Anketa: Umřel harddisk, co dál?

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Právě vám umřel harddisk. V BIOSu se nehlásí. Co budete dělat?
Vytáhnete zálohy a nepřijdete o data za víc než 2 dny. Celá akce je otázkou max.2 hodin, náhradní disk máte u sebe. 8 %  21%  [ 8 ]
Koupíte(nebo i máte) disk, vytáhnete obraz disku ze zálohy a ztratíte data za max. 3 týdny. 5 %  13%  [ 5 ]
Nainstalujete operační systém znovu. Jen si vzpomenout co tam bylo a kde jsou instalačky. Žádná důležitá data tam stejně nebyla. (Např.heslo do IM,kontakty nebo e-maily) 13 %  35%  [ 13 ]
Nainstalujete operační systém znovu. Budete shánět identický disk a zkoušet přehodit elektroniku. Jsou tam všechny rodinné fotky a videa! Nebo firemní data... 4 %  10%  [ 4 ]
Nainstalujete operační systém znovu. Budete hledat firmu, která data zachrání. Jsou tam všechny rodinné fotky a videa! Nebo firemní data... 1 %  2%  [ 1 ]
To se mi nemůže stát. 6 %  16%  [ 6 ]
Celkem hlasů : 37

Odeslat příspěvekod kejki3 5. 8. 2008 13:05

Píšu to, i když při ztrátách dat vedou experimety s úpravami oddílů nebo nepoučená instalace druhého operačního systému. V takových případech se většinou díky uživatelsky přívětivým programům daří získat data zpět, aniž by člověk věděl, co se stalo a kde udělal chybu.

// Devastor: Dán výstižnější název.
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod suk 5. 8. 2008 20:09

chybi mi tam jedna moznost: budu se tak dlouho snazit, az z toho disku data vytahnu. jako jsem to udelal uz 2x :)
Pokud nesouhlasíte s mým názorem, popřemýšlejte sami nad sebou. Opravdu si myslíte, že já bych se mohl mýlit?
----
You are an inspiration for a birth control...
suk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kejki3 5. 8. 2008 20:18

a to se nehlásil ani v Biosu? To muselo být arciť velké snažení.
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod dadasfx 5. 8. 2008 20:37

Nejak spatne se ten graf zobrazuje ve FF3
Obrázek
„Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“ 'Albert Einstein™'

Každý by chtěl do nebe, ale nikomu se nechce zemřít.
dadasfx
Junior

Odeslat příspěvekod Matysek 5. 8. 2008 20:38

Soukromé hračky:
Externí raid 10 (4x1TB) pole napojené na UPS
Server r1 (2x250GB) UPS + batt. na řadiči ... rozdílové zálohy každých 30 minut, úplné každou sudou hodinu - sms info.
workstation r5 (7x500GB) UPS ... rozdílové každou hodinu, uplné každých 12 hodin - pouze významná data. Obrazy si dělám dle potřeby.
laptop .... 1 disk .... po připojení možnost úplné zálohy, případně každých 30 minut, jsem-li doma v doméně, v práci připojený k externímu a plně zálohovanému poli
laptop 2 (přítelkyně) ..... rozdílová záloha po startu (doména), každý den uplná. Data na externím poli.
u rodiču .... 3x pc s raid 1, táty firemní data uložena na externím zálohovaném poli s UPS (ty mají všchny počítadla i home server). Datový samba server s r10 4x250GB HDD pro 3 PC a 3 laptopy.
U táty ve firmě .... data na r5 hs poli. Fakturace atd. jsou i nastaveny ještě na pásky - sms info.

OS neřeším, mám většinou poinstalační obrazy a i když ne, není to žádný problém. O data, hlavně ty důležitá bojuji jako lev, nicméně se o to nepokouším bez záloh a diagnostiky disku.

Jsem paranoidní .... od té doby co klekl v roce 1997 tátovi disk se skladem za 7 let.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod kejki3 5. 8. 2008 20:41

Ve 2 taky, to není bug, to je vlastnost. Asi měly být možnosti v příspěvku a v hlasování jen písmenka. V náhledu to vypadá dobře a pak už jsem to nechtěl předělávat.
Edit: Matysek asi spadá do: To se mi nemůže stát, to je právě varianta s Raid poli.
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Matysek 5. 8. 2008 20:46

Obrázek
FreeBSD 7.0 - Opera 9.51 build 2061

P.S.: Jsem volil, viz screen. Teoreticky může, ale v prakticky leda o cache řadiče.
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod dadasfx 5. 8. 2008 21:01

Matysek tomu rikam opravdova paranoa. :) firemni pocitace chapu. ja zalohuju jen zalozky pro prohlizec prez foxmarks FF rozsireni a to je vsechno. Emaily mam na thunderbirdu sifrovanem usb flash disku a nic vic zalohovat nepotrebuju.
„Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny.“ 'Albert Einstein™'

Každý by chtěl do nebe, ale nikomu se nechce zemřít.
dadasfx
Junior

Odeslat příspěvekod MarkFX 5. 8. 2008 22:01

ted minulý tyden mi právě zkolaboval windows a nechtěl naskočit.. Normálně bych šel stím hadrem ke kámošovi a stáhl si potřebná data jenže jako naschvál nikdo neměl čas a já sem zrovna potřeboval rychle windows... Tak jsem zformátoval a nainstaloval Win znovu...... :|
Jediné co mě se.re že jsem tak přišel o asi 5tisíc fotek, které jsem měl vplánu zálohovat další tyden, ale jako naschvál mi počítač po roce a půl stabilního bezproblémového chodu vypověděl............ 8-S
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Junior

Odeslat příspěvekod kejki3 5. 8. 2008 22:33

Na to stačilo mít disk rozdělený na oddíly, s Win a daty. Jen přemýšlím, pro co jsi hlasoval? To jako už to máš do budoucna ošéfované lépe?
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MarkFX 5. 8. 2008 23:27

Ostatní data (hlavně o tu sbírku 60Gb hudby bych nerad přišel, filmy by mě moc nesraly) mam na druhém hadru, právě jsem tam chtěl skopírovat ty fotky a vypálit ale jaksi jsem to "nestihl"...

