Já bych se fakt hodně přimlouval za to "přitlačit na rozpočtu" a pořídit něco s 32 GB RAM.
Když se mrknu na ty tři tebou vybrané: ASUS TUF Gaming A15 FA506NC-HN001W Graphite Black má dva paměťové sloty a obsazen pouze jeden (můžeme-li popisu věřit), rozšíření RAM tak bude jednoduché a levnější, když se ukáže, že na ten program je kamacita ram přece jen na hraně. Ale také je nejtěžší, má 2,3 kg a má příkon 180 W, tj. bude asi největší zdroj. Tj. při přenášení se dost pronese.
ASUS Vivobook 16X K3605ZC-RP535W Indie Black kovový má jen 1 slot, takže bys musel 16 GB ramku vyhodit a koupit 32 GB. Na druhou stranu ten 32 GB RAM modul stojí asi 2 tisíce, tak případná investice do rozšíření nebude tak drastická Zase se mi ale líbí poměr obrazu 16:10, tj. na výšku místo 1080 pixelů má 1200 pixelů. S AutoCadem jsem nikdy nepracoval, ale obecně s programy mám zkušenosti, že mají nástrojové lišty nahoře a dole a tak mi většinou chybí prostor na monitoru právě na výšku, těch 120 pixelů navíc se tak může hodit.
HP ProBook 450 G10, stříbrná má osazené oba sloty (takže 2 x 8 GB), opět bys musel obě RAM vyhodit a koupit nové moduly.
Bohužel nejsem schopen porovnat vhodnost jednotlivých grafických karet pro AutoCad. Ono co je dobré na hry, nemusí být nevhodnější na CAD a obráceně. Ten herní notebook má nejmenší baterku (ale rozdíly jsou minimální) a největší příkon, očekávám tak, že na baterii poběží nejkratší dobu, v zásadě to ale asi nebude to, co by rozhodovalo. Ten herní notebook má plastové tělo, ostatní kombinace plast+kov (z čehož lze vyčíst kulové ohledně odolnosti, protože zrovna nějaké kritické části mohou být plastové a kov pouze jako dekorační panel).
Kdyby mi někdo řekl, že mi jeden z těch notebooků dá zadarmo (a nemůžu si vybrat nic jiného nebo si připlatit za lepší specifikace), vzal bych ten ASUS Vivobook 16X K3605ZC-RP535W. Kdybych šel studovat já, koupím si něco menšího (při zachování rozlišení, můj současný 13,3" mi přesně vyovuje) a lehčího (zejména když bych to měl každý den přenášet) s dostatečnou specifikací a dostatkem RAM a k tomu nějaké přenosný monitor, pokud by se ukázalo, že ve škole půjde použít (místo na lavici). Jo, cenově bych se dostal asi na dvojnásobek tvého budgetu. Ale už se mi takový postup osvědčil, když jsem si před 8 lety kupoval současný notebook a když 8 GB RAM bylo "zbytečně moc". Ale pořád ho používám a vypadá to, že ještě nějakou dobu budu.
-- 22. 8. 2024 14:15 --jen pro představu - využití externího monitoru, s kamarádem v Chorvatsku na home-office. Notebook i s monitorem se vejde do běžné brašny na notebook.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.