milsimr píše:Ale protože jsi chytrá blondýna, tak si k tomu přečteš jednoduchej článek
http://diit.cz/blog/uz-se-kingston-ssdnow-v300-polepsil a už seš v obraze.
Jinak pro ostatní (neplatí jen pro misojogi): Pokud si někdo troufnete dát dohromady sáhodlouhej super strukturovanej post o SSD discích a všelijakých jejich parametrech + jejich vhodnost / nevhodnost na takové či makové nasazení ... nikomu nebráním, pokud to někdo slepí dohromady, klidně mu to nastavím jako důležité a budu jen rád. Osobně - a myslím, že i další kolegové z mod. týmu - jsem pro něco takového zatím neviděl nutnost. Jak již napsal místní rebel výše, pokud chce někdo radu (takovou, která si zaslouží odpověď), dostane ji.
Zaslouží odpověď? Tohle fórum jde ke dnu kosmickou rychlostí, pokud je dotaz v souladu s pravidly, zaslouží si snad odpověď každý. Pozoruji to už delší dobu, hlavně v této sekci, myslím, že tu klesá ochota odpovídat. Když jsem sem nastupoval, bylo to tu daleko příjemnější, ochotnější, mám pocit, že to tu hořkne. Kdo chce, odpoví, kdo nechce, neodpovídá.
Jinak je to blbost s těma SSD diskama, k čemu tu takový téma bude? To je jako s motorama, vypisovat jejich jednotlivý vlastnosti, výhody, nevýhody. Nemyslím, že to někdo ocení, ale je to jen můj názor. Jedinej, kdo byl to byl schopný dát dohromady, je Matýsek, a ten do toho moc žhavý nebude, čemuž se vůbec nedivím. Víceméně se tu doporučuje 4 až 5 modelů SSD stále dokola, je nějak zásadní je rozpitvávat pro většinu tazatelů? A není, nebo to byl jen konkrétní e-shop, že SP920 a možná i další doporučované disky už je/bude obtížné sehnat. Nekončí jejich výrobní cyklus? Já bych zůstal u stávajícího modelu. Ten, kdo se v problematice SSD vyzná, se tady ptát nebude, případně si info dohledá. No a BFU stačí, když si přečtou pár stránek zpět, s doporučovanými modely. NAND, FRANT, TLC, MLC, 16/19 nm, Marvell, SF, Phison, ocení to někdo? A myslím, že tohle nikdo příčetný chtít nemůže, Mates má určitě zajímavější věci na práci, já bych čas měl, ale zase nerozumím problematice a ani mě to nezajímá. Možná by to stačilo (příklad):
Kingston V300 - úplný low-end, třeba do starších noťasů jako oživovátko, SSD za pár kaček
SP920/370S/Savage - solidní standard pro BFU. Savage je asi stavěnej na vyšší zápis, ale rozpitvávat do detailů rozdíly je plýtváním času
Kingston KC400, Vector 180 - nevím, prostě už profi, databáze, servery, střih videa
Tohle by bohatě stačilo, 3 kategorie, bez zbytečný omáčky, kterou ocení beztak 10% čtenářů
Nechytat mě za slovo, do SSD nedělám, takže nahoře jen příklady, který mohou být nesmysly, ale když si uvědomíte, že dost lidí určitě vybralo SSD i bez tohohle fóra a jedou na EVECH, který beztak mají především na FB, net a kancl, tak to tu možná vážně moc hrotíme. I když je samozřejmě chvályhodné poradit co nejlépe. Tím by odpadlo stále dokola odpovídat na to samé, beztak už to tu některým leze na nervy, a jednou za čas, pokud by se vyráběl nový, zajímavější model nebo by se přestal vyrábět původní, by se seznam zaktualizoval. Myslím ale, že žádný dobrovolník nebude. -- 27. 4. 2016 16:34 --Python.p píše:Matysek píše:Vcera to byla vdecnost, dnes neochota a zitra zakonna povinnost s narokem.......
Čím dál horší, čím dál línější, prostě ovce. Vyhledat, ustajit no a dál už to znáš.
