Chtěl bych poprosit o pomoc s výběrem notebooku pro domácí užívání. Cena tak 10 000- 12000kč. Případně i trochu více. Nepožaduji, aby za mne někdo vyhledával specifikace. Ty si umím nalézt sám. Ale jde mi hlavně o ty parametry, které se ve srovnávačích běžně neuvádějí.
Díval jsem se na stránky jednoho českého prodejce, který má nabídku rozdělenou mimo jiné na firemní/kancelářské a domácí notebooky. Jaký je mezi něma rozdíl?
Výrobce příliš neřeším, neb si myslím, že všichni mají +- tu samou kvalitu.
Mé preference tedy směřují k tomuto.
Abych mohl v budoucnu rozšířit paměť. Domnívám se, že za pár let bude 8GB pro Firefox málo. Už teď, když otevřu třeba 30panelů, tak to zabere i více jak 5GB RAM. Proto bych chtěl nyní koupit 4-8GB s tím, že bych mohl v budoucnu rozšířit na 16GB.
Chtěl bych, aby byl opravitelný. Umím si notebook opravit víceméně sám(takové ty základní věci). Spec.šroubky nejsou problém. Jde o to, aby to nebylo zatavené, zalité atp. Prostě jak jednou bude třeba vyčistit větrák, vyměnit paměť, HDD/SSD, připájet uvolněný USB, zlomený kabel k monitoru, přepastovat atp.
Zřejmě DD4 budou lepší, než DD3.
Velikost FullHD a 15.6, nebo 17palcový. Nebude se příliš přenášet. Instalované hry se nebudou provozovat. Pouze flash hry.
Výdrž baterie, velikost HDD není vůbec rozhodující. Může být 320GB a více... Je to ale fakt jedno.
OS - raději nějaký linux, popř. bez OS. Nainstaloval bych si tam buď Ubuntu, nebo Mint.... Win10- kdysi jsem četl, že cokoliv na nich člověk udělá, tak MS je spoluvlastník. Že tak to mají v licenční úmluvě. Nevíte někdo, jestli je to ještě pravda?
Strojovna by se neměla přehřívat, neboť často bude užíván na klíně na gauču(třeba). Četl jsem, že někteří mají s tímto problém. Že musí používat jakési větrací podložky, jinač že by se spálili o spodek. Můj malý netbook má asi 50°C a nespálím se. Tak kolik může mít takové peklo, o které si člověk spálí stehna? 80°C? Dyť to už musí procesor samočinně vypínat,ne?

A taky by bylo vhodné, aby větrák hned od výroby nehučel, popř.aby od novoty nejel na max. Tedy opět známka, že se stroj přehřívá.... (některé notebooky na to trpí, jak jsem o některých starších dellech četl)
Máte někdo vědomost o takovém notebooku?
Děkuji