Notebook pre študenta do 1060€ / výber zatiaľ zo štyroch

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod hanes1 3. 9. 2014 22:50

Zdravím

Mám na vás prosbu. Najskôr vás prosím o trpezlivosť pri čítaní tohto dlhého textu :) Ak by ste niečomu nerozumeli, kľudne vám to preložím :) (Myslím to v dobrom, nie ako urážku :) )

Som budúcim študentom aplikovanej informatiky (programovanie C/C++, DTP, veľa matematiky a pod. ) a plánujem si kupovať nový notebook.
Notebook budem využívať zväčša na štúdium (písanie poznámok, programovanie, asi aj PS a video prog. a všetko, čo bude škola odo mňa žiadať) + ak si nájdem voľný čas popri štúdiu (asi skôr len cez prázdniny) tak by som si aj niečo zahral (nenáročné).

Píšu mi, že by som sa mal zamerať skorej na kvalitu než na výkon a pozeral som nejaké businees rady (Najmä rady Lenovo ThinkPad, HP Elite Book) ale všetko sa v danej cenovej kategórií predáva s ULV procesormi, málo RAM a s zväčša aj integrovanými grafikami, čo vzhľadom na to, že za to idem ,,vysoliť'' moje 4-ročné úspory ponúkajú trošku málo ...

Takže musím ,,skočiť'' do mainstream kategórie.
Medzi moje požiadavky patria najmä :
veľkosť : od 14 do 15,6''
šasy : ideálne hliníkové, pri najhoršom pevnejší plast (Samozrejme neočakávam takú kvalitu ako majú businees rady)
displej : (rozlíšenie minimálne 1600x900, ideálne už 1920x1080, dobré by bolo, keby to bol IPS panel (nie je podmienkou) )
CPU : Intel Core Haswell ( i5 alebo i7, rád by som sa vyhol ULV procesorom!!)
GPU : Výkonom Nvidie GT 740 a vyššie
RAM : Aspoň 6 GB DDR3
HDD : časom kúpim menší SSD disk pre OS (dobré by bolo, ak by mal buď druhý slot na HDD SATA/mSATA) ak nebude mať, tak aspoň možnosť vložiť HDD miesto optickej mechaniky
konektivita : potešil by 1 Gbps Ethernet ( pre budúcnosť) , nové notebooky aj podporujú nové WiFi štandardu 802.11 ac (nie je podmienkou !! ), minimálne 3, ideálne aspoň 4 USB porty .. **podsvietená klávesnica**
ďalšia výbava : Schopný audio systém (od notebooku nečakávam nič excelentné, čo sa zvuku týka, no na druhú stranu aby som sa za to nemusel hanbiť (rezonovanie, kvílenie a pod. :D )

Našiel som zatiaľ toto :

Toshiba Satellite P50 B 10V
http://www.alza.sk/toshiba-satellite-p5 ... .htm#popis (Zatiaľ nie je dostupný, rýchlo sa vypredal, dúfam, že ho budú mať na sklade)
IPS FHD displej, údajne hliníkové šasy (neviem, či je to pravda), dobrý CPU, podsvietená klávesnica, WiFi 802.11 ac a celkovo slušná výbava za super cenu

ASUS G550jk - ROG séria :
http://www.alza.sk/asus-g550jk-cn385h-c ... 142291.htm
Podobná výbava tej Toshibe, lepšia grafika

ASUS N56jn :
http://www.alza.sk/asus-n56jn-cn047h-cierny-d603534.htm
Dobrá výbava, no bojím sa tej konštrukcie ... (hoci ho na Alze hodnotia ako málo reklamovaný produkt), škoda, že má TN displej

Lenovo ThinkPad Edge E540
http://www.alza.sk/lenovo-thinkpad-edge ... tm#recenze
Vadí mi trochu, že nemá podsvietenú klávesnicu

Aký z týchto troch by ste mi dopočuli vy?
Mám počkať na tú Toshibu (prvý link) ?
Viete o nejakom inom ? Nechám si poradiť :) Za vaše odpovede vám ďakujem vopred :)
hanes1
Junior

Odeslat příspěvekod hnedahlava 4. 9. 2014 06:18

Ani jeden. Vem tenhle Asus...asi nejlepsi mozny multimedial na trhu.

http://www.alza.sk/asus-g56jr-cn214h-d603754.htm
hnedahlava
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 4. 9. 2014 09:06

To Géčko + SSD ;)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod rasca25 4. 9. 2014 09:43

tiež odporúčam ten rog, jedina nevyhoda je že sa rychlo dochytá, ale tým výčet zlých vlastností končí !
Nemajte predsudky, ale overujte ich.
rasca25
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 4. 9. 2014 09:59

A je těžkej, nehodí se na přenášení a nevydrží moc na baterku....
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod hanes1 8. 9. 2014 23:07

