takze som nasiel porovnanie Savage a KC400 od Matyzka
KC400 i Savage jsou po strance vykonu identicke disky se stejnym osazenim. Lisi se to v reportech, statistikach, korekcich, PLP cache a predikace chyb, diky kteremu se uzamkne pred znicenim. Ty spravne vlastnosti pro enterprise client endpoint.
len sa mi nepodarilo pochopit ktory je ktory a cim konkretne sa vlastne lisia (napr ktory ma lepsiu a ktory ma horsiu predikciu chyb, ktory ma rozsiahlejsie statistiky, ktory ma a ktory nema PLP cache, PLP je tusim kondik aby v pripade nahodneho vypnutie sa data stihly zapisat - dobre si pamatam?)
a zajímá se dál o to, v čem jsou výhody a nevýhody jednotlivých (doporučených) disků a k jakému účelu se ten který disk více hodí, tak ho zprudíte taky...
vdaka za pochopenia, ocakaval som vysvetlenie a rozpisanie toho co neviem najst alebo vyhladat pripadne pochopit z toho co uz tu je ...
Přitom napsat jeden podrobnější strukturovaný post, v němž by byly shrnuty zde doporučované modely
dufal som ze svojim prispevkom prispejem k tomu aby takyto post bol napisany, zhrnul som to co som pochopil doteraz
SP920, která je rebrand M550 s pozměněným FW jako disk se slušným GC, vhodný i pro sem tam vyšší zátěž,
znamena to ze niektore z odporucanych (napr Transcend370) nema kvalitnu GC ?
At se zeptá konkrétně a věčně a dostane fundovanou a věcnou odpověď.
snazil som sa spytat na urovni toho co sa mi doteraz podarilo pochopit z precitaneho
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
To sice ano a v poradku, jenze stejne (128Gb 20nm MLC) jako mela 128 - 256GB M550 to neni, protoze tam byla LPDDR2 cache 2:1 s 64Gb 20nm MLC, az vetsi 512 - 1TB nesli 1:1 LPDDR2 a 128Gb NAND.
ku ktoremu SSD sa vztahuje tento prispevok ? zeby SP920 ?
alebo su kvalitne vsety tri velkosti ? (128GB, 240GB aj 520 GB)
otazka ma nasledovny zmysel
je zname ze viacere SSD maju pre mensie velkosti nizsiu rychlost a latencie. Ak si dobre pamatam tak dokonca pre dostatocne velke SSD toho isteho typu sa neimplementuje DWA a podobne hovadiny
Zmysel otazky je v tom ze sa spytujem pre dookola odporucane typy ze ake su vhodne velkosti aby clovek zbytocne nemal nizsiu kvalitu ako je nutne
napriklad niekde som cital ze SP920 je dobre minimalne 256GB zatialco pre tusim Transcend je minimum 500GB aby dobre slapal a neobmedzoval sa
cize otazka pod ktoru velkost nema zmysel pre ten ci onen typ SSD ist je plne legitimna
Co sa tyka spotreby tak tu viackrat bolo spominane ze to ma vyznam pre notebooky (skratka NTB) kvoli vydrzi bateria - a samozrejme aj chladenie Matyzek doporucoval co najlepsie pre vyssie zataze - cize ak mam moznost beriem kovovy obal
Matyzek napisal
Kingston KC300 (ten ma snizenou spotrebu)
ale netusim ci to plati aj pre KC400 a Savage, alebo pre ne to uz neplati ??? aky je rozdiel mezi KC300 a KC400 ?
nasiel som este
S vysokym dennim zapisem krytych zarukou (3DWPD) ber KC300.
Kingston KCxxx jsou enterprise/business client SSD se snizenou spotrebou a supportem ve firmware.
Co sa tyka BX100 tak ten Matyzek doporucuje ako dobry na slabsie pouzitie(laptop) ale inde Python pise ze
- Kód: Vybrat vše
BX je zoufalá zoufalost, 16nm - nezvládnutá mřížka. Nic to nedá, bez paralelních vláken. Horší už jsou snad jen 15nm Toshiba/sandisk NANS.
tak teda neviem co si z toho mam vybrat je, ci nie je BX100 dobry disk?
