Notebook pro mámu okolo 17 000

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod kaspo 25. 10. 2024 11:17

Tak díky všem za zapojení a vyhrála to tedy "krabička" (mini pc) budu tedy asi vybírat ze dvou výše zmíněných skládaných v tsbohemia...teď zbývá vybrat monitor, nejlépe kolme 25 palců a stačí z těch levnějších a klávesnici no.
kaspo
Junior

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 25. 10. 2024 17:06

kaspo píše:teď zbývá vybrat monitor, nejlépe kolme 25 palců a stačí z těch levnějších a klávesnici no.

https://monitory.heureka.cz/aoc-27g2spa ... west_price
kl drátovou?
:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 25. 10. 2024 17:50

Emil Pastelka píše:Problém je, že otevřu-li dva odkazy v anonymním okně, košík v TS je sečte. Jediné, co mi funguje, je použít anonymní Chrome na jeden a anonymní Edge/FF na druhý.

Dovolím si malou OT vsuvku - U Firefoxu lze na otevření více košíků vedle sebe použít kontejnerové panely. Stačí si jich v nastavení (about:preferences#containers) vytvořit potřebný počet.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kaspo 25. 10. 2024 17:56

bandolier.wz píše:
kaspo píše:teď zbývá vybrat monitor, nejlépe kolme 25 palců a stačí z těch levnějších a klávesnici no.

https://monitory.heureka.cz/aoc-27g2spa ... west_price
kl drátovou?

Ano bezdrát.
Takže když by chtěla menší verzi toho monitoru, tak je dobrá koupě tohle?
https://www.mironet.cz/238-aoc-24g2spae ... AgQAvD_BwE

A jestli můžu poprosit jednou větou v čem je tenhle monitor lepší než jiné, protože v tom se ztrácím.
kaspo
Junior

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 25. 10. 2024 20:52

cena/výkon
rozdíl a šíku je jen 7cm, to už se jí na stůl nevleze?
pokud se jí monitor nelíbí, at si vybere dle vzhledu jiný
myš ideálně dle její ruky = chce to vyzkoušet = já bezdrát myši nesleduji
:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 25. 10. 2024 22:46

Na 27" se lépe dívá - zvláště pokud má paní brýle na čtení. Pokud to neprojde, pak vybraná 24" varianta je také OK. Myš/klávesnici doporučuji Logitech Wireless Combo MK295, je to tichá sestava, baterie vydrží dlouho a myška je pro ženu tak akorát.

Na té první AM4 sestavě by šlo ušetřit 1200 Kč výměnou CPU za Ryzen 5 4600G - z pohledu využití bude rozdíl zanedbatelný až žádný.
Osobně bych ale volil AM5, hlavně kvůli grafické části a dekódování AV1.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 26. 10. 2024 08:01

Když monitor 27", tak už s rozlišením QHD.
Např. https://www.alza.cz/27-philips-275v8la-d7614127.htm?o=1
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Junior

Odeslat příspěvekod kaspo 26. 10. 2024 08:41

Tak díky všem, vyhrál to ten mini pc za 16 000 výše uvedený, monitor 24 palců co jsem postoval a set klávesnice myš v co jste doporučili... Jen poslední dotaz, v tsbohemia chcou 3 dny na složení PC... Je to mini pc stejný typ na skládání jako normál pc? Respektive když jsem už zvládnul složit kdysi pár pc zvládnu i toto mini ne?
Naposledy upravil kaspo dne 26. 10. 2024 15:08, celkově upraveno 1
kaspo
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 26. 10. 2024 11:49

Osobně bych pro starého člověka doporučil 27" Full HD VA monitor (např. AOC 27G2SAE/BK), protože vyšší kontrast a vetší písmo (bez použití škálování, které některé aplikace rozmaže) slabší zrak ocení.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 26. 10. 2024 20:00

kaspo píše:... když jsem už zvládnul složit kdysi pár pc zvládnu i toto mini ne?

Skládání PC je víceméně Lego. Malý formát Vás možná trochu potrápí, ale když budete pečlivý, rozvážný a uklidíte kabely, nevidím v tom problém.
Na druhou stranu přijdete o potenciální výhodu viz bod:
Navíc získáte 3 roky záruky na servisní práce nad rámec běžné záruční lhůty. Během tohoto období vám nebude v případě poruchy účtována práce technika, ale pouze cena náhradních dílů.

-- 26. 10. 2024 21:01 --

r34ktor píše:VA monitor...

VA má dnes spíše nevýhody a vedle moderních IPS panelů bych se tím směrem ani nedíval.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 26. 10. 2024 21:16

Emil Pastelka píše:VA má dnes spíše nevýhody a vedle moderních IPS panelů bych se tím směrem ani nedíval.

Jakou výhodu tedy podle tebe přinese pro zamýšlené použití IPS panel?
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kaspo 26. 10. 2024 21:17

Díky všem ještě jednou a téma je možno uzavřít �
kaspo
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 27. 10. 2024 18:59

Dodatek ke skříni:
Mám možná v paměti, že k té mini skříní Chieftec se závěs VESA kupuje zvlášť.
V balení jsou plastové nožky s magnetem, ten je slabý a sám jsem vlepoval magnety další.

Napájecí kablíky mini-zdroje jsem bezpečně umenšil/odštípal o přebytečné, ponechal jsem rezervu 1x SATA-power do 2,5".
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 27. 10. 2024 23:32

r34ktor píše:Jakou výhodu tedy podle tebe přinese...

IPS má lepší barvy, pozorovací úhly a hlavně ostré písmo. Rovněž nemá takový problém s vertikálním posunem textu (světlý text na tmavém pozadí).
A obecně - jaký důvod je záměrné pořízení horšího monitoru?
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 28. 10. 2024 08:15

Vycházím z vlastních zkušeností s levnými monitory (3000 až 5000 Kč). Rozdíly v pozorovacích úhlech jsem nezaznamenal. Barevnou věrnost u levných monitorů nehledej. Na to jsou profi kusy. S písmem nesouhlasím - díky lepšímu kontrastu se mi lépe čte na VA panelech. Proč asi výrobci doporučují VA na kancelářské a multimediální použití (viz např. iiyama)?

Doporučuji zajít do nějakého showroomu (např. Alza) a porovnat si tam různé technologie panelů na vlastní oči. Při výběru hraje velký vliv subjektivní dojem a co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka