Asus UX410 RAM upgrade

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Doodier 14. 11. 2022 16:06

Ahoj,

měl bych dotaz k výše zmíněnému notebooku (stránky výrobce tady: https://www.asus.com/laptops/for-home/z ... ook-ux410/).
Mám jeden volný DDR4 slot na základní desce a chtěl bych dokoupit RAM modul (asi 8GB, nebo je lepší 4?) a nevím, jestli můžu osadit pouze moduly s 2133MHz a nebo jestli můžu pořídit i s vyšší frekvencí (nejde mi ani tak o nějaké zlepšení výkonu u těch vyšších frekvencí, ale spíš o dostupnost)? Můžete mi poradit?
V případě že 2133, můžu pořídit třeba toto? https://www.mironet.cz/patriot-signatur ... +dp351995/

Díky za odpověď
Doodier
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 14. 11. 2022 16:34

Rovnou vem 8 GB. Frekvence může být klidně vyšší, ono se to přizpůsobí.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod Doodier 16. 11. 2022 17:46

Dík za radu, vzal jsem těch 8, nějaký levný modul s 3200MHz a vypadá to, že funguje dobře :)
Doodier
Junior

Odeslat příspěvekod Doodier 24. 8. 2023 13:48

Zdravím, jdu si pro radu která je možná spojena s tímto upgradem: Počítač se začal chvilku po spuštění freezovat, kdy spadne do BSOD s kódem zastavení WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR. Dle instrukcí shodím notebook do BIOSu, pak restartuju a poté systém normálně najede a dál se dá používat bez problémů. Toto se, pokud vím, stalo tak 5*.

Dnes ovšem při spouštění zůstalo jen logo ASUS a systém nechtěl nabootovat. Po hodně dlouhém přemlouvání jsem se dostal na screenu s Automatickou opravou systému, kdy mi píše že se automatická oprava nemůže provést a nabídne mi to buď vypnutí PC a nebo upřesnění možností ve kterých mi nic nepomůže.

Ntb jsem rozebral a zkusil znovu usadit RAM i SSD, ale bohužel nepomohlo. Napadá vás co s tím? Reinstall systému, nebo se s tím dá něco dělat?
Doodier
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 24. 8. 2023 14:27

Memtest jsi po tom upgradu delal? Alespon nejakou hodinu, dve?
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Wikan 24. 8. 2023 14:27

Tak zkus tu novou paměť vyndat a uvidíš, jestli je to tím.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod r34ktor 24. 8. 2023 17:59

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR může znamenat prakticky cokoli. Co je v tom za SSD? Zkusil bych ho vyjmout, přípojit ke (v boxu)/do stolního PC a analyzovat SMART + integritu dat. Pokud bude OK, tak by s další diagnostikou problému mohla pomoci extrakce minidumpů a jejich následná analýza.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Doodier 25. 8. 2023 09:16

Memtest jsem nedělal, paměť jsem vyndal a bohužel to nepomohlo.

SSD jsou tam 2, je tam 2.5 SATA Seagate Mobile z výroby já tam tak před cca 1.5 rokem přidával KC2000. Bohužel nemám žádný box jak ho ke stolnímu PC připojit, takže jsem se rozhodl pro reinstall a následný SMART (pokud se reinstall povede).
Doodier
Junior