Ak je zly tak preco ho Matyzek doporucuje ?
spat k Intelu
nasiel som ze clovek dvakrat po sebe na strane 240 zopakoval otazku ale odpoved stale nedostal
Moje hlavní otázka: volil bych tedy na 90% Intel z řady 5xx. Našel jsem, že už je v eshopech řada 535..je horší než 530 anebo ji mohu případně klidně zvolit?
nasiel som k tomu len
Asi bych si vzal KC300 nebo 530tku (SF-2281 jsou obe)
a
530ma dobre pomery Write/Read v multi, vydrzi a ma 5let zaruku.
a
535 ne. 530 pohoda,
ale nenapisal ze preco je 530 lepsi ako 535
Kazdy consumer SSD degraduje, ale tady bude skok pres cache. Kup si Intel 530 za podobnou cenu a budes spokojeny. To plati na misto te 535
rozdíl mezi disky:
Intel SSD 530 Series 240GB (20nm)
Intel SSD 535 Series 240GB (16nm)
ale oba maju radic 2281 takze ... ???
a nasiel som
Kazdy consumer SSD degraduje, ale tady bude skok pres cache. Kup si Intel 530 za podobnou cenu a budes spokojeny. To plati na misto te 535
lenze teraz 530 stoji dvakrat tolko co 535. Nerozumiem ako je myslena ta degradacia, znamena to ze umrie ovela skor ako iny na jeho mieste vinou zleho vyladenie vyrobcu?
---------------------------------------------------------------
preco ma zaujala tato tema?
robil som kamaratovi pred rokom PC
disk som dal SSD850EVO 250GB a druhy HDD na DATA 1TB Red (lacnejsi ako 2TB) a nainstaloval Win8,1 (procak i3 a 4GB RAM, chipset H81 MDB Gigabyte)
zial z vysledku som mal rozpacite dojmy - mal som pocit ze moj stary Crucial FS60 (rok 2008-9) je citelne rychlejsi ako novy SSD EVO850 250GB, ale nevedel som to pomenovat pretoze vsetky benchmarky ukazovali pravy opak (ze EVO je super rychle)
niekedy som mal dokonca pocit ze klasicky HDD by bol rychlejsi ale nevedel somto zmerat ani zdovodnit
skusal som nastavovat vsetko mozne v Windowse ale nepomohli ziadne optimalizacie
az pri citani tejto temy som zistil ze Samsung pravdepodobne oblbuje zakaznikov a ze problem moze byt naozaj v tom ze SSD je proste osekane na kost a teda o nicom.
-----------------------------------------
a este jedna vec
poprosim ako sa da zmerat workload, je na to nejaky konkretny program?
Nedelam to proto, abych mohl rici je k nicemu, protoze zdechnul, ale proto, abych ho pochopil a dozvedel se veci, jako napr.: Kdy, Jak a za jakych podminek se zacne angazovat GC algoritmus. Potom vim, ze ten disk mohu doporucit treba na strih videa nebo Ansys.
Presnou metodikou mu simuluji workload a podle jeho chovani analyzuji, kdy a proc doslo na casove ose k zasahu algotritmu a jak s ten disk chova. On si proste ukaze svoje maximum a pada dolu, v dany okamzik zacne pracovat interni logika (tzn. hustim do nej treba multi 5 - 15k IOPS) a v case zacal pracovat GC, dobry ... jdeme dal. On proste nepojede stale stejne (jako Intel S3700, Intel 710, Intel 320, Sandisk Optimus, Fusion IO, Stec, ... ), ale bude drzet a bude mit predvidatelne chovani. O to mi jde. EVO vyzvraci cisla, za 8 sekund lehne a pul minuty skomira ... konec. Tak vim, ze se proste ta mala cache zaplnila, GC to nema (natoz v load/peak realtime) a ... na smikani videa, virtualizaci, ansys ho proste nedam ani jako levny ekvivalent. Nejde o to, ze tam nebyl urcen, ale o chovani toho SSD v praxi a to se da udelat jen tak, ze je budes poradne dusit.
Nekupujte Samsung SSD 850EVO, je to smejd! (Pro je dobry no drahy) Ani nove Crucialy(ziadne BX ci MX / ani 100 ani 200) len starsie (500 a 550)
Odporucane SSD su:
Kingstone Savage. Kingstone KC300 alebo KC400
Transcend 370s
Intel 530 a starsie alebo profi