notebook pro CAD, cena kolem 20.000

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod stubbypin 29. 10. 2024 08:10

Ahoj všem, mám dotaz ohledně notebooku pro práci primárně v CADu, občas grafické programy (ne 3d modely), home video. hry nejsou priorita.
Vyplatí se v dnešní době pořídit ještě bazarový lenovo thinkpad p53? přece je to jen model trochu starší, a rád bych, aby mi "nový" vydržel cca 10 let provozu.
Notebook musí splňovat numerická klávesnice, display min.15,6, min.3x USB a slušná výdrž baterie.
případně je nějaká vhodná alternativa k thinkpadu p53 z pohledu do budoucna? notebooky herní nelze využít jako pracovní stroj? tam je asi drahá grafická karta, která se při práci v CADu nevyužije?
díky za jakýkoliv podnět.
stubbypin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 29. 10. 2024 12:03

Pri tomhle budgetu to urcite bude o kompromisu.

Na home video by to chtelo dedikovanou grafiku, CAD to taky oceni (zalezi na konkretnim softwaru a slozitosti projektu). Za dvacet tisic to ale budou zakladni "herni" laptopy ASUS TUF A15 nebo Lenovo LOQ. Nevim jestli bude stroj casto prenaseny, ale na to, ze tyhle stroje vydrzi kazdodenni intenzivni pouzivani 10 let bych svoje penize nevsadil.

Druha moznost je proste dedikovanou grafiku preskocit a vzit relativne novy thinkpad, ktery tech 10 let by mel vydrzet. Za 20 tisic to ale bude jen plastova rada E. Mozna se ti nekter podari trefit lehce jety T16/P16s, ale v tehle kategorii firmy casto kupovaly 14", takze 15-16" proste na trhu moc neni.

Pokud bys zkousl bez numpadu, tak T14 s hromadou RAM je i nova https://www.lenovoshop.cz/lenovo-thinkp ... 15057.html

P53/P15 G1 jsou podobne vykonem a jsou nekde kolem 2/3 vykonu novejsich stroju. Velky skok je to uz na P15 G2. Takovy rozdil se pri beznem pouziti uz projevi na sviznosti. Obzvlaste internetove prohlizece jsou dneska strasne nenazrane. Ale taky zalezi z ceho prechazis.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod stubbypin 29. 10. 2024 12:42

cenový strop mám do 25 tisíc, s cenou jsem vycházel právě ze zmíněné p53.
Homevideo není zcela zásadní, primární jsou CAD systémy, ale převážně ve 2d kreslení, ale také práce s modelem terénu. Nicméně složité 3d modely budov to nejsou.
přenášený bude hlavně v rámci bytu, občas do "terénu".
Numerická klávesnice je nutná, měl jsem možnost nějaký čas vyzkoušet notebook s externí numerickou, a byla to pro mě katastrofa, za měsíc používání jsem si na toto odloučení klávesnice nezvykl. ani externí celková klávesnice není řešení.
Nyní mám Toshiba Tecra Z50-A-16E, a tento stroj již budu mít těch uváděných 10let, proto bych rád, kdyby nový vydržel podobně.
díky.
stubbypin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 29. 10. 2024 13:20

V daném limitu je prima Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ARH7
Má vše co potřebujete, dobré chlazení a lze navýšit jak RAM, tak i přidat SSD.
Dedikovaná grafická karta je na CAD naprosto OK a výhoda je vlastní VRAM, která Vám nebude ukrajovat ze sdílené.
Zde vidíte, jak takový případný proces přidání RAM/SSD vypadá. Vyloženě brnkačka :) a za čas byste to stejně měl otevřít a vysát prach.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 29. 10. 2024 14:23

Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 29. 10. 2024 14:59

:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 29. 10. 2024 16:51

Pri rozpoctu 25 tisic je ten manevrovaci prostor trosku vetsi.

Budu se opakovat, ale na to ze herni (TUF, Loq) a bezne spotrebitelske (Ideapady, visionbooky atd) stroje vydrzi 10 let kazdodenniho bych si nevsadil.

Uplne novy by se dal poridit Thinkpad E16 s integrovanou grafikou. Pripadne Probook 450 G10 https://www.alza.cz/hp-probook-450-g10-d10837428.htm se zakladni dedikovanou grafikou. Oboji ma v konstrukci nemaly podil plastu, neni to proste klasicky Thinkpad.

Z pouzitych by kolem 25k by mohla byt P15 G2 s grafikou, nebo aspon P16/T16 s integrovanou. Ale bude treba asi koukat na aukro a bazos kdy a kde se neco objevi.

