Chrčící reproduktory a následné zaseknutí systému

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod peta809 26. 5. 2016 10:24

Zdravím, řeším další problém u mé nouzovky Acer Aspire 3651LM se systémem Windows XP Home Edition SP3. Aktuálně jde o následující. Notebook několik minut běží, potom začnou chrčet reproduktory a následně se zasekne celý systém a jediným řešením je vypnout notebook na tvrdo. Vypozoroval jsem, že po tom vypnutí se musí nějakou dobu počkat, aby notebook zase několik minut fungoval, protože když jej zapnu téměř hned po jeho tvrdém vypnutí, tak se do chvilky problém opakuje. Chrčení z reproduktorů se ozývalo i během přeinstalace operačního systému , ne pořád, ale párkrát za několik minut. Nerad bych se notebooku zbavoval, pokud existuje nějaké schůdné a rozumné řešení. Předem děkuji za jakoukoliv rozumnou radu.
Milovník přírody, geocachingu a moderních technologií se zájmem o zařízení se systémy Android a Windows, českou i světovou mediální a politickou scénu, a novinky ze světa našich mobilních operátorů. Ve volných chvílích překladatel Android aplikací do ČJ.
peta809
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 26. 5. 2016 14:12

To je už prehistorický kousek. :-)
Nesdělil jsi provozní teploty v zátěži.
Popisuješ extrémní přehřívání chipsetu.
Co s tím?
Vyčistit chladící cesty, případně vyměnit větrák.
Pomohlo?
ANO:
OK
NE:
Pozdě! Zanedbal jsi údržbu => chipset je už usmažený -> sběrný dvůr to vyřeší na 100 %.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod peta809 26. 5. 2016 15:12

Speccy naměřilo teplotu v rozsahu 40 - 50 °C, to mi nepřijde moc.

EDIT: Vypozoroval jsem následující. Teplota u mého problému nehraje roli. A nezasekne se systém, jak jsem myslel, ale v jednu chvíli přestane fungovat klávesnice i touchpad, ale systém (hodiny ukazují stále přesný čas) a HDD (dioda identifikuje činnost HDD) na pozadí dál běží. Takže asi odchází nějaký čipset, že?
peta809
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 27. 5. 2016 07:10

To je teplota čeho při čem?

SMART hodnoty toho disku?

Vytížení Cpu v té době?

V admin logu něco je?
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod peta809 27. 5. 2016 08:26

Teplota procesoru bez jakéhokoliv zatížení, měřeno ve Speccy od Piriformu.

Smart hodnoty disku najdu kde?

Vytížení CPU v té době kdy se to stane zjistím.

Admin log najdu kde?

Děkuji.
peta809
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 27. 5. 2016 09:09

Bez zátěže - nezajímavé.

Ano zbytek? Hledej je to tu několikrát popsáno ;)
Python.p
Je to rebel!