Herní notebook za částku kolem 20k

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod VojMik 15. 4. 2024 05:53

A co kdyby byl člověk ochotný koupit už používaný notebook z druhé ruky? Jaké by byly možnosti v takovém případě, že mám 20k a chci "herní" notebook jako takové doplňkové herní zařízení na cesty? Napadá mě něco jako Lenovo Legion 5 Ryzen 5600h(nebo 5800h) + RTX 3060 130W.

Edit: Teď vidím, že tahle možnost (Lenovo) už ve vlákně padla, tak kdyby někoho napadl i jiný notebook sem s ním.
VojMik
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 15. 4. 2024 08:32

Herni notebook bych z druhe ruky nekupoval.

Ty stroje nejsou az tak robustni a nevis jak se k tomu puvodni majitel choval. Je to jako kupovat nejlevnejsi vyjete auto premiove znacky s choulostivou technikou. Jedine se zarukou, a idealne prodlouzenou na 3-5 let.

A hlavne, u herniho stroje jde predevsim o graficky vykon, ktery bude nejlepsi u nejnovejsi generace. Pokud dobre pamatuju tak 3060 je cca na urovni 4050. 4060 by mela byt ~30% vykonu navic.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 15. 4. 2024 08:44

Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod VojMik 15. 4. 2024 10:06

ja-cz píše:Herni notebook bych z druhe ruky nekupoval.

Ty stroje nejsou az tak robustni a nevis jak se k tomu puvodni majitel choval. Je to jako kupovat nejlevnejsi vyjete auto premiove znacky s choulostivou technikou. Jedine se zarukou, a idealne prodlouzenou na 3-5 let.

A hlavne, u herniho stroje jde predevsim o graficky vykon, ktery bude nejlepsi u nejnovejsi generace. Pokud dobre pamatuju tak 3060 je cca na urovni 4050. 4060 by mela byt ~30% vykonu navic.

Já měl za to, že ty Lenova už trochu robustnejší jsou (a snad i opravitelné). Je fakt ale že jsem před léty prodal herní Dell právě kvůli strachu, že se mi něco časem vypálí na základovce a bude po noťasu. Tu řadu RTX xx50 mám pořád spojenou s tím nejlevnějším co se ani jako herní snad nazývat nedá, ale čas jde kupředu a výkon hw taky no.
VojMik
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 15. 4. 2024 11:14

robustnejsi Lenova jsou, ale Thinkpady :-D Tedy jiny budget a jine zamereni. U zbylych modelovych rad to je castokrat z blata do louze.

Ano, padesatkove grafiky jsou lowend, u tehle generace to ale uplna tragedie asi neni. A generaci stara sedesatka je taky lowend :-)
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod VojMik 15. 4. 2024 11:31

A jde nějak obecně určit, které značky a modely jsou na tom lépe s kvalitou a chlazením, nebo člověk prostě nešlápne vedle s žádnou ze zavedených značek a jejich "herní" odnoží? Ptám se jako člověk, který má na hraní AAA her především konzoli nebo desktop a trochu koketuje s myšlenkou pořídit noťas jako sekundární zařízení na méně náročné tituly.
VojMik
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 15. 4. 2024 13:19

Naopak, omezena zivotnost, pofiderni konstrukce a ruzne pseudoficury jsou u hernich laptopu klasika napric vyrobci. Clovek spis bude hledat toho povestneho jednookeho krale.

I takovy Alienware za 80k po par letech lehkeho pouzivani pusobi jako laciny, rozvrzany plastak, kteremu se houpe displej kolem tuhych pantu, s vykonem na nove hry nedostacujicim. O tech levnejsich strojich ani nemluve. Ono totiz i ta dnesni 4070 v laptopu je jen malinko silnejsi nez desktopova 7600XT, coz uz dnes je low-endova karta.

Takze kdyz k mizerne fyzicke odolnosti jeste pridame mizerny pomer cena/vykon a nemoznost poradneho upgradu, tak bych doporucoval nevyhazovat penize oknem a zustat u hrani na konzoli nebo desktopu. Pripadne se na ntb hrat jen to, cemu postaci integrovana GPU.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod VojMik 15. 4. 2024 21:39

To nejsou moc pozitivní zprávy. Jsem přesvědčený, že zevnějšek notebooku bych udržel dlouhodobě v dobré kondici, čištění a přepastování mi taky není cizí, ale dovnitř HW člověk bohužel "nevidí" a když umře základní deska, tak je to na plácanec do čela a vystavení notebooku na poličku.

Nezbývá nic něž pořádně hrát jen doma a na cestách si vystačit s něčím co mi rozjede můj momentální Macbook se stařičkým základním M1 čipem.
VojMik
Junior

Předchozí stránka