Notebook na SŠ - 20-25 tis. Kč

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ja-cz 22. 8. 2024 13:06

16GB bych bral jenom pokud bych vedel ze se da rozsirit, a poradil bych si s tim sam, nebo mel nekoho, kdo to udela. To by mel splnovat TUF a Probook. Raptor Lake procesory nejsou uplne vyhra v ntb, takze kdybych si musel vybrat, tak beru TUF.

Ale pozor, je to zakladni herni stroj, takze fyzicka odolnost pri castem prenaseni, nebo treba i vydrz pantu nebudou takove jako u poradneho korpo stroje. Na druhou stranu, stoji relativne par penez (s upgradem RAM jsi do 20k), dcera si na tom mozna i neco zahraje, a pokud se k tomu nebude chovat jako prase, tak by to 4 roky vydrzet melo.

Navrhovane starsi Thinkpady sice budou mit o neco nizsi hruby vykon, ale ty 4 roky by prezit mely v pohode, byvaji na ne nahradni dily, a pripadne se daji i potom obstojne prodat.

Osobne bych bral P14s. Ma to dost sily, dedikovanou grafiku, 32GB RAM, a pritom vaha kolem 1.5kg - na denni prenaseni fajn. https://www.gigacomputer.cz/zbozi/15393 ... gen-2.html A kdyby fakt byl potreba numpad, tak externi stoji 200 Kc a vazi pod 150g.

Vetsi thinkpady pujdou i levneji. Treba tenhle nebude nijak dramaticky slabsi, ma 32GB RAM, dedikovanou grafiku i numpad. https://www.pocitarna.cz/notebooky/leno ... pad-p53-6/
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 8. 2024 13:13

Já bych se fakt hodně přimlouval za to "přitlačit na rozpočtu" a pořídit něco s 32 GB RAM.

Když se mrknu na ty tři tebou vybrané: ASUS TUF Gaming A15 FA506NC-HN001W Graphite Black má dva paměťové sloty a obsazen pouze jeden (můžeme-li popisu věřit), rozšíření RAM tak bude jednoduché a levnější, když se ukáže, že na ten program je kamacita ram přece jen na hraně. Ale také je nejtěžší, má 2,3 kg a má příkon 180 W, tj. bude asi největší zdroj. Tj. při přenášení se dost pronese.

ASUS Vivobook 16X K3605ZC-RP535W Indie Black kovový má jen 1 slot, takže bys musel 16 GB ramku vyhodit a koupit 32 GB. Na druhou stranu ten 32 GB RAM modul stojí asi 2 tisíce, tak případná investice do rozšíření nebude tak drastická Zase se mi ale líbí poměr obrazu 16:10, tj. na výšku místo 1080 pixelů má 1200 pixelů. S AutoCadem jsem nikdy nepracoval, ale obecně s programy mám zkušenosti, že mají nástrojové lišty nahoře a dole a tak mi většinou chybí prostor na monitoru právě na výšku, těch 120 pixelů navíc se tak může hodit.

HP ProBook 450 G10, stříbrná má osazené oba sloty (takže 2 x 8 GB), opět bys musel obě RAM vyhodit a koupit nové moduly.

Bohužel nejsem schopen porovnat vhodnost jednotlivých grafických karet pro AutoCad. Ono co je dobré na hry, nemusí být nevhodnější na CAD a obráceně. Ten herní notebook má nejmenší baterku (ale rozdíly jsou minimální) a největší příkon, očekávám tak, že na baterii poběží nejkratší dobu, v zásadě to ale asi nebude to, co by rozhodovalo. Ten herní notebook má plastové tělo, ostatní kombinace plast+kov (z čehož lze vyčíst kulové ohledně odolnosti, protože zrovna nějaké kritické části mohou být plastové a kov pouze jako dekorační panel).

Kdyby mi někdo řekl, že mi jeden z těch notebooků dá zadarmo (a nemůžu si vybrat nic jiného nebo si připlatit za lepší specifikace), vzal bych ten ASUS Vivobook 16X K3605ZC-RP535W. Kdybych šel studovat já, koupím si něco menšího (při zachování rozlišení, můj současný 13,3" mi přesně vyovuje) a lehčího (zejména když bych to měl každý den přenášet) s dostatečnou specifikací a dostatkem RAM a k tomu nějaké přenosný monitor, pokud by se ukázalo, že ve škole půjde použít (místo na lavici). Jo, cenově bych se dostal asi na dvojnásobek tvého budgetu. Ale už se mi takový postup osvědčil, když jsem si před 8 lety kupoval současný notebook a když 8 GB RAM bylo "zbytečně moc". Ale pořád ho používám a vypadá to, že ještě nějakou dobu budu.

-- 22. 8. 2024 14:15 --

jen pro představu - využití externího monitoru, s kamarádem v Chorvatsku na home-office. Notebook i s monitorem se vejde do běžné brašny na notebook.
home office.jpg
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej1 22. 8. 2024 13:42

Z těch původních tří bych rozhodně nebral dvojku, použití vyloženě herních notebooků pro práci se nám neosvědčilo (trvanlivost), jedničku a trojku klidně, s ProBooky mám dlouhodobou dobrou zkušenost s VivoBooky zatím krátkodobou dobrou zkušenost.

