Jaké koupit PDA pro studenta VŠ do 10k Kč?

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Zipanos 5. 1. 2006 12:26

Běž do noťase, v bazaru seženeš taky něco pěknýho za slušný peníze. PDA jsem měl, měl jsem k němu i koupenou klávesnici, ale nebylo to ono. Teď jsem si objednal notebook a budu mít vystaráno.
Jinak doporučuju jako kolegové server http://www.ce4you.cz, jsou tam fakt rozebraný snad všechny věci, který bys chtěl o konkrétním modelu vědět. :D :D :D :D
Zipanos
Junior

Odeslat příspěvekod Deawo 17. 1. 2006 16:46

Já mohu doporučit Loox N520 koupil jsem si ho k notebooku, abych ho nemusel vždy sebou tahat a taky ho užívám jako navigaci do auta.
Jsem s ním nadmíru spokojen má USB hosta, sice jen na kabelu, ale to je ok. Takže krásně píšu na plnohodnotné klávesnici zápisky. Používám ho na MP3 a v posteli sním chodím na net. Sem na ICQ. Baterka drží krásně. Proti Acer N35 je to velký rozdíl.
Mám ho na střední a ne na vysokou školu, ale myslím, že mi vydrží.......
Deawo
Junior

Odeslat příspěvekod Oops! 17. 1. 2006 17:03

Deawo píše:a v posteli sním chodím na net.t/quote]
V posteli máš být se starou a ne s nějakým pda :!:
Oops!
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Piškot 22. 1. 2006 00:12

Oops! píše:
Deawo píše:a v posteli sním chodím na net.t/quote] V posteli máš být se starou a ne s nějakým pda :!::/quote]

Já do postele taky chodim s NB, ale jen když u sebe nemám princeznu! :oops:

:lol:
jen radim
Piškot
Junior

Odeslat příspěvekod AmPedro 22. 1. 2006 00:41

Xls a doc zvladaji vsechny PPC. Mp3 taky. BT je pomerne obvykly.

Jenže jde o to jak, Windows 2003 SE a Pocket Office je docela tragedie a to jak pdoporou nativního formátu doc - rozbije formátování, češtinu tak tím že všechny prvky které Pocket office neumí prostě zlikviduje.

Palm tohle díky Documetns To Go (DTG) umí mnohem lépe, nejen že zachová původní formatování nativního doc dokumentu i po editaci a uložení v palmu ale umí třeba v tabulkovém procesoru (opět práce s nativními xls) třeba i grafy a podporuje vice funkcí než Pocket Office ve WM2003SE. DTG jsou srovnatlený nebo mají lehce navrh i v porovnání s Mobile Office ve WM5. :-B

Navíc MP3 zvládájí palmy střední a vyšší třídy už dávno od Tungstenu T před 3 roky.

"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety," observed Benjamin Franklin, "deserve neither liberty nor safety."
AmPedro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod AmPedro 22. 1. 2006 00:55

Na tuto otazku ti mohu odpovedet velmi fundovane. Do prvaku jsem sel se starickym Halikanem (386SX) a bylo to celkem OK. Ale byl moc tezky a neskladny. Tak jsem si po pul roce poridil PDA s klavesnici. To je ale znacne omezujici oproti NTB - maly dislpej, pomalejsi odezvy, temer nemoznost pracovat na seminarkach, problemy s WiFi... Takze jsem si do druhaku poridil NTB. Ale PDA malokdo zna a jako kalkulacka se to dost osvedcilo (mam m125 - cernobily model, ktery je na toto lepsi nez barevny, tim spise pokud neumi zhasnout podsviceni). Ucitele mi to jako kalkulacku sezerou a mam tam tuny a tuny tahaku, grafu atd atd.

Takze doporucuji: Koupit notebook (od 400MHz nahoru) a k tomu myslim sezenes kloudne lacine PDA do 2 tisic na tahaky )

Ale jinak bych do Palma uz nesel, PPC s Windows Mobile uz jsou uplne nekde jinde.

No pokud porvnáváš schopnosti současných Windows Mobile PDA se více než 4 roky starým lowend Palmem m125 který má ještě prehistorický rozlišení 160x160 tak to máš pravdu.

Pokud si vezmeš ale třeba Palm TX tak jseš rázem taky uplně někde jinde.
Rozlišení 320x480 landscape i portrait mode má palmos dávno. V klidu mužeš rovnou v palmu pracovat s nativními doc i xls dokumenty a práce s nimi je lepší než na WM2003SE.
Stejně tak nativní PDF není problém včetně češtiny.
Přehráváni MP3 samozřejmě taky, stejně tak si můžeš pouštět filmy v divx (a díky freeware TPCMP hafo dalších formátů).
"They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety," observed Benjamin Franklin, "deserve neither liberty nor safety."
AmPedro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Lukáš Mach 22. 1. 2006 00:59

XLS a DOC to otevira jen velmi omezene, snad jen pokud si nainstalujes nejakou aplikaci jako TextMaker a pohrajes si s tim, aby ti fungovala cestina. Samozrejme normalni aplikace ti na tom nepobezi.

Jinak bych si koupil neco s Windows Mobile, ale nevim jak je na tom ted Palm.

Jinak podle me stejne to PDAcko budes pouzivat po chvili jen na organizaci casu. Mam rok Looxe 720, ted jsem koukal, ze stoji pod 14000 s dani...