Ďakujem za odpovede :) 2,6 KG nie je veľa na prenášanie (aj keď k ktomu pridám iné veci) ... Len trošku sa bojím tej batérie :)

Zas je táto Toshiba dostupná :) Čo hovoríte na ňu? http://www.alza.sk/toshiba-satellite-p5 ... 142759.htm
hanes1
Junior

Odeslat příspěvekod hanes1 16. 9. 2014 11:23

Silne uvažujem o tomto : http://www.toshiba-shop.sk/toshiba-sate ... b-103-1852

(Intel quad core i7 4700hq, 8GB RAM, AMD Radeon™ R9 M265X, IPS full HD displej, WiFi ac, Gigabitový ethernet, podpora 24-bitového audia, váha 2,2 KG , 4 článková batéria, výdrž 4 a pol hodiny (asi pri normálnom/šetriacom režime)

cena 900€ (22 500 Kč)
+ dokúpim 4-ročnú záruku (čiže zrejme 2 roky navyše) za 46 € (1150 Kč)
http://www.toshiba-shop.sk/4-rocna-medz ... citace-129

Čo na to poviete? :)
hanes1
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 16. 9. 2014 19:31

4 články a i7 + FHD nedá 4..... bude tam to kouzelné slovíčko až 4h.

Co na to máme povědet? Počkej až budeš na škole a zjistíš co budeš doopravdy potřebovat.

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod hanes1 27. 9. 2014 16:52

A čo hovoríte na ASUS N551 alebo N56jr?

Obe majú 6 článkovú batériu s kapacitou 56 Whrs ...

http://www.asus-shop.sk/katalog/asus-no ... gb-win-8.1

http://www.asus-shop.sk/katalog/asus-no ... b-8gb-win8
Majú matný displej. Ten 551 by mal mať IPS
Píšu, že šasy sú hliníkové (aj na viacerých weboch) a displej je údajne dobre chránený.
hanes1
Junior

Odeslat příspěvekod C3luar 28. 9. 2014 09:29

Tú toshibu som 2 dni dozadu kúpil. Rozhodoval som sa rovnako medzi ASUS G séria aj N séria prípadne ešte Lenovo ...

Po dôkladnom zvážení a zhodnotení + a - všetkého u každého NB som si osobne vybral dobre.

V skratke: Telo je skutočne vyhotovené nadpriemerne. NB je pevný a veľmi dobre spracovaný, všetko pekne lícuje. Klávesnica je veľmi pekne a decentne hlavne žiary. Svietivosť je príjemná, silno mi pripomína riešenie od Apple. Výkonu je tu na rozdávanie i7 nemá problém skutočne s ničím ... samozrejme grafika AMD ktorá je použitá, konkrétny model je na úrovni GT 750M pri dôkladnom porovnaní by sa tie rozdieli vylúčili aj pri vyššie položených kartách ale naopak by v niečom aj výrazne strácala. S graf. prog. problém nebude žiadny a hry sa dajú zahrať tiež veľmi slušne. Čo som len tak námatkovo skúšal tak lepšie optimalizované kúsky aj v FHD rozlíšení na stredné detaily (staršie hry aj na vysoké). Pri nových hrách alebo náročnejších dochádza už grafike trošku para a tam skôr v HD rozlíšení a stredné a nízke detaily. Pre nenáročného hráča a hlavne človeka čo chce dobre spracovaný multimediálny NB.

Hlavná pecka je LED IPS FHD displej ... ten je špičkový.

Nevýhody: Pri danom panely ako u každého displeja ... možnosť mŕtvych pixelov.
Chladenie je síce v záťaži hlučné ale zatiaľ som nezaznamenal zahrievanie NB na povrchu aj keď vďaka použitému HW a tenké telo NB nemožno očakávať pri meraní (nap. HW monitor) nízke teploty.

Ak by si niečo ešte chcel skús napísať, toto bolo len také rýchle zbehnutie pri rannej káve
---------------------------------------------------------------
NB:
>Toshiba Satellite P50B (new 2014)
>Toshiba Satellite A-300 (6 years and still run ...)
>Toshiba Tecra A8 (sweet dreams)
Mob: NOKIA Lumia 625
Auto: Ford Fiesta (MK6)
C3luar
Junior

Odeslat příspěvekod hanes1 28. 9. 2014 22:20

Ahoj, no chcel by som sa opýtať, či ti nevadí výstup chladenia na pravej strane. Nefúka ti horúci vzduch priamo do ruky?

S tým hlučným chladením si ma veľmi nepotešil. Veľmi hučí v záťaži?