Nadhozeny Zbook je asi podobna trida, jak je na tom s fyzickou vydrzi osobne nevim.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod stubbypin 29. 10. 2024 20:21

díky za podněty, mám o čem přemýšlet. ten Thinkpad E16, předpokládám, že byla myšlena gen 1? u alzy to nyní skáče u objednání přes mobil velmi dobře.
co se týká toho bazošového, mám trochu obavy v takovém rozsahu. připadá mi to horší než např. gigacomp, počítárna. i sledovat aukro a podobné...
asi budu se rozhodovat mezi těmi tuf, loq a e16. asi, když se rozhodnu po čemkoliv z těchto uvedených, vždy to bude zásadní rozdíl proti aktuální situaci.
ještě jednou díky.
stubbypin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 29. 10. 2024 20:45

Ten ZBook můžeš koupit i odjinud ; za mne by to byla dobrá volba.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod stubbypin 29. 10. 2024 21:32

ok, budu přemýšlet nad tím zbookem, a případně pojedu do pelhřimova, at vím, do čeho jdu.
stubbypin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 29. 10. 2024 23:38

Thinkpady na bazosi aukru kolikrat maji jeste tovarni zaruku u Lenova.

Napriklad tenhle ma dedikovanou grafiku, hromadu ram i zaruku.
https://pc.bazos.cz/inzerat/193168587/l ... zaruka.php

Tenhle nema grafiku a tolik RAM, ale ma lepsi procesor a delsi zaruku.
https://pc.bazos.cz/inzerat/193166844/l ... 3-roky.php

Starsi P15 G1 s dedikovanou grafikou. dostatkem pameti a moznosti tovarni zaruky (na tohle bych se poptal) https://pc.bazos.cz/inzerat/192832945/l ... -t1000.php

T16 s integrovanou grafikou, dostatkem pameti a zarukou.
https://pc.bazos.cz/inzerat/192887676/l ... ukadph.php
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 29. 10. 2024 23:48

Často se tu objevuje tvrzení, že levnější řady notebooků nevydrží a pravděpodobně se rozpadnou - to z části může být pravda, ale je to hlavně na uživateli, jak se k technice chová. Někdy servisuji notebooku u který si říkám, zda majitelé pochopili, co vlastně mají za zařízení. Někdy to vypadá, že mají pocit, že koupili tenisovou raketu s obrazovkou.

Dobrou volbu odkázal bandolier.wz
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 30. 10. 2024 00:09

notes je spotřební zboží, každý rok co vydrží nad záruku je bonus
:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior

Odeslat příspěvekod stubbypin 30. 10. 2024 09:26

spotřební zboží možná, ale nepředpokládám, že když dám 20.tisíc, že mi vydrží 2, případně 3 roky. Věřím, že to, co jste mi tu nadhodili, patří v této ceně k tomu nejlepšímu, a ať se rozhodnu pro cokoliv, chybu neudělám.
ještě jednou všem díky, hodně mi ty vaše návrhy pomohly.
stubbypin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ja-cz 30. 10. 2024 09:34

Jiste, na chovani cloveka samozrejme zalezi. Ale pokud je ten stroj v kazdodennim zaprahu, otevira/zavira se nekolikrat denne, prenasi se v batohu nebo tasce ktera je plna dalsich veci, poklada se na zem a o neco obcas bouchne, pouziva se mimo pracovni stul s dockem a obcas nekde spadne, tak kvalitne navrzeny a postaveny stroj proste vydrzi dele nez stroj laciny. A spotrebni a herni stroje patri do te druhe kategorie.

Vyfasoval jsem ted stary Latitude 5410 a novy Inspiron 15 a i kdyz ten Latitude neni top tak ten rozdil je markantni. Byl viditelne v zaprahu cele circa 4 roky, ale krome oskrabane barvy na rozich je uplne v pohode. Panty maji mensi vuli nez na fungl novem Inspironu! O kvalite napriklad klavesnice nebo touchpadu ani nemluvim...

LOQ parametrove za ty penize urcite super stroj. Koupil bych ho ale s prodlouzenou zarukou a pocital s tim, ze po jejim vyprseni je dobre mit v prasatku nasetreno na novy.

-- 30. 10. 2024 10:40 --

jeste jedna vec na kterou jsme zapomneli - pokud te ten stroj zivi a nemas nahradu, tak NBD (next business day) zaruka ma pro tebe svoji hodnotu. Spotrebni stroje nekterych znacek (tusim napr. Lenova) maji servisni stredisko v zahranici. Takze kdyz neco prestane fungovat, tak jsi klidne 2-3 tydny bez laptopu. Korporatni stroje (napr. Thinkpady) to maji poresene lepe a castokrat maji NBD zaruku.
ja-cz
Junior

Další stránka