OT z vlakna: Výběr SSD řešte jen zde!

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Python.p 27. 4. 2016 15:52

Matysek píše:Vcera to byla vdecnost, dnes neochota a zitra zakonna povinnost s narokem.......

Čím dál horší, čím dál línější, prostě ovce. Vyhledat, ustajit no a dál už to znáš.

Ale protože jsem to slíbil /sice jinde ale to je jedno/ tak tady to máte.

borekz: když nevím, mlčím a šoupu nohoma. A né že plácám :(

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Tom´s HW <--- seznam "TOP SSD za danou cenu" rozdělení domácí žvýkání, náročné domácí žvýkání
(sou tam i ty řadiče, paměti a tak)

The SSD Review Database <--- databáze s možnosti slušného filtrování
(koho by napadlo zkusit google se slovy "SSD database review")

Johny Lucky SSD Database <--- No a konec "jenom" seznam s SSD a jejich odkazy na recenzi
(to stejný co vedle "list SSD controller, nand, memory")

atd... stačí nečekat až vám ten pečenej holub vlítne do huby....
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod dockalacek 27. 4. 2016 16:21

milsimr píše:Ale protože jsi chytrá blondýna, tak si k tomu přečteš jednoduchej článek http://diit.cz/blog/uz-se-kingston-ssdnow-v300-polepsil a už seš v obraze.

Jinak pro ostatní (neplatí jen pro misojogi): Pokud si někdo troufnete dát dohromady sáhodlouhej super strukturovanej post o SSD discích a všelijakých jejich parametrech + jejich vhodnost / nevhodnost na takové či makové nasazení ... nikomu nebráním, pokud to někdo slepí dohromady, klidně mu to nastavím jako důležité a budu jen rád. Osobně - a myslím, že i další kolegové z mod. týmu - jsem pro něco takového zatím neviděl nutnost. Jak již napsal místní rebel výše, pokud chce někdo radu (takovou, která si zaslouží odpověď), dostane ji.

Zaslouží odpověď? Tohle fórum jde ke dnu kosmickou rychlostí, pokud je dotaz v souladu s pravidly, zaslouží si snad odpověď každý. Pozoruji to už delší dobu, hlavně v této sekci, myslím, že tu klesá ochota odpovídat. Když jsem sem nastupoval, bylo to tu daleko příjemnější, ochotnější, mám pocit, že to tu hořkne. Kdo chce, odpoví, kdo nechce, neodpovídá.

Jinak je to blbost s těma SSD diskama, k čemu tu takový téma bude? To je jako s motorama, vypisovat jejich jednotlivý vlastnosti, výhody, nevýhody. Nemyslím, že to někdo ocení, ale je to jen můj názor. Jedinej, kdo byl to byl schopný dát dohromady, je Matýsek, a ten do toho moc žhavý nebude, čemuž se vůbec nedivím. Víceméně se tu doporučuje 4 až 5 modelů SSD stále dokola, je nějak zásadní je rozpitvávat pro většinu tazatelů? A není, nebo to byl jen konkrétní e-shop, že SP920 a možná i další doporučované disky už je/bude obtížné sehnat. Nekončí jejich výrobní cyklus? Já bych zůstal u stávajícího modelu. Ten, kdo se v problematice SSD vyzná, se tady ptát nebude, případně si info dohledá. No a BFU stačí, když si přečtou pár stránek zpět, s doporučovanými modely. NAND, FRANT, TLC, MLC, 16/19 nm, Marvell, SF, Phison, ocení to někdo? A myslím, že tohle nikdo příčetný chtít nemůže, Mates má určitě zajímavější věci na práci, já bych čas měl, ale zase nerozumím problematice a ani mě to nezajímá. Možná by to stačilo (příklad):

Kingston V300 - úplný low-end, třeba do starších noťasů jako oživovátko, SSD za pár kaček

SP920/370S/Savage - solidní standard pro BFU. Savage je asi stavěnej na vyšší zápis, ale rozpitvávat do detailů rozdíly je plýtváním času

Kingston KC400, Vector 180 - nevím, prostě už profi, databáze, servery, střih videa

Tohle by bohatě stačilo, 3 kategorie, bez zbytečný omáčky, kterou ocení beztak 10% čtenářů

Nechytat mě za slovo, do SSD nedělám, takže nahoře jen příklady, který mohou být nesmysly, ale když si uvědomíte, že dost lidí určitě vybralo SSD i bez tohohle fóra a jedou na EVECH, který beztak mají především na FB, net a kancl, tak to tu možná vážně moc hrotíme. I když je samozřejmě chvályhodné poradit co nejlépe. Tím by odpadlo stále dokola odpovídat na to samé, beztak už to tu některým leze na nervy, a jednou za čas, pokud by se vyráběl nový, zajímavější model nebo by se přestal vyrábět původní, by se seznam zaktualizoval. Myslím ale, že žádný dobrovolník nebude.

