Notebook, 25-30k

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod martinchylek 1. 5. 2015 17:18

Zdravím všechny,

přišel čas na výměnu notebooku, protože můj 5 let starý Elitebook už přestává stačit.

Do počítače bych chtěl investovat mezi 25 - 30k, dá se dostat i lehce nad, samozřejmě i pod tuto cenu.

Mé požadavky: 15,6'' displej
numerická klávesnice
vysoký výkon
Kvalitní Wi-Fi přijímač (často mám počítač v místech s horším signálem)
Rád bych vyloučil počítače s horším jasem obrazovky, pro mé použití se hodí spíše možnost nastavení co nejvyššího jasu.
Využití počítače bude všestranné, počítač bych chtěl využívat při studiu jak na psaní prací, tak na hraní her (i těch náročnějších na výkon). Nicméně na žádná stříhání videa a složité výpočty počítač využíván nebude.

Největší problém mám s tím "vysokým výkonem". Co bych si představoval je například https://www.alza.cz/acer-aspire-v15-nit ... .htm#popis . To už mi přijde celkem dobré. Nicméně se prodává i jeho slabší verze s procesorem i5, za nějakých 22 tisíc. https://www.alza.cz/acer-aspire-v15-nit ... 356624.htm .
Chtěl bych se zeptat vás, jak moc ten rozdíl v procesoru (a dalších věcech) asi bude znát, jestli se vyplatí těch 8 tisíc připlatit?
Dále jsem v recenzích četl, že výkon je dobrý na to, "jak je počítač tenký". Počítač nepřenáším denně a když už, převezu ho většinou autem. Takže mi nejde o to aby byl lehký, ani extra tenký. => nechce se mi připlácet za to, že počítač je tenký a celkem lehký, když bych mohl koupit "silnější a těžší" za nižší cenu.

Nejsem rozhodnutý přímo pro tento počítač, rád bych, kdybyste mi doporučili i jiné, s vysokým výkonem, za podobnou cenu.

Dále se chci zeptat, jestli v dnešní době ještě rozhoduje značka? Máte s nějakou značkou opravdu špatnou zkušenost a už byste si od nich počítač nekoupili? nebo stačí koukat na parametry a značka roli nehraje?

Děkuju za Vaše příspěvky!

edit:

Co by se mi ještě líbilo je SSD disk, ale není podmínkou. Také nechci počítač pouze s SSD diskem (např. 256GB). Kombinace SSD + např. 1TB disk mi přijde vhodnější. Nyní mám na PC cca 220GB místa a často se mi stává, že paměť celou zaplním.
Auto: VW Passat Variant B8 (2020)
Moto: Suzuki V-Strom 650 (2007)
MMania: Xiaomi 13T
Živě (PC): Acer Aspire 5
martinchylek
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 1. 5. 2015 17:23

Proti EliteBooku půjde u downgrade co se týče kvality.

My nevíme co na ntb děláš, takže nevíme jestli se vyplatí těch 8k navíc, ovšem dá se říct že pokud se tak ptáš tak jej nepotřebuješ.

V čem ti nestačí ten EliteBook ? Co koupit RAM, přepastovat a koupit SSD ?

Značka rozhoduje, ale s ohledem na výrobní řadu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod martinchylek 1. 5. 2015 17:32

To použití jsem ještě doplnil:
Využití počítače bude všestranné, počítač bych chtěl využívat při studiu jak na psaní prací, tak na hraní her (i těch náročnějších na výkon). Nicméně na žádná stříhání videa a složité výpočty počítač využíván nebude.

Pokud myslíš kvalitu zpracování, tak ta je u Elitebooku super, i to hezky vypadá, ale když se podívám na kolegův notebook za 10 000, tak mi přijde taky pěkný. Takže to zpracování pro mě rozhodující není..
martinchylek
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 1. 5. 2015 17:40

Tak chceš zpracování nebo design ?

Lenovo Y50 s GT960kou
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod m.kv 1. 5. 2015 18:37

To Lenovo nedoporučím. Tělo zůstalo myslím stejně jako u předchozího Y500 a tam sel procesor při zátěži běžně na 100°C. Spis ten Acer - je to fakt po vedena rada. Nebo pak už rovnou něco jako Asus G xxx nebo MSI GT řada pokud by byla ochota přitlačit na rozpočet.
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Python.p 1. 5. 2015 18:39

A já zase jo protože je na tom stejně jak Acer jen má lepší zvuk.

