Jaký tichý notebook (s pasivním chlazením) ?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod JRevil 4. 7. 2024 11:09

Chystám se na obměnu svého NB ASUS UX510UWK (upgradován na 24 GB RAM, 1 GB SSD Samsung 980 Pro). Uvítám tip na nový NB 15,6" s numerickou klávesnicí, CPU TDP ideálně 15W, možnost připojní 4K monitoru. Nemusí mít dedikovanou GPU, nehraju hry. Bonusem by byly instrukce AVX2, programuji v C++ a mikrokontroléry (8-64 bit). Numusí být nutně pasivní, ale jde mi o to, aby při běžné práci (surfování, Office apod.) byl naprosto tichý. Občas ho používám na cestách tj. ideálně kovové lehké tělo. Nápajen budu naprostou většinu času ze sítě. RAM alespoň 16 GB a SSD 1 GB (když tak si vyměním).
JRevil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 4. 7. 2024 16:50

Pokud se výrobce žene za tenkým a lehkým tělem, většinou to odnese systém chlazení. Osazení procesoru s nízkým TDP pak spíš berou jako příležitost pro ošizení chladiče.
Řešením by mohl být notebook se solidním chlazením (větším tělem i hmotností) a jeho provoz na nižších taktech. Získal byste pak relativně rychlý ale i tichý stroj.

Docela solidní základ je Lenovo ThinkBook 16 G6 IRL.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Wendmyk 4. 7. 2024 19:40

AVX2 by dneska měl mít snad každý procesor na platformě x86-64/amd64.

Otázka spíš je potřeba OnSite záruka? Jestli jo, tak něco pracovního jako Lenovo Thinpad T, HP ZBook Firefly,...

Záleží také na rozpočtu.

Jaký operační systém?

A hádám, že ARMovým řešením se bude asi lepší pro zatím ještě vyhnout.
Wendmyk
Junior

Odeslat příspěvekod JRevil 4. 7. 2024 22:05

Klasika W11, OnSite záruku nepotřebuji. Nepotřebuji nadupané dělo ale odpovídají NB za rozumnou (neomezenou) cenu ;-) .

HP je nesmysl, NB za CPU i7-1355U chtít téměř 50k se zbláznili. Navíc s grafikou NVIDIA, která má jen 4 GB to je pro programovaní v C++ CUDA nepoužitelné a navíc, když ji využiju na 100% tak se v NB začně přehřívat a vypne se...
JRevil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 5. 7. 2024 01:11

Jedinej pasivní co jsem měl možnost otestovat byl MacBook Air s M2. To dostával dost zabrat, kvůli tomu, že jsem ho měl, jako pracovní stroj, takže xCode + sourcetree + safari + iOS simulátor. Už bych tou cestou jenom pasivity nešel ... docela se uměl zahřát. Teď mám MacBook Pro s M1 a musím říct že větráky neslyším (i když mám hlavu položenou na klávesnici), při stejné zátěži. Buďto jedou chvílemi na pasivní mod, nebo jsou opravdu na nízké otáčky - teploty od 32° do 43°- tím že jsem viděl při nějaké operaci jako kompilace 80°, ale ihned to šlo dolu a opravdu si nepamatuji, že by byl hlučný. Naproti tomu bych s Intelem mohl vyprávět :D. Co se koukám do světa, tak pokud jde o vývoj např. v Windows nebo Linuxu, tak si teď počkat, budou vycházet snapdragon ARM procesory na spousty zařízení. Cenově to má být taky zajímavé. Jen musíš počítat s tím, že operační paměť bude na procesoru, takže koupit už s cílenou pamětí.
anonymni

Odeslat příspěvekod JRevil 5. 7. 2024 08:40

Na stránce The best laptops of winter 2024 - Comparison of 42 reviewed notebooks - NotebookCheck.net Reviews je přehled nejlepších notebooků. Podle hlučnosti jsou nejtižší:

Lenovo ThinkPad L15 Gen 4 21H70021GE 1,9 kg 23.5 dB 27.5 dB
Lenovo ThinkBook 16 G6 ABP 1,8 kg 24.3 dB 29.7 dB
Lenovo ThinkPad P16s G2 21K9000CGE 1,8 kg 22.6 dB 37.8 dB
Asus VivoBook S15 K5504 1,6 kg 25.3 dB 43.5 dB

Vypadá to, že bych měl vybrat nějaký Lenovo ThinkPad případně Asus VivoBook.