-- 27. 4. 2016 16:34 --

Python.p píše:
Matysek píše:Vcera to byla vdecnost, dnes neochota a zitra zakonna povinnost s narokem.......

Čím dál horší, čím dál línější, prostě ovce. Vyhledat, ustajit no a dál už to znáš.

borekz: když nevím, mlčím a šoupu nohoma. A né že plácám :(

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Tom´s HW <--- seznam "TOP SSD za danou cenu" rozdělení domácí žvýkání, náročné domácí žvýkání
(sou tam i ty řadiče, paměti a tak)

The SSD Review Database <--- databáze s možnosti slušného filtrování
(koho by napadlo zkusit google se slovy "SSD database review")

Johny Lucky SSD Database <--- No a konec "jenom" seznam s SSD a jejich odkazy na recenzi
(to stejný co vedle "list SSD controller, nand, memory")

atd... stačí nečekat až vám ten pečenej holub vlítne do huby....

Tohle nemá cenu. Recenze umím hledat taky. Ale k čemu je to dobrý? Daj se vůbec brát recenze za bernou minci? Podle Matýska asi ne. Dá se brát za bernou minci Matýsek, který má ovšem do BFU daleko? Možná. Ty odkazy, Pythone, jsou možná dobrý pro ty, kdo chtějí na vyžádání sypat typy řadičů, použitý typ pamětí, ale myslím, že na to se dnes holky nebalí. Pokud se chce někdo vzdělat, pak jsou ty stránky ok. Jestli se ty recenze dají brát jako relevantní, to netuším. Pokud jo, tak si tu těch 300 stran plácáme játra úplně zbytečně, stačí umět číst a trošku gůglit. Není nic mezi - Mates je too profi, dívá se vesměs přísnou a příliš odbornou optikou, a recenze zas nemusí být relevantní, protože když to zobecním, tak vám jako SSD bude na běžné věci fungovat téměř cokoliv. Problém je, že recenze se z valné většiny řídí rychlostmi, a rychlosti ještě dobré SSD nedělají. V tom souhlas s Pythonem, v příspěvku na minulé stránce. Má lehká kritika směřovala k Matýskovi, který občas složitě omáčkuje, zabíhá do podrobností, kterým BFU nerozumí, následně je z toho BFU zmatený, chce to srozumitelněji a pak jsou z toho nervní všichni. Co si myslíte o srozumitelnosti tohohle pro běžného, zatím SSD nepolíbeného člověka?

"SandForce BGA-256 / LSI Driven 9% GC 50ms+ (SF228x Gen4+ BGA400)
Endpoint/SOHO SSD
SF-1200 8ch/16bl min. OP 7% ECC RS24
SF-2241 4ch/4bl min. OP 0% ECC BCH55
SF-2281 8ch/8bl min. OP 0% ECC BCH55
SF-2282 8ch/16bl min. OP 0% ECC BCH55

Enterprise SSD
SF-1565 8ch/16bl min. OP 28% ECC RS24 BGA-381 Ext. SMART
SF-2582 8ch/16bl min. OP 28% ECC BCH55 BGA-400 Ext. SMART
SF-2682 8ch/16bl min. OP 28% ECC BCH55 BGA-400 Ext. SMART

Napr.: Intel 520 (Intel Custom Firmware) 60:40 GC 20ms 7% OP BGA-400 (Intel 520 120GB - 128GB RAW 8GB OP UA 111.79 GiB) ... to z Intel 520 dela dosud neprekonany (mimo NVMe) 24/7 HPC Capture SSD (typicky SOHO Media/Gaming), kde rozmeta vsechny ty Caryfukare. Ani M550 neni tak konstatni capture SSD, jako prave 520 s absolutne upravenym FW, ktery je postaveny do vlastnosti SF2582. Staci nastavit SA25% a rozmeta to jakykoliv Sh!itsung Pro nebo Sandisk Exteme v realnem workload. Prave Intel 320 a Intel 520 jsou nejvetsi fail managoru, jsou az moc dobre a neznicitelne za few bucks.

btw ..., cemu se dnes rika DuraWrite umi Intel 520 take, stejne jako PLP s agresivnim load GC. Jen maji deaktivovane RAISE. Nektere SSD, jako treba Vertex3 meli RAISE aktivni. Tedy receno, pouzije OP pod zajimavejsim nazvem a prilepi se k tomu FW."

Já bych to shrnul tak, že Intel 520 s upraveným firmwarem a ponecháním čtvrtiny neobsazeného místa jsou držáky za pár babek.
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod dockalacek 27. 4. 2016 17:28

milsimr píše:Know-how na netu dohledáš. Chceš to sem sepsat? Prosím. Možnost tu máš, nikdo ti nebrání. Což tu píšu už podruhé.

