od Ubundu 9. 11. 2009 13:41
Vezmeme si to bez hloupých mylných odhadů.
Dejme tomu že někdo na 50tce jeden 40cet a vy chcete dodržovat předpisy.
40km/h = 11,1 m/s
50km/h = 13,8 m/s
odečteme od sebe tyto hodnoty. 13,8 - 11,1 = 2,7 m/s (o to jste rychlejší)
- pokud zůstanou rychlosti konstatntní, tak předjížděcí manévr bude trvat cca 10 s, protože 27m bezpečně stačí na objeti osobního automobilu. 10s na přehledném rovném úseku není, tak moc, já zažil jízdu v 9Okm/h a předjížděl mě frajer v Š120 předjížděl mě asi 15s a stejně do toho šel a žádná katastrofa se nestala.
- Pro ty co potřebují překračovat rychlost o 10km/h a pak se vztekají, když musí platit pokuty za rychlost. 10km/h je oněch pouhých 2,7m/s tím získáte za minutu celých neuvěřitelných 162m, které stojí za tisícovou pokutu. Jinak při hodinové cestě ztratíte 10 km, což opět nestojí za pokutu a spotřebu paliva, protože za hodinu se dá ujet celkem dost km podle průměrné rychlosti - toto jsou laboratorní podmínky, ale čísla jsou správná.
Takže v extrému pojedete po dálnici 1/2hodinu místo 130ti celých 140cet, což je přestupek proti MPR.
Pokud pojedete podle předpisů ujedete 65km
Pokud pojedete mimo MPR tak ujedete 70km - přičemž riskujete pokutu a vaše spotřeba je sice zanedbatelně, ale vyšší. Podle auta.
Závěr? Podle předpisů se jízda vyplatí, pokud si někdo myslí že je lepší jak Shumacher, tak každý rok několikrát jsou otevřené okruhy čr, takže ať si závodí tam, já se nenechám zabít od nějakého idiota.