Vlastenecký zákon SR

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod rasca25 13. 3. 2010 13:11

Chcel by som sa spýtať aké máte názory na tento zákon, hlavne ako sa na to pozeráte vy, zaujímali by ma aj názory českej komunity, čo si o tom myslia, trochu chcem názorov nabrať, keďže asi to bude téma na maturitách.

o čo ide:

• štátnu hymnu budú hrať pred každým rokovaním parlamentu, vlády a samosprávnych zastupiteľstiev

• na školách štátna hymna zaznie každý pondelok pred vyučovaním a pri odovzdávaní vysvedčení

• v každej triede bude štátny znak, štátna zástava, text štátnej hymny a preambuly Ústavy SR

• rovnakými symbolmi budú upravené aj miestnosti, v ktorých zasadajú samosprávne orgány

• novoprijatí štátni zamestnanci budú skladať sľub vernosti

• Slovenská televízia a Slovenský rozhlas budú okolo polnoci vysielať štátnu hymnu

• verejnoprávne médiá odvysielajú v deň štátneho sviatku program, ktorý súvisí s oslavovanou udalosťou
Zdroj: SNS
Nemajte predsudky, ale overujte ich.
rasca25
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 13. 3. 2010 13:23

Mi to přijde jako zbytečně vyhrocené.
Ano, při významných příležitostech bych bral státní hymnu jako samozřejmost. Ale hrát ji pořád se mi zdá zbytečné.

státní znak, státní zástava, text hymny, preambuly...
Je opravdu nutné dávat to opravdu do každé třídy? Nestačí mít v každé státní znak a vše pak dát třeba do vstupní haly školy?
Přijde mi to jako docela další nepotřebná finanční položka navíc. (Ti, co to budou tisknout, atd. se ale pěkně nabalí).

jinak státní hymnu už jsem kolikrát o půlnoci v nějakém slovenském rozhlasu slyšel (nevím ale, co to je za stanici, poslouchává to děda před spaním), takže nemyslím, že toto by bylo něco extra nového.

S posledním bodem souhlasím, pro pamětníky určitě zajímavý pořad k zavzpomínání a pro mladé k uvědomění si, co tak důležitého se stalo, že je z toho svátek, aby to viděli i jinou formou, než jen z dějepisu.

Jinak jsem napůl Slovák :)
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod soap mactravish 13. 3. 2010 16:20

Myslím si, že keď niekto uzákoní, aby sa spievala hymna furt, tak žiadneho vlastenectva nedosiahne. Pokial budeme mať nadalej skorumpovanú vládu, vysokú kriminalitu a úžasné vzťahy k maďarom, tak nám nepomôže ani keby sme sa každý den kropili svätenou vodou.
soap mactravish
Pokročilý

Odeslat příspěvekod IgnorStoupa 13. 3. 2010 16:47

Jen dalsi zakon typu "zbytecny". Ti, co maji vztah k vlasti takovy zakon nepotrebuji a ty ostatni vztahu k vlasti ten zakon nenauci. Chleba diky tomu levnejsi nebude a spis to bude casem zbytecne otravovat a zdrzovat. A o generaci pozdeji se to stane tercem protestu, az se zacne nova generace vymezovat vuci te dnesni. Ale to taky nebude nic noveho.
Neni dano vubec nic. Sestrojte parabolu.
IgnorStoupa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod doktor.ptr 13. 3. 2010 17:01

Ešte to musí schváliť prezident aby to bolo platné...keďže neschálil ten zákon o povinnom predaji balených rožkov, tak má asi predsalen v hlave nejaký rozum...
doktor.ptr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mtmccox2 13. 3. 2010 17:17

Zajímalo by mě: co když se zrovna necítím moc loajálně a jsem třeba na svou vládu naštvaný? To by mě donutili taky zpívat?!
Jesus Christ made changes to your life. Do you want to save it?

|Yes||No|
mtmccox2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tibika 13. 3. 2010 17:21