Přiznám se, že mi vrtá hlavou jiná věc. To pro druháky na průmce požadují vlastní notebook? Ve smyslu, BYOD, ve škole se budeme učit na vašich noteboocích, které si budete několikrát týdně nosit? Přiznám se, že s tím jsem se ještě nesetkal. Obvykle se ve škole (i na vysoké) učí v laborce na školních počítačích (z mnoha důvodů) a po děckách se chce počítač na doma na domácí práci, který buď se bude do školy nosit jen občas (což problém zjednodušuje), nebo se do školy nebude nosit vůbec (což problém zjednoduší ještě víc :-) ). Příklad takových požadavků je třeba http://www.spsstavvm.cz/cs/pro-studenty ... ce-pc.html
Ondrej1
Junior

Odeslat příspěvekod welby 22. 8. 2024 13:46

OK, děkuji pánové za všechny rady. Projdu si všechny vaše návrhy a něco z toho vyberu :-)

Předpokládám, že notebook nebude tahat do školy každý den, ale maximálně na ty hodiny, kde bude potřeba. Spíš to asi bude tak, že doma by na tom měli trénovat to, co se budou učit ve škole :hm
welby
Junior

Odeslat příspěvekod Ondrej1 22. 8. 2024 14:27

ja-cz píše:Navrhovane starsi Thinkpady sice budou mit o neco nizsi hruby vykon, ale ty 4 roky by prezit mely v pohode, byvaji na ne nahradni dily, a pripadne se daji i potom obstojne prodat.

Jakkoli je tato rada technicky vyfutrovaná, tak dávat sedmnáctileté slečně repasovaný počítač nemusí být vždy dobrý nápad. #justsayin

@welby Dceři je plusminus sedmnáct, to by na věc mohla mít už sama nějaký názor. Co ona na to?

-- 22. 8. 2024 15:36 --

welby píše:Spíš to asi bude tak, že doma by na tom měli trénovat to, co se budou učit ve škole :hm

Tímhle bych začal. Pokud ten počítač má být výhradně na doma, tak bych zapomněl na notebook a začal se zajímat o stolní počítač. Pro libovolnou technickou práci je pracovní stanice lepší než notebook a pro C-technologie (CAD, CAM, CAE...) je ten rozdíl extrémní. V tom případě je totiž většina předchozí konverzace zbytečná, paměť se upgraduje kdykoli, grafika item, klávesnic může mít kolik chce...

Tohle samozřejmě neplatí, pokud desktop z nějakých důvodů fakt mít nemůže (je na internátu, jste digitální nomádi,...), pak jsem nic nenapsal.
Ondrej1
Junior

Odeslat příspěvekod welby 22. 8. 2024 14:47

@Ondrej1 Jasně, mám na to podobný názor. Repasem bych ji asi spíš urazil, protože jako slečna bude chtít něco pěkného a líbivého, to je jasné :-D

Ten notebook je jasný. Pokud by měl jen ležet doma na stole tak není co řešit a koupil bych PC. Ale kromě toho, že bude určitě používaný i ve škole, tak dcera prostě chce notebook, aby s ním mohla cestovat i po bytě... A je jasné, že s logickými argumenty si na mladou slečnu nepříjdu :-D
welby
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 22. 8. 2024 15:27

No hele, ja vychazim z toho ze penize na strome nerostou, tomu nasvedcoval puvodni budget. Pochopitelne, pokud penize nejsou problem, muzes udelat na Alze filtr s dedikovanou grafikou, 32GB RAM a at si dcera ukaze, ktery se ji libi. Das za to 30-60k, a s trochou stesti to vydrzi 4 roky a pak si to zopakujes. Jedine ze by mela zalibu v nestarnoucim industrialnim designu a ukazala na Thinkpad :-P

Mladi sice casto na logicke argumenty neslysi, ale na penize ano :lol: Ukaz slecne repas thinkpad za 16 tisic, a jestli chce hezci, tak si muze prihodit. A hned uvidis jak moc dulezita pro ni krasa notebooku je. Bud je, a nasetri na brigadach, a nebo ne. Nekterym lidem to je treba putna.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 8. 2024 08:00

přimlouvám se k notebooku, přece jen s tím je flexibilnější třeba co se týče nějaké společné práce se spolužáky, kdy se můžeou sesednout a společně si radit nad domácími úkoly.

Držím palce, ať vyberete společně něco, co bude dlouho sloužit a slečna bude spokojená :)
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zivan 23. 8. 2024 09:35

Jen poznamka, ten Vivobook z uvodniho prispevku ma podle vyrobce 8GB integrovanych a pak 8GB modul ve slotu, takze zadne vytazeni 16GB modulu a nahrazeni 32GB. Asus dokonce pise, ze maximalni RAM je 16GB i kdyz mi to prijde jako blbost:

https://www.asus.com/laptops/for-home/v ... /techspec/
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 23. 8. 2024 10:03

Díky za doplnění podstatné informace! No, pořád vidím jako nejlepší řešení koupit rovnou s 32 GB RAM.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Předchozí stránka