Notebook do 12 000

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kaspo 2. 4. 2024 07:41

Zdravím, byl jsem požádán o pomoc při výběru notebooku pro asi 12ti letou holku, moc neví co s tím notebookem bude dělat ( hry ji zatím moc neberou) ani specifikaci jsem z nich nedostal, jen že limit je 12 000.
Tak jsem chtěl místní poprosit, jestli by mi tu někdo nehodil nějaké tipy co je momentálně v téhle ceně nejlepší poměr cena výkon. Klidně to může být bez Windows a klidně i repas. Děkuji za reakce.
kaspo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 2. 4. 2024 08:01

Tak to se obávám, že vyhovovat bude ten, který se jí bude líbit vzhledově.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod ja-cz 2. 4. 2024 09:05

Do 12k to budou u novych stroju ty nejlevnejsi modely s 16GB a normalnim procikem. Kolik to vydrzi v rukou ditete, netusim.

Repas by mohl byt Thinkpad T590 / T14 G1, ktery bude mit sice slabsi procesor, ale vydrzi toho fyzicky vice a bude mit nejakou preprodejni hodnotu az se za dva, tri roky zmeni preference dcery a taky budget.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 2. 4. 2024 15:22

@kaspo -Byla by dobrá aspoň odpověď, jak velký to má mít displej/váhu (třeba jako větší tablet?) a čím je daný limit 12k právě u té dívčiny.

Pokud bude důraz na zveřejňování a poslech videí, tak i schopnost CPU (HW dekodování u volby repasu).
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kaspo 2. 4. 2024 16:11

Zkoušel jsem z nich (dívky i rodiče) něco dostat. Ale jediné co chce rodič je aby to vydrželo pár let( myslím spíš výkonově než fyzicky) a z holky jsme nedostali nic co jí baví :-D...Tak jsem z nich vymámil aspoň nějáký limit (12 000) a slibil jsem jim, že jim zkusím doporučit to nejvýkonější za tu cenu. Velikost určitě klasickou těch 15,6 a váhu bych neřešil vůbec. Děkuji za všechny tipy.
kaspo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 2. 4. 2024 16:41

Výkonově vydržet pár let odpovídá Ryzenu nové generace s interní grafikou, za cenu 12k bohužel pravděpodobně s 8GB RAM bez možnosti rozšíření.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ja-cz 4. 4. 2024 11:20

Rozdil ve vykonu procesoru u novych stroju oproti zminenym thinkpadum bude ~30%. Na net a filmy budou jeste dlouho stacit, takze to bych nejak nehrotil.

Stroje v prispevku vyse vykonem spatne nebudou. Jsou to ale "spotrebni" stroje, tudiz kolik toho vydrzi fyzicky a jaka je pripadne opravitelnost je velka neznama. Par let slouzit bude, pak ale asi rovnou do sberneho dvora.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 4. 4. 2024 14:04

Doporučil bych tento předváděcí model
https://www.gigacomputer.cz/zbozi/14386 ... -blue.html

Lze rozšířit RAM (2 sloty) i M.2 SSD
https://www.youtube.com/watch?v=n2dUKj8fxNI
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod kaspo 5. 4. 2024 19:51

Děkuji moc všem, tak už jen bych poprosil jestli mi pomůžete rozseknout mezi těmito dvěma : https://www.czc.cz/hp-15s-eq2985nc-stri ... 87/produkt nebo https://www.gigacomputer.cz/zbozi/14386 ... -blue.html
Papírově asi ten z czc, ale kdyby měl být nějak lépe zpracovaný ten z gigacomputer? Ale spíš budou na stejné úrovni ne?
kaspo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 5. 4. 2024 21:32

HP 15s-eq2985nc... podsvícená stříbrná klávesnice... měl jsem možnost vyzkoušet a děkuji, ne. Už se o tom tu psalo.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 7. 4. 2024 02:00

Intel Core i3 1215U je v porovnání s Ryzen 5 5500U ve všech směrech lepší řešení. Výkonově je cca plus 30 procent a v grafické části plus 5-10 procent. Navíc Quick Sync Video pro případné stříhání videí + dekódování přehrání AV1 (ocení v budoucnu).
Jediné plus u toho AMD stroje je více RAM. Dalších 8 GB by byla otázka cca 500 Kč, případně 800 za 16 GB modul (celkem 24 GB).
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod kaspo 7. 4. 2024 12:15

Tak vybrali si tu i3... Děkuji všem za usnadnění výběru a téma je možno uzavřít.
kaspo
Kolemjdoucí