Ad "pečivo": omyl, k zmene došlo ešte v parlamente a povinnosť baliť pečivo bola z neho vyňatá. Gašpi podpíše všetko, do (prezidentských) volieb ďaleko.
tibika
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soap mactravish 13. 3. 2010 19:54

Ja to v škole spievať nebudem , nach sa aj poserú
soap mactravish
Pokročilý

Odeslat příspěvekod facility 13. 3. 2010 20:04

Z ideologickeho hladiska je to rozumny krok .....treba budovat taketo navyky... mladez je dnes dost benevoletna k vlasti a je lachko ovplivnitelna sukromnymi mediami/osobami ktore bez hamby utocia na Slovensko!
Abit IP35 pro,e2180@3Ghz,6GB Ram,8800GT 512 MB,Barracuda 11. 500GB,WD 640GB,
Noctua NH-U12F,Coollaboratory Liquid Pro,Corsair VX550W,CM690, LCD Samsung 24"
Win XP SP3 NASA2 & Win7Ultimate 64bit Microsoft World Domination Total Control Edition
facility
Junior

Odeslat příspěvekod tibika 13. 3. 2010 20:11

[flame]
Ako tak pozeram na facilityho, tak veľa spieval a málo sa učil gramatiku. Nie je lepším prejavom lásky k vlasti to, že ovládam úradný jazyk? :hm
[/flame]
tibika
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rasca25 13. 3. 2010 20:27

tibilka : slovom, aj písmom

Ignourstoupa : Neviem, určite to väčšina terajšej generácie, ktorá vyrastala bez tohoto "vlastenectva", tak stou to ani nepohne, ale budúca ? ja si skôr myslím, že im to bude pripadať prirodzené a predsa by to mohlo to vlastenectvo utvrdiť

doktor.ptr : prezident je nula, on nič neriadi
Nemajte predsudky, ale overujte ich.
rasca25
Junior

Odeslat příspěvekod facility 13. 3. 2010 20:37

rasca25 píše:tibilka : slovom, aj písmom

:roll: Pozeram nato z nadhladu :D Slovencina je tazky jazyk mam germansky a taliansky povod.To samozrejme hodne vysvetluje :D
Win XP SP3 NASA2 & Win7Ultimate 64bit Microsoft World Domination Total Control Edition
facility
Junior

Odeslat příspěvekod tibika 13. 3. 2010 20:43

Základný problém vidím v tom, že skutočne neviem, prečo má byť človek hrdý na svoju národnosť. Je normálne, keď je človek hrdý na čokoľvek, čo dokázal, k čomu sa nejako pričinil.

Ako sa občan SR zaslúžil o to, že je Slovákom? Že sa tu narodil? Ale prosím vás... celý koncept nejakej "národnej hrdosti" je jedna veľká volovina, ktorá v histórii napáchala viac škody, než úžitku.
tibika
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 13. 3. 2010 20:43

facility píše:Z ideologickeho hladiska je to rozumny krok .....treba budovat taketo navyky... mladez je dnes dost benevoletna k vlasti a je lachko ovplivnitelna sukromnymi mediami/osobami ktore bez hamby utocia na Slovensko!

Trochu mi to připomíná výchovné koncerty - nevím, jestli to ještě je. Jeden z neúčinnějších způsobů jak znechutit mladým kulturu.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod facility 13. 3. 2010 20:58

PatrikChrz píše:Trochu mi to připomíná výchovné koncerty - nevím, jestli to ještě je. Jeden z neúčinnějších způsobů jak znechutit mladým kulturu.

Je to sofistikovany plan ak zoberiem v uvahu takto viest mladez k vlastenectvu ktore na Slovensku je dost biedne .....napr. Nemci a ich pristup pre kvalitu poriadok cistotu aj rasovu nadradenost ....su to znaky urcitej zralosti narodneho povedomia k vlasti..ano najdu sa aj negativne :-)) Dalej napr. "Zlate Ceske rucicky" tiez urcita schopnost naroda ktory si zaklada na nejakej dovednosti sikovnosti,prospechu a podobne ....Sori ak som odbocil od temy... :-) Su to len take nahlady ....
facility
Junior

Další stránka