Kovový notebook 14/15 s IPS a SSD do 30000

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod comment 20. 8. 2014 13:47

Flyer: Díky za tip, u toho HP 640 nikde v popisu nevidím, že by šlo o IPS display (ale asi to tak je, že?) a také to podle obrázků vypadá dost plastově. Jestli ho máte ve firmě, dokázal bys zjistit, jak je to s tou plastovostí a jestli se dá otevřít až do 180°?

Jinak tak 840 je na CZC za 40000 včetně daně, což by ještě přinejhorším šlo, pokud by to byl opravdu super notebook. Podle parametrů mi připadá, že je to víceméně to samé co ta 640, takže proč je o tolik dražší? Není to právě rozdíl plast/kov? 840 podle obrázků vypadá dost kovově. Taky nemá DVD mechaniku, což považuju taky za plus. Vypadá srovnatelně s tím Inspironem, akorát je o polovinu dražší (ale zase už má SSD v ceně, k Dellu bych si ho musel dokupovat).
comment
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 20. 8. 2014 14:04

Prej skoro jako Inspirion :D

840 je nejvyšší řada kancelářských pracovních počítačů. Proti 640 lepší tělo, 3r záruka v základu, levnější nadstandardní záruky (max. je tuším 5let NBD onsite + ADP)
Jestli koukáš i po těchto dražších typech, kukni i po Dellu E7440.
konfigurace s 14'fhd mají ips, je tichý (v klidu se chladí pasivně), má US layout s 1ř. enterem a NBD záruku v základu.
kukni na blog Jirky Zimy, má za sebou zrecenzpovaných několik set ntb a vydal seriál zaměřený na 14' pracovní stroje:
http://notebookblog.cz/technika/zkuseno ... e-p645-mg/
v úvodu najdeš odkazy na srovnatelný Dell (ona e7440), Fujitsu a Lenovo.

Jestli chceš otevírat víko na 180°, musíš vybírat klasickou koncepci s klouby lezoucími nahoru od základy, ne popelnicové víko, tzn. 840 nelze.
(viz např. rozdíl nové HP 840 vs starší 8470p nebo ten dell)

Závěrem jen to, že ideální ntb neexistuje a vždy je to nějaký kompromis, otázka, jak velký.

Jo a ještě jedna poznámka - tenký plech kolem klávesnice nic nezachrání, jen studí/hřeje do rukou.
Konstrukce může být daleko lepší i s plastovými povrchy - viz staré thinkpady (masivní rám uvnitř, na povrchu plasty). U nějčastějších konstrukcí máš nosnou buď spodní část a vše poskládáno zvrchu, nebo vrchní a vše poskládáno zespoda a zakryto víkem.
Ty Delly jsou první případ - dělané jako jeden masivní výlisek, do kterého se vloží deska, klávenice a zakryje se to něčím příjemným na dotek.
A pokud se i přesto bojíš, dokup připojištění proti náhodnému poškození (již zmíněná ADP), pak ti opraví ntb i když ho poliješ a skutálíš ze schodů.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod comment 20. 8. 2014 14:39

Díky díky, vypadá to na pěkných pár tipů. Do diskuze ke článku o Inspironu někdo ještě napsal Toshiba Tecra Z50, což také nevypadá na první pohled špatně, takže už asi mám z čeho vybírat.
comment
Junior

Odeslat příspěvekod comment 21. 8. 2014 06:36

Ad plasty - nebojím se, že by to nebylo dostatečně pevné a že by se notebook zlomil, to se mi ještě nestalo. Co se mi ale už stalo bylo, že se přímo plast toho pevného šasi rozlomil v místě, kde je kolem konektoru jen velmi tenký. Celkem mi to nevadilo, byla to jen drobná prasklina. Jenže se ten několikamilimetrový kousek postupně začal ohýbat směrem ven, zachytávat za batoh, když jsem do něj notebook dával a odloupával se větší a větší kus plastu. Skončilo to tím, že chybělo asi 8cm v šířce celé boční stěny notebooku, takže tam bylo vidět dovnitř. Dell řekl, že je potřeba vyměnit šasi za více než 6000, nebo si můžu o něco levněji koupit díl a přemontovat si to sám. Dokonce mi poslali videonávod, jak se to dělá, což bylo asi půl hodiny vyšroubovávání šroubů a vykuchávání úplně všech komponent, takže jsem do toho fakt nešel.

Čili plasty už prostě nechci.

Jinak ta Toshiba mi připadá docela dobrá, narozdíl od Inspironu už má SSD v základu, takže cenově to vyjde skoro nastejno, jako kdybych si k Dellu dokoupil SSD. Nemá dotykový display (což nevím, jestl je plus nebo mínus) a jinak jsou parametry hodně podobné. Rozhoduju se víceméně mezi těmihle dvěma. Toshibu má Alza ve showroomu, tak se tam dneska dojedu podívat. U těch HP si nejsem jistý. Jednak mám zatím zkušenosti asi se dvěma nebo třemi notebooky HP a vždycky jsem z nich byl zklamaný, a jednak mi připadá, že 640 je plastová a 840 zase zbytečně drahá. Ale 840 má Alza taky v showroomu, tak se na ni aspoň podívám, třeba změním názor.
comment
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 21. 8. 2014 06:38

Co to bylo za ntb?
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod comment 21. 8. 2014 06:48

Latitude E5520.
comment
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 21. 8. 2014 06:55

Jo, to je levny model /neco jak ten probook/.
S E6520 by se ti to nestalo.