Takže do budoucna to ošéfované o moc jinak asi mít nebudu (tisíce fotek jen tak nenafotím) a hudbu a filmy z druhého hadru asi taky pálit nebudu, to by bylo médií... Ale každopádně první harddisk rozdělím na 2 části, menší na systém a programy, stačí 5GB??
Kolo je poslední vynález stvořený člověku pro radost

Majkl vP. > I kdyby všichni byli úplně ticho, tak Mark přijde a něco řekne. On něco řekne, Já chci něco říct, ale on něco řekne.. chci zas něco říct, ale on zase něco řekne

Mondeo 2.5 V6 > S-Max
MarkFX
Junior

Odeslat příspěvekod TheTOM_SK 6. 8. 2008 06:59

dadasfx píše:Matysek tomu rikam opravdova paranoa. :) firemni pocitace chapu.

Tiez si myslim, sanca ze sa to stane na domacom PC je zhruba 0,01%. Moj HDD ma teplotu cez 30C, cize ziadny prach ani prehrievanie a taktiez do PC nejak casto nekopem, takze tych par rokov by mal vydrzat a keby nieco, tak by ma mal SMART upoznornit, ale k teme.

Uz sa mi stalo par krat, ze Windows proste spadol a nesiel spustit ani nudzovy rezim, tak som len urobil format, nainstaloval vsetko znovu a za par hodin bolo vsetko ako by sa nic nestalo, jedine o com by som prisiel, by boli ulozene pozicie hry, ktoru som prave hral, akurat COD 4 online statistika vie poriadne nastavat. Software pouzivam len freeware, linky mam zalohovane spolu s favorites a dokumentami online, na druhom HDD a na kluci, cize ziaden software ako je Acronis, ktory zalohuje vsetko, aj to co clovek nechce, by som nepouzival. Planujem este dokupit externy HDD, na ktory si hodim aj filmy, len cakam az padne cena 1TB HDD, ale inak ich zalohovat nemusim, kedze ich mam na DVD, ale nechcelo by sa mi ich vsetky znovu upravovat.
TheTOM_SK
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kejki3 6. 8. 2008 07:26

Pravděpodobnost vykradení je taky nízká a přece zamykáme. Navíc už dneska hodně z nás má víc disků, víc dat. A na domácím PC dělá řada lidí své účetnictví, projekty a povědomí o zálohách je trestuhodně nízké.

MarkFX píše:Ostatní data (hlavně o tu sbírku 60Gb hudby bych nerad přišel, filmy by mě moc nesraly) mam na druhém hadru, právě jsem tam chtěl skopírovat ty fotky a vypálit ale jaksi jsem to "nestihl"...

Takže do budoucna to ošéfované o moc jinak asi mít nebudu (tisíce fotek jen tak nenafotím) a hudbu a filmy z druhého hadru asi taky pálit nebudu, to by bylo médií... Ale každopádně první harddisk rozdělím na 2 části, menší na systém a programy, stačí 5GB??

Umřít může i datový disk, 15DVD není zase tolik médií. Nebo při dnešní ceně disků mít druhý disk.
Můžeš zkusit Photorec a část fotek (ty co nejsou přepsány jinými daty) ještě zachránit. Formát samotný data nepřepisuje, jen označí místo jako prázdné.
Velikost oddílu na OS se odvozuje od instalovaných programů, schopnosti neustále mazat zásobní info Win a toho jestli vystěhuješ na jiný oddíl např. Dokumenty. Já mám 20GB a věčně je půlka prázdná.
kejki3
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod oooooooooo 6. 8. 2008 07:59

Sice mam delany image sytemovýho disku incrementalky ale data ktery jsou pro mne fakt dulezity mam za a klasicka zaloha na disku,za b na DVD-RAM za c pár online ůložišt a za d gspace.Důležité nejsou hry,filmy,pisničky podotýkám mám je sice zálohovaný ale jen na dalším disku co občas připojím přes usb.Takže takovej kompromis důkladně zálohuju jenom to co by bylo moc nepříjemný najednou nemít.
http://seven7.blog.zive.cz/
Spuštění Windows předchází pád.
oooooooooo
Pokročilý

Odeslat příspěvekod DevAstor 6. 8. 2008 16:04

MarkFX píše:ted minulý tyden mi právě zkolaboval windows a nechtěl naskočit.. Normálně bych šel stím hadrem ke kámošovi a stáhl si potřebná data jenže jako naschvál nikdo neměl čas a já sem zrovna potřeboval rychle windows... Tak jsem zformátoval a nainstaloval Win znovu...... :|
Jediné co mě se.re že jsem tak přišel o asi 5tisíc fotek, které jsem měl vplánu zálohovat další tyden, ale jako naschvál mi počítač po roce a půl stabilního bezproblémového chodu vypověděl............ 8-S
tak si nemusel hned formatovat cely hardisk :roll: nektere lidi vazne nechapu :hm

dadasfx píše:Nejak spatne se ten graf zobrazuje ve FF3
Obrázek
Matysek píše:Obrázek
FreeBSD 7.0 - Opera 9.51 build 2061
mate pouzivat lepsi prohlizece :)
Toto je můj osobní názor.

(\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
VIP uživatel

Další stránka