Must have aplikace: pokud jsi na technicke skole - SpaceTime 2.0 ( http://www.spacetimemobile.com/index.ph ... spacetime2 ) a BetaPlayer (prehravani filmu v DivXu a Xvidu).
I still trust Half-blood Prince.
Lukáš Mach
Junior

Odeslat příspěvekod Lukáš Mach 22. 1. 2006 01:02

AmPedro píše:že i při vybití nepřijdeš o data což s velkou slávou až ... rok po PalmOS zavádí ... i MS ve WM5 /quote]

Nechapu, nejak zvlast jsem o tom nepremyslel, ale Looxika jsem si parkrat uz x dni nevsimnul a nevzpominam se, ze bych o neco prisel. Mimoto, kdyz si data ukladam do Flash-ROMky Loox-store (kterou to ma myslim 64MB), tak to snad ani na napajeni nezavisi...
Lukáš Mach
Junior

Odeslat příspěvekod AmPedro 22. 1. 2006 01:53

Jinak podle me stejne to PDAcko budes pouzivat po chvili jen na organizaci casu. Mam rok Looxe 720, ted jsem koukal, ze stoji pod 14000 s dani...
Pokud bude PDA sloužit na čtení ebooks, pdf, doc, práci s xls a to už nemluvím o výhodě mít třeba překladový slovník v palmu tak bude využité více než dost a rozhodně né jen na kalendář etc.

btw já třeba email už používám výhradně jen v palmu. Stejně tak docela dost využívám web browser s připojením přes wifi tam kde je a jinak přes mobil.

Betaplayer = nově The Core Pocket Media Player. (a je jak pro WM tak pro PalmOS)

equote]Mimoto, kdyz si data ukladam do Flash-ROMky Loox-store (kterou to ma myslim 64MB), tak to snad ani na napajeni nezavisi...
Jasně ale tohle funguje trochu jinak, prostě neřešíš jestli při uplném vybití baterie přijdeš o data a jestli jsi si je zazálohoval a musíš je pak ať už z SD karty nebo FlashRomky obnovit. Tady i když se ti vybije baterie opravdu uplně tak hned jak připojíš palm do el. sítě můžeš pokračovat v práci přesně tam kde jsi skončil. A navíc při každém HotSyncu u PalmOS dochází k základnímu zalohování obsahu celé paměti z PDA do PC.
AmPedro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod esem 22. 1. 2006 01:58

tak vono se to dostalo na VS, hmmm gratuluji.
pokud si myslis, ze se ti pda "asi muze hodit" pak jsi uplne mimo. dockej casu jako husa klasu a az uvidis jak to na te vs chodi a co po tobe chteji tak pak budes vedet jestli ti to pda vubec k necemu bude. pokud potrebujes utopit prachy, tak neni problem, muzem se nejak domluvit jake mam cislo uctu. v tom pripade bych jako nejvhodnejsi variantu videl tu sumu nejak zakulatit - rekneme 10kkc.
esem
Junior

Odeslat příspěvekod Lukáš Mach 22. 1. 2006 02:33

> Pokud bude PDA sloužit na čtení
> ebooks, pdf, doc, práci s xls a to
> už nemluvím o výhodě mít třeba
> překladový slovník v palmu tak
> bude využité více než dost a
> rozhodně né jen na kalendář etc.

No ja mluvim z vlastni zkusenosti... na druhou stranu sem si uz parkrat nadaval, ze jsem byl linej si do PDAcka slovnik nainstalovat, to je pravda...

> tak vono se to dostalo na VS,
> hmmm gratuluji. pokud si myslis,
> ze se ti pda "asi muze hodit" pak
> jsi uplne mimo.

Taky bych rekl - to, jestli se mu bude PDA hodit neni nijak ovlivneno tim, jestli chodi na VS...
Lukáš Mach
Junior

Odeslat příspěvekod tomko 22. 1. 2006 09:00

..jo chlapče, chceš toho za tak málo peněz docela dost. To budeš muset podstatně přitlačit a dostáváš se rázem na dosah notebookům, který IMHO splňujou tvé požadavky daleko líp. PDa osobně používám na navigaci (v kombunaci s externí GPS), čtení ebooků, sem tam ICQ, kalendář, poznámky, vedu si tam výdaje a údaje o tankování. Ale XLS a DOC, to je lepší na notebooku...
lepší být bohatý zdravý než chudý nemocný
tomko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Peshi 22. 1. 2006 15:41

No mozna by sla i Nokia 9300/9500, dokumenty sou na ni v poho diky displeji 640x200, psat se na ni taky da dobre, pokud nemas tlapy jak medved (nez sem si koupil notebook, napsal sem na 9300 nekolik prednasek). Jinak PDF, net, MP3 a sou na ni taky v pohode, na filmy je ale pomala ....
No ale cenove je koukam trochu nekde jinde no, to uz je lepsi teda ten levnejsi notebook ...
Peshi
Junior

Odeslat příspěvekod Lukáš Mach 31. 1. 2006 02:39

Tak jsem totalne vybil PDAcko a na 4 dny ho zapomnel v batohu... a nejak mi v pameti vsechno zustalo (tasks, nastaveni budiku, ...) Takze sice PocketPC 2003 SE mozna nezalohuji do FLASH ROM, ale zustava to pro mne s rezervou pouzitelne.
Lukáš Mach
Junior

Předchozí stránka