Btw. Pokud jsi ze severni moravy, za nejakou uplatu bych ti ho mohl dat do kupy s pouzitim dilu z ebay.com, nejsou drahe. Pak by sis ho mohl nechat, nebo prodat, nebo cokoliv.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod comment 21. 8. 2014 07:40

Ze severní Moravy nejsem. Proč myslíš, že s 6520 by se to nestalo? Podle obrázků (např. zde http://www.svet-notebooku.cz/bezne-clanky/dell-latitude-e6520-profesional-v-kovu/) to vypadá, že část šasi kolem síťového konektoru je řešená úplně stejně jako u 5520. Stejně tenký rámeček kolem konektoru, stejně ohnutý plast kolem zakulaceného rohu notebooku.
--- edit ---
Aha, už vidím, že jsem si sám odpověděl, proč by se to nestalo - protože 6520 je z kovu a ne z plastu, jak říká už název článku, na který jsem sám dal odkaz :-)
comment
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 21. 8. 2014 08:50

Aha, už vidím, že jsem si sám odpověděl, proč by se to nestalo - protože 6520 je z kovu a ne z plastu, jak říká už název článku, na který jsem sám dal odkaz :-)

přesně tak :)
ten krycí plast kolem klávesnice je u těchto ntb irelevantní, pokud je konstrukce taková, že celý spodek je jeden kus Mg-Al slitiny:
http://www.aquamoontrading.com/image/ca ... 00x800.jpg
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod comment 21. 8. 2014 22:04

Dnes jsem viděl v Alza showroomu Toshibu a HP 840. HP je bohužel kompletně plastový, takže ho zcela škrtám. Toshiba na mne nepůsobila moc dobře, i když jako konkrétní výtku bych měl jen to, že display nejde zcela odklopit, jde jen asi do 140°. Jinak je OK (kovové tělo, dobrý display, dobře se na ní píše), jenom na mne prostě nějak nepůsobila pozitivně, nevím proč, prostě se mi iracionálně nelíbí.
Ten Inspiron tam neměli, tak nevím, jestli se na něj nedojdu někam podívat. Akorát ten display má Toshiba asi lepší, protože je matný. Dotykový display na Inspironu se akorát zamatlá a ještě jsou tam kvůli němu Windows 8.1, což zatím nechci.

[size=85][i]-- 21. 8. 2014 22:09 --[/i][/size]

A ještě mi v tom showroomu doporučoval Asusy, že ty dělají teď hodně kovové. Asus mi jako značka nevadí, takže pokud se našel nějaký s matným IPS displayem a SSD, tak by to mohlo být ono.
comment
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 21. 8. 2014 22:16

Hp 840 komplet plastove? Wtf?
Zakladna je ze slitiny mg-al, viko ma taktez vyztuhu, pri sve tenkosti by se jinak kroutilo jak papir.

Jinak toshiby zvyknou byt, i pres to, ze maji kovova tela, docela mekke. Nevim ten tvuj model, ale portege z30 se docela krouti.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod karlos00x 21. 8. 2014 22:45

Ac jinak skeptik tak musim rict, ze dotykovy displej neni uplne marny. Jeden zakaznik to ma a pri schuzkach je to pohodlnejsi si to tak ukazovat. Takze kdyz se to zapatla obcas takhle kdyz to ma smysl tak to nevidim jako problem, pri bezne praci to neprekazi. Ne ze bych to videl jako must-have, ale vyslovene negativne to na me nepusobilo.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 22. 8. 2014 05:50

Mě u dotykovek štve to sklo.
Matný povrch + pero, to by byla jiná.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod comment 22. 8. 2014 06:58

Ad 840 - taky mi to bylo divný, protože i podle popisu na jejich webu by měl být kovový. Tak jedině jestli tam neměli pomíchané popisky a nebylo to ve skutečnosti něco jiného. Ale ptal jsem se na to i prodavače a ten mi zasvěceně vyprávěl, že to tak je, že HP kov skoro nepoužívá.
comment
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 22. 8. 2014 07:26

A proto se na tyto věci neptám prodavačů :)

http://www.notebookcheck.net/Review-HP- ... 717.0.html
tady tomu rozumí poněkud lépe, než nějaký prodavač :)
když kukneš ty fotky... celé to černé je slitina, samozřejmě to není nějaký hliník, vypadá to na tvrdší/lehčí Mg slitinu. Tohle už HP používá pěškných pár let, např. u 8540w bys taky řekl, že je spodek z plastu, a není.
Dokonce i to spodní víko (ten plech přes celý ntb) je kov.
Víko, kdyby nemělo výztuhu, celé by se ohnulo, když bys to vzal rukou za roh.
alfah4ns
Ex-moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka