Výdrž baterie v notebooku

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Zive.cz 6. 4. 2005 21:59

Mám notebook necelý rok - zpravidla jej používám připojený do sítě (90 % času). Když ho ale pustím na baterky, tak jeho výdrž je cca na 50 - 60 % toho, když byl nový. Je to normální? Lze to nějak "amatérsky" spravit?
Zive.cz
Junior

Odeslat příspěvekod vacha vachaha 13. 4. 2005 15:31

preformatuj bateriu - uplne vybit, tak ze ani book nezapne sa. Potom 12 hodin nechaj nabija. A toto zopakuj 3 krat. malo by pomoct. Hlavne ked mas Lionku
no ked sa najem, tak sa mi grga :( ale viem aj kulturne
vacha vachaha
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zidane 17. 4. 2005 11:49

Určitě zkuste přeformátovat baterii jak uvádí kolega, ale nedoporučoval bych vybít totálně, protože tohle totiž baterie typu Li-Ion nemají rády.
Jinak například HP má možnost kalibrace baterie přímo v BIOSu
zidane
Junior

Odeslat příspěvekod JanFiala 17. 4. 2005 12:10

vacha vachaha píše:preformatuj bateriu - uplne vybit, tak ze ani book nezapne sa. Potom 12 hodin nechaj nabija. A toto zopakuj 3 krat. malo by pomoct. Hlavne ked mas Lionku

Formatovani baterie se dela u novych baterii. Nemyslim si, ze to pomuze u nejake napr. vic jak rok stare baterky...
Co můžeš udělat dnes, odlož na včerejšek
JanFiala
Expert

Odeslat příspěvekod mapper (novy) 13. 8. 2005 10:42

predpokladam ze mas Li-Ion bateriu a ta postupom casu straca z kapacity - hlavne prebijanim plnej baterie co viacere notebooky nemaju vyriesene. doporucujem ju 3x plne vybit az notebook sam zhasne a naplno nabit pri vypatom notebooku. inak asi po 20 cykloch bateria "starne" takze kapacita klesa...
mapper (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod curly 15. 8. 2005 08:18

Neformatuje se...formuje se..a u lixxx se to nedela z nekolika duvodu, prilis slozite to tu vysvetlovat..u Lixxx je spise dulezitejsi clanky na konci a v prubehu nabijeni balancovat na stejne napeti..tj 4,2V na clanek :)) Coz vetsina notasu nedela..teda nevim o zadnem :)) pri prebijeni dochazi k vyraznemu znizovani zivotnosti clanku...
curly
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod swarm 15. 8. 2005 08:49

vacha vachaha píše:preformatuj bateriu - uplne vybit, tak ze ani book nezapne sa. Potom 12 hodin nechaj nabija. A toto zopakuj 3 krat. malo by pomoct. Hlavne ked mas Lionku
Při troše "štěstí" tu baterku potom můžeš rovnou vyhodit :wink:, protože tim jí zničíš. Tady mluvim ze zkušenosti mého kolegy, kteý dal na podobné debilní rady. To co ty tu píšeš jsem dělal já kdysi na svém notesu 486, ale dneska s Li-Ion baterkama se tohle dělat nesmí.

Jinak jako realita je taková, že už tu výdrž nijak nespravíte. Já tu mám třeba 2,5 roku starou Toshibu a vydrží 1,5 hodiny a i za to jsem už po těch letech vděčný a vim, že taková výdrž jako byla předtim už to nikdy nebude.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mapper (novy) 15. 8. 2005 17:34

repasacia...
mapper (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod suah 29. 8. 2005 21:29

Vacsinu casu pouzivam notebook v blizkosti zasuviek. Z hladiska opotrebenia baterie, mam ho drzat stale na adaptery alebo robit cykly vybijanie-nabijanie (fungovat na baterky a az ked sa vybije, tak hodit na adapter)? Nerad by som totiz nesikovnym pouzivanim znicil baterku skor nez je nutne :)
suah
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod p0etrik 29. 8. 2005 21:46

Ja mam HP nx6110 a to ma nabijeni vyresene tak, ze pri pripojeni sitoveho zdroje nabiji az pokud je baterie vybita pod urcitou uroven. Takze treba zapnu notebook na baterii a vsimnu si toho az kdyz nabehne windows. Zapojim zdroj, notebook jede ze site ale NENABIJI.
Funguje to tak i na jinych noteboocich? (jinych znacek?).
p0etrik
Junior

Odeslat příspěvekod Crazy alieN 30. 8. 2005 06:36

ano funguje to tak např. i u Acerů, sám mám Aspire 1524 a tahle funkce mě velice mile překvapila, protože tak baterka netrpí neustálým přebíjením.

