Notebook pro mamku (5 tisíc, bazar)

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kajazanaska 25. 5. 2015 21:10

Ahoj, scháním nějaký laciný notebook pro mamku. Doteď používá 7" tablet a chtěla by něco praktičtějšího. Většinu času s notebookem bude trávit v posteli. Používá převážně email (dokumenty, videa na youtube, fotky) a klasické vyhledávání základních věcí na googlu (nic složitého). Chtěl bych ji časem naučit používat skype. Ideálně něco kolem 13". Půjčil jsem ji mou X220 a celkem se jí líbila, kromě černé barvy (byla její jediná podmínka při výběru, nechce černý). :-D Dívám se po bazarech a zatím se mi nejvíce líbí Dell Latitude E4200. Jako nevýhody vidím absenci webkamery (dalo by se obejít i bez ní), většinou anglický layout (přelepil bych na CZ) a černé víko (vyřešila by fólie). Nechal bych ji tam nějaké odlechčené linuxové distro. Určitě bych volil SSD, pouze na systém, stačí 60 GB.
Napadá vás nějaká jiný návrh než zmiňovaný Dell? Cena není pevně stanovená, ale čím méně, tím lépe :)
díky :)
kajazanaska
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 25. 5. 2015 21:30

Škoda že nechce ThinkPad. Mrkni ještě na HP 2530p
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod borekz 26. 5. 2015 10:37

Pokud má tablet USB host a HDMI, stačí přidal klávesnici a monitor (nebo TV).
borekz
Junior

Odeslat příspěvekod Sbird 26. 5. 2015 14:45

Pozor na to, ze E4200 pouziva 1.8" HDD - jsou docela vzacne.
Sbird
Junior

Odeslat příspěvekod kajazanaska 26. 5. 2015 14:59

Python.p píše:Škoda že nechce ThinkPad. Mrkni ještě na HP 2530p

Jediný její požadavek je, že nechce černý, proto jsem ThinkPad vyřadil. To HP vypadá dobře, kouknu se více po něm, díky :)

-- 26. 5. 2015 16:04 --

borekz píše:Pokud má tablet USB host a HDMI, stačí přidal klávesnici a monitor (nebo TV).

Nejde ani tak o to, že je to malý displej, ale spíše o "omezený mobilní systém". Používá email od seznamu (aplikaci) a když ji přijde nějaká prezentace, nebo odkaz na youtube, nebo menší text (nejde v aplikaci přiblížit), je dost složité (pro mamku) ručně kopírovat odkaz nebo hledat soubor ve správci souborů.
Přemýšlel jsem, že bych něco přihodil nad limit a koupil 13" Chromebook od Aceru, který by ji postačoval. Po tomhle řešení bych se díval až kdyby se nenašel nějaký použitelný bazar (repas).

-- 26. 5. 2015 16:05 --

Sbird píše:Pozor na to, ze E4200 pouziva 1.8" HDD - jsou docela vzacne.

:/ díky za informaci
kajazanaska
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 26. 5. 2015 15:16

To HP taky, ale tam je možnost dát SSD místo mechaniky :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod milink 26. 5. 2015 16:00

Sbird píše:Pozor na to, ze E4200 pouziva 1.8" HDD - jsou docela vzacne.

Na druhou stranu se Dell E4200 většinou prodává už s 64 nebo 128 GB SSD...
milink
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 26. 5. 2015 17:05

A taky není problém koupit 1,8" to mSata adaptér a máš po problémech ;)

Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Hanx 26. 5. 2015 17:10

A co Dell E4300/4310? Je to 13,3", takže větší písmenka než na 12" displeji. Navíc má možnost SSD+HDD(místo mechaniky) oproti E4200. Dalším plusem jsou dva sloty na RAM DDR3. Mohu srovnat E4200 s E4300 (tu jsem používal cca 4roky), a řekl bych, že je pevnější než E4200, ale zase o něco větší a těžší (asi 1,6kg).

EDIT: oprava, DDR3 mají oba dva
Hanx
Junior

Odeslat příspěvekod listenme 27. 5. 2015 12:24

Ahoj,

koukám, že ty moderní mámy jsou všechny stejný :lol: Ta moje přišla s žádostí o noťas na její blbnutí po netu, skype, koukání na filmy a prohlížení fotek na chatě před půl rokem. Pro její používání stačí bohatě repas, mám s ním zkušenosti z práce, kde takto měníme vybavení každé 2-3 roky a námi používaná firma je spolehlivá.

Původně jsem ji chtěl vzít Lenovo ThinkPad T510, ale jí se zdál být moc velkej a těžkej a hlavně se jí nelíbil designově :shock: :roll: Ještě že doma o nákupu jiné techniky než té pro ni nerozhoduje, protože jinak bychom asi měli Mini Coopera :roll:

Do oka jí padl Dell Latitude E5420, řada Latitude má hodně pozitivní recenze a tak jsem si řekl, proč ne. Vzali jsme ho u Device (nyní se to jmenuje Sims), od kterých bereme počítače v práci. Stále ho mají skladem a v poměru cena/výkon není co rešit, koukni: http://www.device.cz/notebooky/vykonne/ ... e5420.html

Jenom bacha na ten Skype... co ho máti má mi furt vyvolává. A když ji to nezvednu, tak kafrá, že sem nevděčnej synátor, co nechce mamince povědět, co je novýho :roll: :lol:
listenme
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kajazanaska 28. 5. 2015 10:29

Ahoj,
díky všem za tipy. Dal jsem mamce na výběr všechny možnosti, co zde padly.
Můžu se jen zeptat, zda je nějaká možnost staré potisky na klávesnici smýt a nalepit s českým layoutem. Já osobně mám anglické popisky na klávesnici, ale kvůli mamce řeším české (háčky, čárky, z/y)
Díky
kajazanaska
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 28. 5. 2015 10:57

Pokud tam bude anglicka, tak bych ji tam nechal a nalepil jen ty znaky, ktere jsou na ceske jinak. Zas tolik jich neni.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod kajazanaska 28. 5. 2015 21:01

Ahoj,

našel jsem výhodnou nabídku na Dell E4200. Notebook je prý v perfektním stavu, jen v levém rohu je flek o velikosti 3 x 3 cm, který je vidět na světlým podkladu, ale není vylitý displej, je vidět (prosvítá) led podsviceni.
Co si pod tímto mám představit? Ta cena se mi zdá dost výhodná, jen nevím co si mám myslet o té skvrně. V takové velikosti by nevadila, ale jde mi o to, jestli by se třeba nemohla rozšířit?

Máte někdo zkušenosti se skvrnou na displeji?
Díky :)
kajazanaska
Junior

Odeslat příspěvekod audis 28. 5. 2015 21:37

mno, když je to pro někoho, co takhle přihodit necelé dva tácy a koupit nový, vonavý, neošahaný, se zárukou 24 měsíců, ... (editováno) Intel, 4 GB Ram, s orig. windows třeba http://notebooky.heureka.cz/f:2107:4093 ... 39104/?o=4
Naposledy upravil audis dne 28. 5. 2015 21:56, celkově upraveno 1
Mohli bychom prosím vystoupit ihned z Evropské Unie?
audis
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kajazanaska 28. 5. 2015 21:45

Tento notebook jsem zkoušel v prodejně. Displej je katastrofální. Zpracování mě taky nijak neoslovilo. A k tomu 2 GB ram. Licenci nepotřebuji. Myslím, že nějaký business bazarový notebook bude lepší volba.
Jinak díky za tip.
PS: reagoval jsem na neupravený příspěvek
kajazanaska
Junior