Jak na notebook bez DPH?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kubajz 5. 8. 2005 15:13

Hloupy dotaz:
Ciste hypoteticky predpokladejme, ze znam nekoho, kdo podnika a byl by mi ochotny koupit ntb bez dane.. pokud kupuje bez dane, znamena to, ze kupuje jako velkoobchodnik?

Tj.: zarucni doba vetsinou 1 rok, reklamace podle obchodniho a ne obcanskeho zakoniku apod.?

Dik
Neberte život tak vážně, stejně z něj nevyváznete živí!
Kubajz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Gabelhirsch 5. 8. 2005 15:20

? asi jsem byl OT... :-/
Naposledy upravil Gabelhirsch dne 5. 8. 2005 15:24, celkově upraveno 2
Je opravdu nesmysl považovat myšlení za lidský výmysl…
Gabelhirsch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Artificial Intelligence 5. 8. 2005 15:21

Presne tak pokud nekdo podnika a koupi ti notebook za VO cenu tak ti i rekne kolik ma notas zaruku. (vetsinou je ale 24) Problem nastava spis pri reklamacich atd kde se ridi obchodnim zakonikem ktery je tvrdy res. je vlacny a nedava temer zadne prava kupujicim.
Jinak se nakupuje VZDY s DPH nelze koupit zbozi bez DPH. Jen zada na FU aby mu DPH vratili pokud si ten notas necha a rekne ze ho ma na podnikani. To se mu ale nevratin jen tak ale pricte re. odecte od toho co uz tam ma cili v konecnem dusledku zalezi jak velke ma prijmy a vydaje muze byt ze nakonec nic nedostane ale bude platit . Kdyby ovsem nekoupil ten notas platil y jeste vic .. takze zalezi jak se to bere. Kazdopadne kdo to dela je hloupy . To ze je to nezakone je vice nez jasne. Ze se na to da prijit je taky jasne.
Artificial Intelligence
Junior

Odeslat příspěvekod CeCo 5. 8. 2005 15:23

Nekupuje ako velkoobchodnik, ale ako pravnicka osoba (a je jedno, ci berie z velkoobchodu, alebo z kramu na rohu ulice).
Ak si to chce odratat z dani (robi sa to tak, ale ciste teoreticky to nemusi tak robit, pokial NB vobec nepotrebuje k praci a ako taky ho nenahlasi), tak to zakonite musi kupovat ako pravnicka osoba (alebo ako fyzicka osoba - zivnostnik; na tieto ucely ma vsak rovnake prava a povinnosti ako firma).

Pokial to chce odratat hned z dani (t.j. dat do nakladov ako celok), musi byt nadobudacia cena bud do 40 000 Kc s DPH (v CR), alebo do 30 000 Sk bez DPH (v SR). V opacnom pripade musi NB odpisovat pocas 4 rokov a do nakladov ide kazdy rok len 4 kupnej ceny NB.

Vo vsetkom ostatnom mas pravdu. Najma zarucna lehota 1 rok (vsetky ACERY a takmer vsetky rady HP a IBM okrem tych najdrahsich). Ta sa obycajne da rozsirit za priplatok.

C.
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Saker 5. 8. 2005 15:37

Ak by sa nasiel niekto kto by bol ochotny si to dat do nakladov musi pocitat s tym ze pri danovej kontrole by mohol nastat problem (ale aj nemusel - kontroly su vseliake)...
Saker
Mírně pokročilý