Jinak SWARMe pokud necháš baterku vybít tak, že se NB sám vypne určitě ji nezničíš. Zničil bys ji například při nekontrolovaném vybíjení přes odporovou zátěž nebo pokud bys nechal NB s vybitou baterkou dlouho ležet (třeba dva či tři měsíce). Ale prostým vybitím v NB nikdy. Nebo mi chceš tvrdit, že po třetím vybití můžeš baterku vždy vyhodit?
Samozřejmě po uvedeném "formátování" baterky je "nárůst" kapacity do 10%
Crazy alieN
Junior

Odeslat příspěvekod Honzas 30. 8. 2005 06:59

Bohužel u Lion akumulátorů ti formování nepomůže. Životnost těchto akumulátoru je zkracována jednak chemicky, t.j. akumulátory, když nejsou používány degenerují a ztrácejí kapacitu. Takže když koupíš starý akumulátor, byť nepoužitý, kapacita je v háji. Druhá věc je, že životnost akumulátoru je nějakých 200 plných cyklů. Pokud máš v notebooku trvale akumulátor, postupně ti těch 200 cyklů užírá. Pokud ho tam nemáš, stárne. Nemůžeš vyhrát. Nejhorší je, pokud výrobce nevybral do baterie články s podobnými charakteristikami, pak je to problém. I když elektronika hlídá jednotlivé články, ale rychlost karavany určuje její nejpomalejší člen...
Honzas
Junior

Odeslat příspěvekod RastaMan 30. 8. 2005 07:51

zidane píše:Určitě zkuste přeformátovat baterii jak uvádí kolega, ale nedoporučoval bych vybít totálně, protože tohle totiž baterie typu Li-Ion nemají rády.
Jinak například HP má možnost kalibrace baterie přímo v BIOSue/quote]

bateria typu Li-Ion sa vybit uplne neda - ma v sebe zabudovany kontrolny obvod, ktory taketo nieco nedovoli (teda pokial je ta bateria od renom. vyrobcu a nie noname)

bohuzial asi jedinym riesenim ako z tejto situacie vonku je kupa novej baterie... vsetko ma svoju zivotnost :?
RastaMan
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 30. 8. 2005 10:49

Crazy alieN píše:Jinak SWARMe pokud necháš baterku vybít tak, že se NB sám vypne určitě ji nezničíš. Zničil bys ji například při nekontrolovaném vybíjení přes odporovou zátěž nebo pokud bys nechal NB s vybitou baterkou dlouho ležet (třeba dva či tři měsíce). Ale prostým vybitím v NB nikdy. Nebo mi chceš tvrdit, že po třetím vybití můžeš baterku vždy vyhodit?y/quote]
Windows má nastaveno, aby se počítač uspal, když má baterka tušim 3%, pokud bys to zrušil, tak když se ti notebook vypne úplně (tj. windows už se neukončí legálně, ale prostě se to z ničeho nic vypne), tak třeba u Toshiby potom při zapojení adaptéru se provádí proces, při kterém se baterie asi půl hodiny drží na stavu 0%. Mám tady ASUS s mobilním athlonem vedle sebe, kde se nám tímto způsobem podařilo odpravit dvě baterie právě, že jsme neměli nastavenou ve windows hodnotu baterie, při které se má uspat.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Artificial Intelligence 30. 8. 2005 12:58

Vi nekdo jak se starat o baterii v notebooku ( Lithium-Ion ) Cetl uz jsem toho hodne o tomto tematu ale clovek precte 3 clanky pro a 3 proti.
Dulezite je hlavne rozeznavat typ ! Nekdo zacne krasne psat o tematu a vubec nepise o jakem typu mluvi. Pak rekne "NiCd" (zacinam se potit) a ze zdroj je rok 95 (uz me vezou).
Proto prosim pokud tohle bude pokracovat napiste o cem je rec.. typ kapacitu pouziti stari a zdroj informaci pocet cyklu ...
Nejvic zajimava situace je kdyz notebook slouzi spise jako stolni PC a je tedy porad napajen ale mel by byt pripraveny k pouziti. Hlavni veci je to jestli po nabiti se notebook od site odpoji a pouziva bat. nebo naopak baterku je mozne vytahnout a notebook dale pracuje.
Artificial Intelligence
Junior

Další stránka