Levnější NB s širokoúhlým displejem pro studenta

Diskuze o přenosných počítačích

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ConPower 11. 2. 2007 16:16

Tak jsem dospěl k závěru, že by mi přišel vhod NB. :) Používal bych ho na surfování, ICQ, sem tam možná film, určitě hudba, občas i nějaká ta hra (třeba TrackMania Nations).

Moje podmínky (nahoře nejdůležitější):
1.) Širokoúhlý displej, nejspíš 1280 × 800 pix., rozhodl jsem se pro lesklý, je konstratnější a nikde venku s NB běhat nebudu :-B
2.) Určitě nějaký rychlejší procesor, je mi víceméně jedno, jestli AMD, nebo Intel; RAM bych rád aspoň 512 MB
3.) Neintegrovaná grafika, samozřejmě čím výkonnější, tím lepší, ale moc se v tom nevyznám, tak sám nevím
4.) HDD minimálně 60 GB a aspoň 5400 otáček/min.
5.) Výdrž aspoň ty dvě hoďky dvě hoďky a půl...
6.) Co nejvíc USB portů by bylo příjemné, ale 4 by mi měly stačit
7.) Drobnosti jako BT, Wi-Fi, čtečka na karty má snad dneska už každý NB
8.) Windows u něj být může, ale nemusí, aspoň se víc seznámím s Linuxem :)
9.) Byl bych rád, kdyby moc nevrzal, takže asi šasi z megnesia
10.) Možná i nějaké lepší repráčky, ale to je vedlejší

Je mi jasné, že moje požadavky jsou celkem náročné vzhledem k tomu, že do NB bych chtěl investovat maximálně 20 tisíc korun, nejlepší by však bylo těch 15-17k, ale ty, co teď stojí kolem těch 20k by mohly na takovou částku ještě zlevnit (nehodlám ho ale kupovat hned teď, je to pro mě záležitost tak do konce roku, nejdřív po prázdninách, kdy snad budu mít několik tisíc v kapse díky brigády) a bude tam asi dost kompromisů, ale něco se snad najde... Hledal jsem v podobných threadech a došel jsem k několika závěrům:
1.) Nebrat Acer (ačkoliv paradoxně zrovna z taťkového firemního Aceru zrovna teďka píšu tento příspěvek :D )
2.) Dobrá volba by mohl být NB od Dellu, který poskytuje NBD záruku (pochopil jsem dobře, že to znamená, když se mi pokazí NB a dám vědět servisu, druhý den mi domů nakluše servisák a na počkání opraví?) nebo Lenova, popř. IBM
3.) Pokud bych chtěl dobrou grafiku a jel jenom na Linuxu, tato by asi nebyla tak úplně využitá...

Jinak občanku mám, ale ne moc dlouho, tak proto ta zmínka o brigádě a o mně, jakožto studentovi. :)

Napadlo mě Amilo 2055/2065 od FSC nebo nějaký Dell Latitude...?

Díky za všechny rady, podněty a příspěvky.

P.S.: Prosím, vím, že už tu thread o levnějším NB pro studenta byl, ale nezamykejte mi tohle, jsem zvědav na odpovědi vůči mým požadavkům.
Naposledy upravil ConPower dne 11. 2. 2007 16:38, celkově upraveno 1
ConPower
Junior

Odeslat příspěvekod kosch 11. 2. 2007 16:27

no tvoje požadavky a to kolik jsi ochoten zaplatit se značně míjejí, protože požadavkům odpovídá tak Sony Vaio SZ3 za cca 60-70 tkč :D

jinak řešit ted výbět ntb který budeě kupovat za 3/4 roku je blbost, protože vězšina stávajících už buď nebude ve výrobě nebo bude v úplně jiných konfiguracích..
The universe never did make sense; I suspect it was built on government contract.
Robert A. Heinlein
kosch
Junior

Odeslat příspěvekod ConPower 11. 2. 2007 16:33

Ptám se zatím spíš tak orientačně, ale nevylučuju, že ho budu kupovat i dřív.

Jinak jsem ochoten slevit z určitých požadavků, a abych to ještě upřesnil:
Rychlejším procesorem jsem myslel něco nad 1,5 GHz, RAM fakt aspoň těch 512 MB, ale ve stavu krajní nouze bych snad poloviční překousl. Hadr pomalý nechci, to je jasné. Grafiku aspoň nějakou slušnou, nemusí to být špička. Hlavně když nebude integrovaná. A může být i plastový, ale jak jsem psal, lepší konstrukce potěší. Takhle už se dá vybrat NB kolem těch 20k, ne?
Naposledy upravil ConPower dne 11. 2. 2007 17:23, celkově upraveno 1
ConPower
Junior

Odeslat příspěvekod swarm 11. 2. 2007 16:33

Za 20 tisíc snad neni žádný malý (12", 14") notebook s nesdílenou grafikou. To neni snad ani za 30 tisíc. Za 15-17 tisíc už máš v podstatě pouze modely, co jsou kompromisy v úplně základních parametrech.
Řešit nákup notebooku skoro rok dopředu je k hovnu, protože u notebooků jde vývoj tak rychle, že za půl roku je úplně jiná situace.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ConPower 11. 2. 2007 16:37

Tak soudě podle vašich reakcí jsme si nerozuměli s tou velikostí. :) Nemyslím nic 12", tím menším jsem myslel standardní velikost, špatně jsem se vyjádřil, radši to opravím. Samozřejmě mám na mysli 15,4" WXGA.

Jinak rok dopředu to určitě není, možná to nakonec nebude ani půl roku, i když uznávám, že se ptám hodně dopředu. Zkuste aspoň nadhodit něco ze současné nabídky.
ConPower
Junior

Odeslat příspěvekod CeCo 11. 2. 2007 16:42

Inac - mas este pol roka, dost casu zarobit dalsich 20 000 a potom si vybrat nieco za 40", co bude splnat vacsinu tvojich poziadaviek...

Tu moj komentar k tvojmu vyberu za tych cca 18-20k Kc
1.) Širokoúhlý displej, nejspíš 1280 × 800 pix., rozhodl jsem se pro lesklý, je konstratnější a nikde venku s NB běhat nebudu
To sa este da
2.) Určitě nějaký rychlejší procesor, je mi víceméně jedno, jestli AMD, nebo Intel; RAM bych rád aspoň 512 MB
Rychly procesor urcite nie, RAM tych 512
3.) Neintegrovaná grafika, samozřejmě čím výkonnější, tím lepší, ale moc se v tom nevyznám, tak sám nevím
Nemozne
4.) HDD minimálně 60 GB a aspoň 5400 otáček/min.
To by este slo
5.) Výdrž aspoň ty dvě hoďky dvě hoďky a půl...
Pri tejto cene? Nie...
6.) Co nejvíc USB portů by bylo příjemné, ale 4 by mi měly stačit
2-3...
7.) Drobnosti jako BT, Wi-Fi, čtečka na karty má snad dneska už každý NB
Nema a toboz nie za 18k
8.) Windows u něj být může, ale nemusí, aspoň se víc seznámím s Linuxem
Co takto bez OS?
9.) Byl bych rád, kdyby moc nevrzal, takže asi šasi z megnesia
Povedal si 50 000 Kc?
10.) Možná i nějaké lepší repráčky, ale to je vedlejší
Toto nie je desktop... 1W repro bude az az...

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod swarm 11. 2. 2007 16:56

Nejlevnější model s nedílenou grafikou je tenhle Acer, který má X1300 (20.600,-):
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42123

Lepší volba je GF7300, která je v tomhle ASUS A6Tc (21.400,-):
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=39601

Pokud se máme bavit o trochu solidní značce, tak to je až Toshiba, kde je X1400, která už má docela slušný výkon (23.500,-)
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=37490

...tak a teď si k tomu můžeš zkontrolovat, jestli ti tyhle notebooky vyhovují i ostatními parametry. BTčko má jenom ten ASUS. Všechno to jsou samozřejmě plasťáky a ten ACER dokonce ani nemá TV out.
Diagon Swarm - ~460 zrecenzovaných notebooků od 2007
15,6" Acer V15 Nitro - i7-4710HQ, 16GB RAM, 2xSSD, FHD IPS
14" HP EliteBook 840 G5 - i5-8350U, 16GB RAM, 512GB SSD, FHD IPS
14" ThinkPad T400 - C2D T9900, 8GB RAM, 300GB SSD, WXGA+ LED
swarm
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ConPower 11. 2. 2007 17:04

CeCo píše:Inac - mas este pol roka, dost casu zarobit dalsich 20 000 a potom si vybrat nieco za 40", co bude splnat vacsinu tvojich poziadaviek...

Je mi 15, čili budu rád, když si přivydělám aspoň na část toho levnějšího. Nejspíš mě budou i částečně sponzorovat rodiče, to je při mém věku vcelku pochopitelné.

Jinak CeCo, díky za Tvůj příspěvek, ale mnoha věcem moc nerozumím. Psal jsem, že jako rychlejší CPU beru i 1,5 GHz. Vezmi si třeba tento NB od FSC (odkaz), stojí jen 16k a má na moje nároky vcelku rychlé CPU. Grafika je prý nějaká S3 UniChrome Pro, o ní nic nevím, takže v tomhle máš možná pravdu. Jinak má 4× USB. Nevím, jak ta čtečka, ale hodně NB (pravda, byly to Acery), co jsem viděl, ji mělo. Jinak u toho FSC je dokonce i Win, sice Home, ale je. Psal jsem taky o tom, že čím víc nahoře, tím důležitější. Takže ta skvělá konstrukce a repráky moc podstatné nejsou.

Prosím, reaguj.
ConPower
Junior

Odeslat příspěvekod ConPower 11. 2. 2007 17:17

2 swarm: Díky za náměty. Acer ale nakonec nebudu chtít, nemám zájem o zbytečné problémy. Asus by snad šel. Toshiba taky, uvidíme, kolik bude stát pak a kolik budu moct do toho investovat. Jinak TV out není podmínka, ten nepotřebuju.

Jinak pokud je to tak, jak říkáte (určitě se vyznáte víc než já :) ), od té neintegrované grafiky bych upustil... Jenom takový dotaz - zvládla by taková grafika TrackManii Nations? Ta má minimum je Pentium III 500 MHz, 128 MB RAM a 16 MB grafika. To by mělo jít, ne? :)
ConPower
Junior

Odeslat příspěvekod CeCo 11. 2. 2007 17:20

S3 je najhorsia grafika, aka sa momentalne dava do notebookov. S tou si leda tak zahras solitaire...

C
CeCo
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Anduril 11. 2. 2007 17:24

Tve pozadavky se daji splnit, bez te grafiky...
I ta baterie nemusi byt az takovy problem...napr. HP nx7400 s Core Solo vydrzi 3.5h celkem v pohode a stoji dnes uz jen 18.5k ..
Nema sice neintegr. grafiku, nema ctecku a system, ale ma BT, Wifi, slusnou vydrz, displej leskly, 60GB disk, 512 ram, rrelativne vykonny cpu, 3 USB a Firewire, prekvapive dobry zvuk.
Samozrejme se daji sehnat podobne konfigurace i u jinych vyrobcu.
HP nx7400 EY505ES w/ 3GB DDR2, Hitachi 7K200-100
Anduril
Junior

Odeslat příspěvekod Tomaaas 11. 2. 2007 17:31

TM Nations to určtě zvládne.
Tomaaas
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 11. 2. 2007 17:48

To magnesiove chasi me pobavilo nejvice....chlapec je trosku HODNE mimo....budes muset slevit z pozadavku nebo pritlacit na rodice, babicky, teticky.

S3 je vazne nejhorsi pocin na grafickych kartach, S3je rada ze zvlada prehravani videa. GMA 95O má s TrackManii plne ruce prace.

Mrkni treba na Dell Inspiron 1501.....myslim ze Sempron 3500+ by ti mohl stacit popr priplatis na vyssi.....ale s tou nesdilenou grafikou nevim nevim...herni nout hledej az tak od 30K. Ja mam X1400 coz je podle me slusny zaklad na hrani, mam i GMA i95O a ta by te asi nepotesila. Jinak u me config je vydrz 5hodin, s GMA 8hodin.
kecáním se ještě nikdy nic neudělalo :)
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mobil-man 11. 2. 2007 17:56

teda taky jsem se musel usmat pri cteni pozadavku... rikam si, on na to ma asopon 30-40tis. ale kdyz jsem se podival poradne, tak mi to je jasny:D

Videl bych to asi na zakladni verzi inspironu 1501. Viz dell.cz
Mobil-man
Pokročilý

Odeslat příspěvekod armin_tamsarian 11. 2. 2007 18:06

Hlavne jestli ten book vyuzijes? jestli by nebylo lepsi investovat do desktopu a nebo setrit az ho opravdu potrebovat budes... :-)
ale to asi zalezi na tobe

urcite prolez tyhle fora sekci HW a neco zagoogli abys mel predstavu o co jde a do ceho eventuelne pujdes. co od toho muzes cekat... abyz enbyl pak zklaman...
this armin is mortal
armin_tamsarian
Junior

Další stránka