Nový notebook Asus - samovolná aktualizace Biosu

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Martinus (novy) 7. 2. 2025 10:54

Ahoj,
mám problém s novým notebookem ASUS TUF Gaming A17 FA706NF-HX023W, zakoupený 14.1.25. Poslední 3 dny se mi zdálo, že to nějak pomalu startuje, hlavně ta přihlašovací obrazovka kde se zadává PIN, to jsem si připadal jak na klasickém disku, kde se to pořád nechtělo zobrazovat. Když už to nastartuje, tak bych řekl, že to pracuje normálně.
Kouknul jsem se tedy do správce zařízení a tam je vykřičník u Firmware - System firmware. Ve vlastnostech je tam napsáno Aktualizace firmwaru selhala a Restartovat počítač. Dál je tam Firmware čeká na aktualizaci při příštím restartu systému. Čekající verze firmwaru : 308.
Asi to chtělo aktualizovat Bios, ale já jsem nikde žádnou aktualizaci Biosu nespouštěl a dobrovolně bych se do toho nepustil, dokud to funguje jak má a ještě k tomu na novém PC.
Když ten PC restartuju, tak se na chvíli objeví dole nějaký bílý nápis, který nestihnu přečíst a pak se spustí UEFI s oknem aktualizace Biosu, viz toto foto:

https://drive.google.com/file/d/1TDvR_X ... sp=sharing

Nevím o tom, že by tam byl BitLocker, aspoň já jsem ho tam určitě neinstaloval. Nemám odvahu tam na té obrazovce zvolit Ano, tak jsem jednou dal Ne a podruhé nechal ten čas vypršet...
Co doporučejete? Nedávno jsem aktualizoval Bios na starším PC, viz zde:
viewtopic.php?f=940&t=1338222

a tam to pomohlo, od té doby už ten počítač nepadá do modré obrazovky. Ale taky vím, že se při to nastavení Biosu vyresetovalo a pak to nechtělo startovat. Mám si tedy vyfotit nastavení Biosu a zkusit dát Ano? Nebo to radši dát na reklamaci, ať to udělají tam? Docela mě tedy naštvalo, že mi to samo od sebe vnutilo aktualizaci Biosu...
Díky za rady

Edit: Ještě mě napadlo, když udělám tovární reset, zbavím se té aktualizace Biosu? Jde ji pak nějak zakázat? Je to nový počítač, nejsou tam nahrané skoro žádné věci ani data, takže tovární reset by byl jednoduchý...
Martinus (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 7. 2. 2025 15:58

BIOS se muze aktualizovat i pres Windows Update, pokud je to nastavene/povolene. Muj notebook takhle aktualizuje BIOS (a dalsi podobne komponenty) zhruba kazdych par mesicu.

Bitlocker se na Windows Home nastavi automaticky sam, pokud mas online ucet Microsoft.

Osobne bych si nasel na uctu Microsoft recovery klic pro Bitlocker, **vytisknul si ho** a pak dal aktualizovat BIOS.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 7. 2. 2025 20:08

Kdyz nema zadny problem s pripadnou cistou instalaci systemu, tak muze aktualizovat i bez recovery hesla pro Bitkocker.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 7. 2. 2025 20:54

To je pravda, ale proc zbytecne reinstalovat? A nikdy neskodi si vyzkouset, jak se ten recovery klic vlastne pouziva.
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Martinus (novy) 8. 2. 2025 10:09

Díky za rady, recovery klíč jsem našel, ale vůbec jsem nevěděl, že něco takového je ve Windows 11 automaticky zapnuté. Nebo to má spíš automaticky zapnuté ten notebook Asus, děti mají taky nový počítač s Win11 a jejich klíč jsem tam neviděl, takže tam Bitlocker zapnutý nemají. Jejich PC je přihlášený taky pod můj účet Microsoft...
Tak asi budu muset tu aktualizaci Biosu provést, pokud není cesta, jak ji v této chvíli ještě zakázat a vrátit to do stavu před stažením té aktualizace...
Martinus (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 8. 2. 2025 15:40

Stav BitLockeru lze ověřit buď v Nastavení > Soukromí a zabezpečení > Zabezpečení Windows > Zabezpečení zařízení > Správa šifrování jednotky nástrojem BitLocker, nebo z příkazového řádku s právy správce příkazen manage-bde -status.

Tady najdeš příkazy pro zrušení šifrování jednotky.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý