sirokouhly displey nebo normal

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod zino333 6. 3. 2007 23:36

je to otazka zvyku, obidva maju svoje vyhody aj nevyhody... je pravda ze som bol dlho zvyknuty na 4:3 a ked som presiel na wide a zacal som pisat www tak zo zaciatku to bol uplny nezvyk a lepsie sa mi pisalo na 4:3 (bolo vidiet viac zdrojaku) ale to je nevyhoda wide screenov len pri textoch, v ostatnych veciach je jednoznacne lepsi ten sirokouhly displej - oku prirodzenejsi kedze clovek ma periferne videnie a vnima viac veci do stran... navyse nam tak aj oci narastli... :) vyhodu 4:3 vidim cisto len pri textoch ako tu uz aj niekto napisal...
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Junior

Odeslat příspěvekod Kroxigor 7. 3. 2007 06:01

pro mě je wide ideál nesnéším nástroje nahoře/dole ale mám je po stranách a tím mi zbývá spousta místa na práci na starém LCD 17" (5:4) sem nemohl všechno umístit tak aby mi to vyhovovalo
Kroxigor
Junior

Odeslat příspěvekod Royce 26. 9. 2007 22:17

souhlasím s wide... zpočátku jsem o tom nechtěl ani slyšet, ale pak jsem si koupil notebook s wide a po týdnu už to bylo v pohodě... teďka zase když sednu k 4:3 (5:4) monitoru tak mi připadá strašné divný :mrgreen:
Royce
Junior

Odeslat příspěvekod komplikator 26. 9. 2007 22:30

jojo, není nad to mít lištu na straně. vleze se na ní podstatně víc věcí...
i7-8700k@5GHz DELID, RTX 2070 Super, 32GB RAM, custom liquid cooling
komplikator
Junior

Odeslat příspěvekod Makaveli2Pac 26. 9. 2007 22:30

Presne, tiez som zozaciatku chcel klasiku.... No na wide (1680x1050) som si tak zvykol, ze 4:3 mi tiez pripada strasne divne. Proste nemozem mat otvoreny firefox s listou so zalozkami na lavej strane a zaroven icq na pravej a na web je stale hrca miesta... A o obrovskej pracovnej ploche vo Vegase ani nehovorim...
"I believe that everything you do bad comes back to you. So everything that I do that's bad, I'm going suffer for it. But in my heart, I believe what I'm doing is right. So I feel like I'm going to heaven." - Tupac Shakur
Makaveli2Pac
Junior

Odeslat příspěvekod pavucik 27. 9. 2007 07:03

Royce píše:souhlasím s wide... zpočátku jsem o tom nechtěl ani slyšet, ale pak jsem si koupil notebook s wide a po týdnu už to bylo v pohodě... teďka zase když sednu k 4:3 (5:4) monitoru tak mi připadá strašné divný :mrgreen: /quote]

jj, presne tak... :)
Nikon D90, Nikkor 18-105mm VR, Tamron 60mm 2.0, MC-DC2, Velbon Sherpa 750R, Lowepro fastpack 250.
Lenovo R400, C2D T6670, 14" LED 1280x800, RAM 2GB, 250GB 5.4k, Win 7 Pro.
Nokia E72
AKG K242HD
Sony CX130, 32GB SanDisk Exteme HD Video
pavucik
Junior

Odeslat příspěvekod honza.skypala 27. 9. 2007 07:25

V každém případě doporučuji širokoúhlý monitor (jak dispej na notebooku, tak k destopu).

Dříve prakticky nebyla volba. Dále byly monitory relativně malé, a tak se objevila funkce Pivot, která umožnila zobrazit pohodlně celou A4 na výšku.

Jenže dnes je situace jiná. Rozlišení širokoúhlého monitoru je plně vyhovující, není problém koupit notebook s 1440x900, což je na výšku dostatečné rozlišení. Nicméně na šířku máme podstatně více prostoru, který lze využít následujícími možnostmi:
- sidebary (Vista nativní nebo pro XP třeba Google Desktop) se spoustou užitečných mini-aplikací.
- ve Photoshopu (uvádíš, že o ten ti jde) jsou paletky také na boku vpravo a při širokoúhlém monitoru se do zpracovávaného obrázku méně pletou.
- lze zobrazit dvě stránky A4 vedle sebe (např. ve Wordu nebo v Acrobatu)
- pro jakýkoliv development (nejenom webových stránek) je možné zobrazit si vedle vlevo zdrojový kód a vpravo debugovanou aplikaci, browser se stránkou apod. Najednou vidíme obě důležité části. Je pravda, že na tuto práci je rozumné mít raději 1680x1050 nebo 1920x1200, aby se obojí vedle sebe pohodlně vlezlo, ale i u těch 1440x900 se to dá vedle sebe hodit (maximálně se strany trochu překrývají) a člověk alespoň částečně vidí oboje současně.