https://www.notebookcheck.net/The-best- ... 287.0.html
JRevil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod anonymni 5. 7. 2024 12:04

Reálně požadavek na 15W je moc omezující. Mraky z těch strojů, nejsou ani pro náš trh. To budeš kupovat venku? Měl by si sem stejně plácnout, nějaké finanční maximum. Pokud je tu požadavek na TDP okolo 15W, tak těch strojů to splňuje jen zlomek. A stejně ani není moc důvod proč, když ho budeš napájet stejně celý čas ze sítě (chápu že elektrika je drahá ale toto mi nepřijde rozumné). Bude opravdu potřeba numerická klávesnice? To ten výběr ještě více seřízneme. Co display? Ty cos nám postnul, tak nemají jednotný rozsah, ale full-HD po 4k. Hledáš 15 palcovou krávu, takže ho budeš asi nosit v batohu, kde nemá cenu řešit váhu produktu (co je to 200-400 gramů)? Počítám že tedy asi budeš chodit do kanceláře, má cenu řešit hlučnost? Když se půjde cestou AMD (protože snad intel ani nemá TDP15W produkt) tak hlučný stejně nebude. Jak jsem předeslal ... budou co nevidět, vycházet ARM procesory snapdragon ... tam (....instrukce AVX2 a mikrokontroléry (8-64 bit))fungovat nebudou? V tomto nejsem znalec, takže jsem si myslel, že je stále potřeba hardware od NVIDIA na práci s CUDA.
anonymni

Odeslat příspěvekod Net Chain 6. 7. 2024 07:50

Čus, rozumím, že hledáš nový notebook s konkrétními požadavky. Na základě tvých preferencí bych ti mohl doporučit několik modelů, které by mohly vyhovovat tvým potřebám:

Dell XPS 15 (9510)

Displej: 15,6" s rozlišením až 4K (můžeš připojit externí 4K monitor)
Procesor: Intel Core i7-11800H (TDP 45W, ale má dobré řízení spotřeby a může běžet velmi tiše)
Paměť: 16 GB nebo více (rozšiřitelná)
Úložiště: SSD 1 TB (můžeš vyměnit)
Klávesnice: Numerická klávesnice
Tělo: Lehký a odolný kovový design
AVX2 instrukce: Podporováno
HP Spectre x360 15t

Displej: 15,6" 4K OLED nebo UHD
Procesor: Intel Core i7-1165G7 (TDP 15W)
Paměť: 16 GB nebo více
Úložiště: SSD 1 TB (vyměnitelné)
Tělo: Lehký a odolný hliníkový design
Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 4

Displej: 15,6" 4K
Procesor: Intel Core i7-11800H (TDP 45W, s možností nižší spotřeby)
Paměť: 16 GB nebo více (rozšiřitelná)
ASUS ZenBook Pro 15

Displej: 15,6" 4K
Procesor: AMD Ryzen 7 5800H (TDP 45W, ale s dobrým řízením spotřeby)
Paměť: 16 GB nebo více
Všechny tyto modely nabízejí výborný výkon, kvalitní zpracování a splňují tvoje požadavky na numerickou klávesnici, možnost připojení 4K monitoru a tichý provoz při běžné práci. Navíc podporují instrukce AVX2, což je výhodné pro tvé programování v C++ a mikrokontroléry.
Net Chain
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JRevil 18. 7. 2024 18:09

Díky za tipy, podívám se na to.
JRevil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zivan 19. 7. 2024 16:21

To je podle stylu psaní nějaký bot.
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 19. 7. 2024 18:48

Souhlas, ale píše docela zajímavě a říkám si, co jej k tomu vede - možná tréning?
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod JRevil 19. 7. 2024 22:45

Nakonec se mi rýsuje Dell Latitude 5550, který je podle recenzí tichý a má i RJ45. RAM 16 GB a SSD 1 GB.

https://www.alza.cz/dell-latitude-5550-d12403938.htm
JRevil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jarešek 20. 7. 2024 13:09

Nakonec se mi rýsuje Dell Latitude 5550, který je podle recenzí tichý a má i RJ45. RAM 16 GB a SSD 1 GB.-Myslíš 1TB.
jarešek
Junior

Odeslat příspěvekod JRevil 21. 7. 2024 10:47

Ano, seknul jsem se ;-) .
JRevil
Kolemjdoucí