Je to prašť jak uhoď....
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod hnedahlava 1. 5. 2015 18:44

Lenovo Y50 s GTX960M
hnedahlava
Junior

Odeslat příspěvekod m.kv 1. 5. 2015 19:16

O.k. asi je to fakt prašť jako uhoď ;-)
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Zkorumpovanaliska 1. 5. 2015 20:03

Souhlasím s tím Lenovem ;)
Zkorumpovanaliska
Junior

Odeslat příspěvekod Timmy12 2. 5. 2015 09:08

Sám mám lenovo už 5. rokem a po doplnění SSD mi zatím dostačuje ( na WoT, WoW a Dotu 2). Každopádne kamarád si koupil Acer v15 Nitro, s i7, ssd, full hd matným displayem a je to opravdu top. I ve všech testech, benchmarcich atd. Pokud na nej mas tech 30 tak do toho jdi, litovat nebudes. Ma jedinou chybicku ze vsechny usb jsou na jedne strane.
Timmy12
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 2. 5. 2015 10:18

Python.p píše:A já zase jo protože je na tom stejně jak Acer jen má lepší zvuk.

Je to prašť jak uhoď....

O lepším zvuku dost pochybuju. Nicméně hlavně bych netrvdil, že je to prašť jak uhoď, protože ty notebooky možná spadají do stejné třídy a mají podobně výkonný CPU+GPU, ale tím to končí. Ve zbytku vlastností se liší dost výrazně.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Python.p 2. 5. 2015 10:26

Dyť se to řešilo na ntb fórů že jsou téměř stejný, až na ten zvuk a ještě něco.

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod swarm 2. 5. 2015 12:48

To tam občas tvrdí lidi, kteří ovšem oba třeba ani neměli v ruce. Naopak je tam dost těch, kterým jeden nevyhovoval, tak ho vrátili a mají k plné spokojenosti ten druhý (a je jedno, kterým směrem).

Pokud jde o zvuk, V15 Nitro má skvěle naladěnou čtveřici reproduktorů, kde dva velké celkem dobře zvládají nižší frekvence a výjimečně citlivým výchozím nastavením Dolby je zvuk hodně vyvážený. Rozhodně ho mám pak radši než z většinovějšího pojetí instalace dvou malých repráčků, které hrají akorát výšky a mini-subwooferu, který hraje nižší středy s tím, že všechno ostatní je ztraceno ve velké díře. Aceru se dobře naladěný zvuk zas tak často nepovede. Svého času to měl jen Ethos a jen v 15,6" verzi (5943G) a od té doby čtyři roky nic až do Nitra (V15 i V17).

---

Jinak k rozdílům - celá konstrukce je jinak pojatá. Acer má na povrchu raději soft-touch plasty. Klávesnice má u lenova vyšší zdvih, ale zas šipky zasahují do numerického bloku atd. Touchpad Synaptics vs precision. Acer drží dlouho pasivní chod chlazení, má jiný projev ventilátoru atd.

Pro mě jsou ty notebooky fakt podobné jen zařazením, nicméně když jsem si vybíral pro sebe, Nitro jsem měl v hledáčku jako jednoho ze dvou kandidátů (druhý byl ZBook 15) na celém trhu, zatímco o Y50 jsem ani neuvažoval (a to nejen proto, že do něj ještě nedávno dávaly jen dva hodně špatně displeje a až teď dávají ten FHD IPS od LG, co má Nitro od začátku).
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod martinchylek 2. 5. 2015 14:46

Díky za názory, pořád se nemůžu ani pro jeden rozhodnout, ale více se přikláním k Aceru, a to především kvůli většímu disku. Líbilo by se mi mít všechno na SSD, ale těch 256GB, když si ještě něco ukrojí systém, to bych zaplnil asi moc rychle a celou dobu bych s tím bojoval.

Co mě na Lenovu láká je ta lepší grafika GTX960M vs. GTX 860M. Když si vezmu jako referenční hru třeba GTA 5, bude tam nějaký rozdíl?

Jinak poslední rozdíl tam je Cache procesoru (6 Lenovo vs 3 Acer) a RAM (8 Lenovo vs 12 Acer). Co byste si vybrali vy? Radši větší Cache, nebo RAMku?

A poslední věc: Jsou tyhle počítače v dané cenové relaci opravdu nejlepší koupí?
martinchylek
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 2. 5. 2015 14:56

Co na tom budeš počítat víš ty :) Ale obecně radši lepší CPU. Protože RAM vyměníš během mžiku. Ohledně GK je to zase prašť jako uhoď, bo je to stejná karta ;)

Co máš teď za stroj?!
Python.p
Je to rebel!

Další stránka