A hlavne, ako je to s výdržou batérie? Tá batéria je len štvorčlánková s kapacitou 4200

Za odpovede vopred ďakujem :)
hanes1
Junior

Odeslat příspěvekod C3luar 29. 9. 2014 09:52

Ahoj, takže presne po poriadku čo ťa zaujíma

1.) Hlučné chladenie je môj subjektívny dojem. Ono nie je to hrozné ako u iných modelov a iných výrobcov. Tu je to skôr nevyhnutnosť nakoľko NB je veľmi kompaktný a tenký. Čo sa ale chladenia týka beží v rôznych režimoch. Pri bežnej práci je nepočuteľné prakticky o ňom nie je vedieť. Samozrejme pri vysokom výkone a povedzme hraní hier sa podľa potreby vetrák spúšťa intenzívnejšie a je teda ho v tichej miestnosti rozhodne počuť.

Mne ten výstup na pravej strane nevadí, nie vždy sa dá konštrukčne vyhovieť nap. výstup chladenia vzadu, vľavo atď. Každému vyhovuje niečo iné. Samozrejme pravá strana pri práci s myšou môže byť problém. Osobne som ale nejako výrazné pálenie necítil pokiaľ nie je ruka priamo pri výstupe.

Zas na druhú stranu telo NB je príjemne chladné, jediné miesto ktoré je teplejšie je logicky pravá strana ale pri starom NB plastovej konštrukcie povrch pálil a bol horúci výrazne. Tu je to úplne v poriadku. Zhrnul by som to tak že je to dosť špecifické "hluk" chladenia. Mne to neprekáža a nevidím v tom rozdiel výrazný oproti iným multimediálom.

NB mám 4 dni výdrž som ešte nejako netestoval ale opäť to bude len pre použitý HW a kapacitu batérie priemerná hodnota. Čiže určite vydrží pri dobrom nastavení rozumnú dobu ale rozhodne to nie je priorita pri tomto typu NB.

Výdrž, tiché chladenie, skvelú konštrukciu a záruku špec. treba hladať v inom segmente NB.
NB:
C3luar
Junior

Odeslat příspěvekod hanes1 29. 9. 2014 11:26

Ďakujem za odpovede :)

Ešte by ma zaujímalo, či ti naozaj nevadí vyfukovanie horúceho vzduchu na pravej strane ..Totiž ja tam budem ,,behať' myšou na tej pravej strane.

Ďalej by ma zaujímala teda tá výdrž (má to len 4 články, 4200 mAh) Ináč batéria je vymeniteľná? Dá sa vybrať bez rozobratia NTB?

A ako je to so zvukom? Sú reproduktory dobrej kvality? Ako zahrajú vyšky, stredy a majú aspoň náznak basov? (Od notebooku bohviečo nemôžem očakávať, ale na druhú stranu, aby som sa za to nemusel hanbiť :D )

Potešil ma ten IPS displej .. škoda, že je lesklý
hanes1
Junior

Odeslat příspěvekod C3luar 29. 9. 2014 19:48

Ako pár centimetrov ruka od výduchu chladenia a nemáš problém. Fakt to nie je horúce ani nič, samozrejme ja som si tiež zvykal na to chvíľu ale ako dá sa. Mobilne keď používam pracujem hlavne s touchpad. Ak pripojím myš tak pri hraní hier samozrejme je cítiť teplo ale ja využívam doma chlad. podložku ZALMAN a okrem toho externú klávesnicu a myš (Takže ma to netrápi).

Výdrž. Nemám ho dlho NB vravím +- pár dní. Každopádne nejaké sledovanie filmu surfovanie a pod. okolo 2 hodiniek. Ak nastavíš eco režim a pod. píšeš poznámky atď dá sa vyškriabať okolo 3 ... na fóre kde NB testovali hovorili že sa dá +- viac ale ide o štandard nejaké 5 hodín a viac nečakaj.

Reproduktory sú na pomer NB-ku špičkové veľmi dobré výšky a stredy je tam aj náznak basov ale škoda že to nekompenzuje nejaký subw. každopádne Harman / Kardon je cítiť. Rozhodne ma to zaujalo hneď ako som NB zapol a začal skúšať zvuk.

Displej je zatiaľ to hlavné lákadlo skutočne super. Je síce lesklý ale oproti bežnému lesklému panelu je to rozdiel. Zatiaľ ako viac menej za dané peniaze veľká spokojnosť. Pre mňa osobne.
NB:
C3luar
Junior

Odeslat příspěvekod hanes1 1. 10. 2014 11:22

Ďakujem veľmi pekne za recenziu . :) Pouvažujem ešte ..

Mimochodom, veľmi ma zaujal tento ASUS : http://www.asus-shop.sk/katalog/asus-no ... gb-win-8.1

(Core i7 4710hq, 8GB RAM DDR3, 1TB 7200ot, Nvidia GTX 860m 4GB DDR5 (rada Maxwell), hliníkové šasy, FHD matný displej (zrejme IPS), 6 článková batéria 5200 mAh 56 Whrs ) za 920€ (23 000 Kč)

link na stránku výrobcu : http://www.asus.com/sk/Notebooks_Ultrab ... fications/

Nie je nejako až moc lacný na dané parametre? Aký máte naň názor ? Ďakujem vopred za odpovede.
hanes1
Junior

Další stránka