Ale protože jsem to slíbil
/sice jinde ale to je jedno/ tak tady to máte.
borekz: když nevím, mlčím a šoupu nohoma. A né že plácám
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////Tom´s HW <--- seznam "TOP SSD za danou cenu" rozdělení domácí žvýkání, náročné domácí žvýkání
(sou tam i ty řadiče, paměti a tak) The SSD Review Database <--- databáze s možnosti slušného filtrování
(koho by napadlo zkusit google se slovy "SSD database review") Johny Lucky SSD Database <--- No a konec "jenom" seznam s SSD a jejich odkazy na recenzi
(to stejný co vedle "list SSD controller, nand, memory")atd... stačí nečekat až vám ten pečenej holub vlítne do huby....
Tohle nemá cenu. Recenze umím hledat taky. Ale k čemu je to dobrý? Daj se vůbec brát recenze za bernou minci? Podle Matýska asi ne. Dá se brát za bernou minci Matýsek, který má ovšem do BFU daleko? Možná. Ty odkazy, Pythone, jsou možná dobrý pro ty, kdo chtějí na vyžádání sypat typy řadičů, použitý typ pamětí, ale myslím, že na to se dnes holky nebalí. Pokud se chce někdo vzdělat, pak jsou ty stránky ok. Jestli se ty recenze dají brát jako relevantní, to netuším. Pokud jo, tak si tu těch 300 stran plácáme játra úplně zbytečně, stačí umět číst a trošku gůglit. Není nic mezi - Mates je too profi, dívá se vesměs přísnou a příliš odbornou optikou, a recenze zas nemusí být relevantní, protože když to zobecním, tak vám jako SSD bude na běžné věci fungovat téměř cokoliv. Problém je, že recenze se z valné většiny řídí rychlostmi, a rychlosti ještě dobré SSD nedělají. V tom souhlas s Pythonem, v příspěvku na minulé stránce. Má lehká kritika směřovala k Matýskovi, který občas složitě omáčkuje, zabíhá do podrobností, kterým BFU nerozumí, následně je z toho BFU zmatený, chce to srozumitelněji a pak jsou z toho nervní všichni. Co si myslíte o srozumitelnosti tohohle pro běžného, zatím SSD nepolíbeného člověka?
"SandForce BGA-256 / LSI Driven 9% GC 50ms+ (SF228x Gen4+ BGA400)
Endpoint/SOHO SSD
SF-1200 8ch/16bl min. OP 7% ECC RS24
SF-2241 4ch/4bl min. OP 0% ECC BCH55
SF-2281 8ch/8bl min. OP 0% ECC BCH55
SF-2282 8ch/16bl min. OP 0% ECC BCH55
Enterprise SSD
SF-1565 8ch/16bl min. OP 28% ECC RS24 BGA-381 Ext. SMART
SF-2582 8ch/16bl min. OP 28% ECC BCH55 BGA-400 Ext. SMART
SF-2682 8ch/16bl min. OP 28% ECC BCH55 BGA-400 Ext. SMART
Napr.: Intel 520 (Intel Custom Firmware) 60:40 GC 20ms 7% OP BGA-400 (Intel 520 120GB - 128GB RAW 8GB OP UA 111.79 GiB) ... to z Intel 520 dela dosud neprekonany (mimo NVMe) 24/7 HPC Capture SSD (typicky SOHO Media/Gaming), kde rozmeta vsechny ty Caryfukare. Ani M550 neni tak konstatni capture SSD, jako prave 520 s absolutne upravenym FW, ktery je postaveny do vlastnosti SF2582. Staci nastavit SA25% a rozmeta to jakykoliv Sh!itsung Pro nebo Sandisk Exteme v realnem workload. Prave Intel 320 a Intel 520 jsou nejvetsi fail managoru, jsou az moc dobre a neznicitelne za few bucks.
btw ..., cemu se dnes rika DuraWrite umi Intel 520 take, stejne jako PLP s agresivnim load GC. Jen maji deaktivovane RAISE. Nektere SSD, jako treba Vertex3 meli RAISE aktivni. Tedy receno, pouzije OP pod zajimavejsim nazvem a prilepi se k tomu FW."Já bych to shrnul tak, že Intel 520 s upraveným firmwarem a ponecháním čtvrtiny neobsazeného místa jsou držáky za pár babek.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)