Umezení dobíjení na 80% u starších notebooků

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dayslypper 1. 5. 2025 18:38

Zdravím a prosím o radu ty, kdo nějak víc řešili a případně i VYŘEŠILI nomezení nabíjení (čístečné dobíjení) pouze např. do 80% z důvodu trvalého připojení k napájení u starších notebooků, které ještě tuto nativní funkci neměly v BIOSu apod.

SW řešení, předpokládám, není. Tedy nejspíš HW bastl s pomocným kontaktem na napíjecím konektoru a bypassem baterie.

Odpovědi typu "To nejde" od honičů počtu příspěvků opravdu nepotřebuju.
Zajímá mne pouze solidní technická diskuse s elektrotechniky, kteří se tímto nějak hlouběji zabývali.

(Jedná se o mé dva notebooky HP Spectre x360 z roku 2018, tou dobou vlajková loď za 60-70t s kombinací vlastností, kterou v současnosti nikdo nenabízí...):
- 2v1 konvertibilní/flip 360°
- 15.6 / 16.0" 4K UHD dotykový displej
- numerická klávesnice
- česká distribuce/klávesnice
Naposledy upravil dayslypper dne 2. 5. 2025 16:10, celkově upraveno 4
dayslypper
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 1. 5. 2025 23:10

OK, tedy "to nejde" si nahraďte "velmi pravděpodobně narazíte na potíže".
Neuvedl jste typ ntb. ani OS. Obecně lze říct, že při SW řešení byste mohl mít větší úspěch v linuxu (TLP).

Plně HW řešení, které by bylo univerzální víceméně neexistuje. Teoreticky byste mohl využít chytrou zásuvku s připojením do lokální sítě a řídit její propustnost na základně úrovně baterie v notebooku.
Například Shelly Plug S nativně umí HTTP-Request, tedy lze funkce volat takto:
Kód: Vybrat vše
http://192.168.xxx.xxx/relay/0?turn=on
http://192.168.xxx.xxx/relay/0?turn=off
http://192.168.xxx.xxx/relay/0?turn=toggle

Ve Windows pak můžete vytvořit PowerShell skript zhruba této podoby:
# IP adresa zásuvky
$zasuvka = "192.168.1.100"

# URL příkazy pro zapnutí/vypnutí
$onURL = "http://$zasuvka/relay/0?turn=on"
$offURL = "http://$zasuvka/relay/0?turn=off"

# Nastavení limitů
$minimum = 30
$maximum = 80

# Smyčka
while ($true) {
    try {
        # Stav baterie
        $battery = Get-WmiObject -Class Win32_Battery
        $charge = $battery.EstimatedChargeRemaining

Write-Host "$(Get-Date): Úroveň baterie je: $charge%"

if ($charge -le $minimum) {
            Write-Host "Zapnuto"
            Invoke-WebRequest -Uri $onURL -UseBasicParsing
        }
        elseif ($charge -ge $maximum) {
            Write-Host "Vypnuto"
            Invoke-WebRequest -Uri $offURL -UseBasicParsing
        }

} catch {
        Write-Host "Chyba: $_"
    }

# Kontrola každou minutu
    Start-Sleep -Seconds 60 
}

Script uložte třeba jako limity_nabijeni.ps1 a přes Plánovač úloh jej spusťte po startu OS.
Ručně jej (v umístění souboru) spustíte takto:
powershell -ExecutionPolicy Bypass -File limity_nabijeni.ps1

Script si můžete upravit dále, například pro kontrolu SSID, kdy zásuvka bude jen doma a pokud bude notebook připojen k jiné WiFi, pak se nebude pokoušet upravovat nabíjení a volat zásuvku. Případně přes kabel lze na zásuvku nejprve PINGnout.

A na jakékoliv úpravy přímo napájecí cesty rovnou zapomeňte.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod dayslypper 2. 5. 2025 09:20

Díky moc.

Jde mi primárně o Windows řešení. (Ale díky za tip na Linux. Nevím, zda by to šlo na virtuálním Linuxu, ale to by mi zas notebook víc topil a tedy se zbytečně opotřeboval jiným způsobem).

Bez HW přemostění baterie, navržené řešení s chytrou zásuvkou nedává úplně smysl. S tím by se dalo docílit pouze, že napájení se odstaví třeba při 80%, pak noťas pojede zcela na baterii a při nějakém nižším stavu baterie se baterie opět připojí. To zas bude cyklovat baterii, čímž se zkrátí její životnost minimálně softwarově, takže takto možná odejde dříve, než kdybych trvale držel nabítí na 100%, čímž dochází zas k degradaci hardwarové.

Čas strávený řešením přemostění baterie by u mne určitě překonal náklady na novou baterii, proto se ptám, zda to už někdo nedořešil.

Hledal jsem docela dlouho čistě SW řešení pro Windows ještě před vložením dotazu. Ale neúspěšně.

Ještě mne napadla jedna věc:
Nabourat SW BMS baterie a snížit její kapacitu nebo spíš asi výšku napětí pro plné nabití softwarově. Tím sice trvale snížím maximální kapacitu, ale zajistím, že se nikdy nedobije do plna.
dayslypper
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 2. 5. 2025 15:11

Nechci kazit iluze, ale tohle prostě nemá normální řešení, pakliže podobné chování neumožňuje výrobce už z výroby.

Pořád si mj. neuvedl co to je za stroj - jestli to je ale nějaká stará plečka, tak řešení něčeho takového mi přijde jako ztráta času a případných financí, pokud bys to chtěl nějak bastlit; větší smysl by mi dávalo ten stroj prodat a pořídit adekvátní modernější řešení - ať už mini desktop, nebo i klidně server a mít jenom po síti thin clienta. Nebo prostě pořídit novější notebook ... klidně z druhé ruky.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod dayslypper 2. 5. 2025 16:07

milsimr: Přesně reakce tohoto typu jsem žádal nezasílat. Nemáš co sdělit, a ještě žádáš další informace, které ti k ničmu nebudou, protože mne zajímá, zda a jak si to dotyčný reálně vyřeši na SVÉM VLASTNÍM stroji nebo to s ohledem na něj řešit zkoušel.
(přesto jsem typ notebooku a vysvětlení jeho jedninečnosti doplnil do úvodního příspěvku. pokud najdeš alternativu v české distribuci, můžeš mi napsat SZ)
dayslypper
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 5. 2025 23:40

Nabíjení baterie je řízeno firmwarem (BIOS/UEFI) a hardwarem (řadič baterie a napájení). OS, typicky Windows, může číst stav baterie, ale většinou nemá právo měnit režim nabíjení. Výjimky jsou jen v případě, že výrobce udělal speciální ovladač nebo nástroj. U starších modelů HP se daná funkce jmenovala Battery Care Function, později Battery Health Manager - najdete to v BIOSu. Podívejte se, zda to Váš model má.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 3. 5. 2025 08:41

Logicky vyplývá, že obvod řídici nabíjení musí vyhodnotit ukončení dobíjení.
Tedy je potřeba mu vnutit falešnou informaci o napětí baterie. Pomineme, že se hlídá i proud a teplota.

Pozitivní je, že know-how bude mit vývojový tým výrobce. Tedy víte, kam se obrátit.
meda2016
Pokročilý