitsu lifebook vyšších řad + celsius, HP elitebook, či po novém HP 8xx a ZBooky)
(tzv. ADP - accidental damage protection).
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod comment 20. 8. 2014 11:24

IPS víc namáhá oči? Víc než co? Nebo jde o to, že IPS mívají větší rozlišení? S tím jsem se už smířil, budu muset nějak ladit velikost fontu ve Windows. Ale jinak pro fullHD považuju za minimum 27" a předtím jsem hledal notebook s rozlišením max. 1280 na 15", což už je dnes bohužel utopie. Pro mne by byl optimální 15" 1280x720 s IPS :-) Jinak IPS považuju za nutnost, protože MVA/PVA se do notebooků nedává a na TN panely už se koukat nechci - jestli něco ničí oči, tak TN.
comment
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 8. 2014 11:46

IPS víc namáhá oči? Víc než co?

Víc než TN.
Ale stejně je to podle mne hlavně otázka nastavení, hl. u stolních LCD plno lidí vybalí z krabice a používá, pak koukají do přepálených barev (gamma) s vysokým jasem i kontrastem.

+ taky , jak je řešeno podsvícení, třeba - kdysi 1x CCFL schovaná pod rámečkem s vedením světlovodivou vrstvou třeba namáhá oči méně, než direct-LED podsvícení s PWM řízením o nízké frekvenci. Zrovna IPS je na podsvícení náchylnější, z principu vyžaduje silnější + typické pro IPS je nemožnost nastavit černou barvu, protože skrz matici toto podsvícení více pak více prosvítá, možná toto je důvodem, proč to MIlan zmiňuje.

Každopádně, ne-TN v notebooku s nízkým rozlišením bude problém.
Nakonec ti možná nezbyde, než vzít to FHD a změnit dpi.
Problém pod Windowsem pak nastává v případě, že připojíš externí LCD, protože neumožňuje nastavit rozdílné dpi pro různé LCD. Takže buď máš externí OK a ntb vše malé, nebo máš ntb OK a externí vše velké jak... no hodně :)
A samozřejmě nastavit jiné rozlišení je ještě větší blbost.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod comment 20. 8. 2014 12:11

Ok, díky za vysvětlení. Mně osobně subjektivně připadá na oči horší TN, hlavně díky špatným pozorovacím úhlům, tudíž horší čitelnosti a tudíž většímu namáhání očí.
Souhlasím s tím, že PWM je zlo, stolní monitor se snažím mít bez něj, ale nevím o tom, že by existovaly displaye do notebooků, které ho nemají (pokud o něčem víš, dej prosím vědět, mohl by to být rozhodující důvod pro koupi i kdyby to nesplňovalo některá ostatní kritéria).
comment
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 8. 2014 12:27

Jo, ty úplně levné TN jsou zlo.
Ale třeba displej, který mám v elitebooku (15.6' FHD TN) je úplně v pohodě.
A třeba starý Dell D630 s 1440x900 měl displej, jehož parametry byly tristní (tam byl problém najít polohu, kdy by měl vrch i spodek stejný jas/odstín, dáno použitím 1xCCFL ve spodní části, kde to prostě svítilo víc) ale přijde mi, že nenamáhá oči vůbec. Ale je taky fakt, že má i dost nízký jas a kontrast, v porovnání s dnešními displeji, proto ona zmínka o nastavení.
A třeba u nějakého levného Aceru s LED jsem málem nevěděl, jak to nastavit, aby to bylo příjemné.

Prostě i TN může být OK, stejně jako IPS může být "na zabití".

U stolních LCD bych o ne-PWM věděl, ale mezi ntb vůbec netuším a pokud takové informace seženeš, budu sám za ně rád.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Flayer 20. 8. 2014 12:39

Tvým požadavkům celkem vyhovuje tohle HP: http://www.czc.cz/hp-probook-640-w8p-w7 ... 1=r14-14.9

Podle fotografií má i jednořádkový enter. Nedávno se jich pár kupovalo do firmy, jen s klasickým diskem a horším CPU. Zkusím se po něm podívat a poreferuju, jak je na tom plast pod klávesnicí a otevírání víka ;)
Flayer
Junior

Odeslat příspěvekod Zopper 20. 8. 2014 12:43

Ad rozlišení: Já naopak považuju i FHD za nízké rozlišení, na 13" je fajn 2560x1600. Na větší 4K+. Samozřejmě se systémem, který umí pracovat s DPI. Takže vykreslované "DPI" si nastavím podle toho, jak mi to vyhovuje někde mezi "hodně místa <--> velký text" - rozlišení tam není kvůli tomu, abych měl prťavé písmenka, ale aby byl obraz jemnější. Obávám se ale, že to vylučuje Windows.

IPS/TN - moje zkušenost je jednoznačně ve prospěch IPS.

Souhrn:
Na 13" Macbooku Pro s Retinou (2560x1600) se mi čte text mnohem příjemněji, než na Thinkpadu T430s (14", 1600x900). Písmena mám na obou strojích přibližně stejně velká (měřeno v milimetrech).
Zopper
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 8. 2014 12:51

Flayer píše:Tvým požadavkům celkem vyhovuje tohle HP: http://www.czc.cz/hp-probook-640-w8p-w7 ... 1=r14-14.9

Podle fotografií má i jednořádkový enter....

V US verzi ano (odkud jsou obrázky), v CZ je enter úzký, dvouřádkový, s klávesou navíc mezi shiftem a Y.
Dell je jediný z klasických výrobců, kdo u nás používá US layout (= jednořádkový široký enter)

Jinak je ten probook taková střední třída, nenadchne, neurazí. Bohužel prémiové HP 840 už bude s FHD mimo rozpočet.
alfah4ns
Ex-moderátor

Další stránka