Všechny výše uvedené věci považuji za čistě praktické pro práci - nevěnoval jsem se takovým záležitostem jako zábava (sledování širokoúhlých filmů) nebo to, jestli člověk vypadá víc cool se širokoúhlým displejem.

Na widescreen jsem přešel před cca. 5 měsíci a nemohu si vynachválit. Jo, a pokud to myslíš se svým zdravím vážně, pak si došetři a dokup k notebooku pořádný externí monitor a externí klávesnici, je to podstatně příjemnější a ergonomičtější (budou tě míň bolet oči, ruce a záda). Práce přímo na notebooku je vhodná akorát tehdy, pokud nemohu externí monitor a klávesnici použít (tj. v terénu, u zákazníka apod).
Naposledy upravil honza.skypala dne 27. 9. 2007 07:30, celkově upraveno 1
Honza
honza.skypala
Junior

Odeslat příspěvekod Howard 27. 9. 2007 07:28

Na práci je širokoúhlý display velmi dobrý - podle mě šířky není nikdy dost, hlavně na programování, kdo jste dělal ve Visual Studiu, víte, že tam je vlevo a vpravo plno toolbarů, prostě šířka se hodí, výška není tolik důležitá.
Ale pro hry širokoúhlý display není moc dobrý.

Takže bych řekl na notebook širokoúhlý ano, na desktopy ne.
Have you tried to turn it off and on again?
Windows je ... nikoliv Windows jsou (Windows is ...)
Howard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Deleted user 27. 9. 2007 07:43

Howard píše:na notebook širokoúhlý ano, na desktopy ne.n/quote]

Tak vida - já bych na to měl pohled docela opačný. Nic proti širokoúhlým monitorům, ale raději externím s většími rozměry a rozlišením - v tom se pak jistě musí pracovat jedna radost. U laptopu koukám, aby nebyl moc velký, aby se všude vešel a byl mobilní, proto setrvávám u klasiky.

Odeslat příspěvekod Howard 27. 9. 2007 07:59

asi to bude tim, že programuju - většina normálních noteboků má 1024x768 a to je pro programování velmi nedostačující - prostě potřebuju trochu větší šířku :)
u desktopu mam raději normální monitor s větším rozlišením - pro programování i pro hry ok :)
Have you tried to turn it off and on again?
Windows je ... nikoliv Windows jsou (Windows is ...)
Howard
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod swarm 27. 9. 2007 10:42

Já jsem měl 9 let na noteboocích XGA (1024x768). Pak se rozmohly širokoúhlý notebooky a mohl jsem si vybrat za stejnou cenu buď znova XGA anebo WXGA (1280x800). Logicky jsem šel do toho WXGA, protože přinášelo jen samý výhody (větší rozměry do obou stran), takže jsem nad tim ani nemusel přemýšlet, co je z toho vlastně lepší. Později jsem ten notebook vyměnil za jiný, co měl WXGA... tentokrát však na 12".

Nedávno jsem si vybíral nový externí LCD a zase jsem řešil jestli UXGA (1600x1200), nebo WSXGA+ (1680x1050). Tady už byl výběr těžší. Při stejné úhlopříčce byly stejně drahé oba panely. Nakonec jsem zvolil ten širokoúhlý a rozhodně toho nelituju - při stejné úhlopříčce mám totiž větši pixely (21"), což si oceňuju, když na notebooku mám jen 12" displej. Na filmy je ta obrazovka o dost větší a vyšší rozlišení už nějak na výšku ani nepotřebuju. Všechny programy, co používám, maj nástroje po stranách a na výšku moc náročné nejsou. Jsem schopen mít otevřený firefox a vedle toho ještě dvě okna icq (resp mirandy) nebo dva wordy vedle sebe. S širokoúhlým monitorem už ani nějak nemám potřebu mít víc monitorů vedle sebe.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Předchozí stránka