Mj., až takový problém není to sepsat, problém je si na to sepsání najít čas - já už nějakej ten pátek dávám dohromady např. jenom "blbej" FAQ do sekce s procesory. Rejpat ve stylu "jelikoz lidem kteri zde rady davaj soucasny stav vyhovuje, zmeny necekejme" umí každá cvičená opice - co takhle místo rejpání zkusit naopak něčím přispět?

On neryje, opice není, ale přiznejme si otevřeně a bez skrupulí, že tohle fórum je jako pásová výroba. Buch-další, buch-další. Chceš něco navíc? Starej se. Jakmile si někdo dovolí byť jen drobnou kritiku, je sežrán. To nic nemění na faktu, že chtít seznam SSD, když je na netu, je hloupost. Ale že to tu hrozně zkostnatělo a že atmosféra tady byla dříve mnohem přátelštější, to je fakt. Tím nenarážím na tebe, milsimre, jen občas sleduji, jakým tónem a stylem se tu odpovídá některým lidem. Kritika se vesměs nepřipouští. Nevím, jestli jsou opravdu tazatelé hloupější, nebo zde některým hodně zbytněla ega a narostl hřebínek. Přikláním se spíš k druhé variantě. A vůbec to není o ovcích a ťuťuňuňu - kdo sem chodí několik let, musí to vidět.

Primárním účelem fóra je radit lidem, teda aspoň já si to myslím. Zaráží mě fakt, že tu jsou jedinci, kteří někdy více, někdy méně dávají najevo, jak je vlastně udílení rad obtěžuje, otravuje, jak se obětovávají a de facto dělají milost, že ve své neskonalé velkorysosti občas těm hloupým, stupidním ovcím utrousí nějakou radu. Smutné? Velmi. Pokud to tu některé už nebaví, radit nemusí. Myslel bych si, že to dělají proto, že je to baví, naplňuje, a ne proto, aby si honili ega, trička a bůhvíco ještě. Co když sem přijde někdo, kdo neumí anglicky, s počítači si moc nerozumí? Takový člověk opravdu, ač se to zdá neuvěřitelné, může mít problém formulovat dotaz na Googlu, a když se mu to náhodou povede, nemusí vědět, jak číst ty recenze, hodnoty v nich. Já mám výhodu, že si dokážu vesměs poradit, umím docela hledat, za těch 8 let jsem se tu ptal minimálně. Ale trošku lituji ty, kteří IT příliš nehoví, a pokud zde někteří nemají dobrou náladu, mohou se nováčci se zlou potázat. Ne vždy, ale poslední dobou často. Stupidní dotaz neexistuje, jen stupidní odpovědi.
Naposledy upravil dockalacek dne 28. 4. 2016 10:15, celkově upraveno 3
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod misojogi 27. 4. 2016 17:35

pozrel som tie linky, ale zial su to vsetko recenzie s krutohustymi cislami cize prakticky nepouzitelne. keby som sa mal podla tych linkov riadit tak vsetko su to disky ktore Matyzek velmi nema rad a hadze ich do virtualneho kosa

viz to V300, které se po poslední revizi nezkutečně zpomalilo (názory majitelů na netu).
vyrobca to zacal dodavat s inymi chipmi ako predvadzal prve kusy na recenziach, potom sa to vraj opravil a zasa je to OK. podla vsetkych informacii tu v tejto teme, ak clovek nechyti stary kus z tej zlej serie, tak ma celkom slusny low level SSD. Zmenilo sa nieco odvtedy o com sa tuna doposial nepisalo alebo ma MonikaSH este tie stare informacie bez update ze uz to vyrobca napravil ?

Jinak notebook je už dost vykopávka, ale používá se jen na internet, a až umře, disk použijeme jinam.
Načetl jsem si to tady dost dozadu, ale v kompatibilitě bych určitě uvítal radu. A taky si nejsem jistej ohledně těch Xpcek.
S kompatibilitou určitě nebude problém, ale nevím, jestli se to vyplatí. Je zde určitá možnost, že tvůj čipset je ICH9 s rozhraním pouze SATA 1 s rychlostí 150 MB/s. Bohužel údajně dojde k 4-násobnému zpomalení i když nedojde k saturaci. Např. disk s rychlostí 500 pojede jen 125. Tomu se blíží dnešní plotnové disky.

Mozem napisat z vlastnej skusenosti
mam NTB s WXP
pretoze WXP nevie pracovat s velkymi 4k sektormi na disku tak je dosk spomaleny a naozaj rychlost je cca 120MB/s (SATA2 tusim dokonca v mode IDE)

napriek tomu nelutujem ze ho tam mam
ako tu niekto spomenul su to krutohuste cisla, realne sa prejavi extremne nizka pristupova doba a OS je velmi rychly (defragmentaciu apod mam povypinane podla navodu na nete)
navyse aj spotreba je citelne nizsia a vydrz baterky je predlzena
dal som tam starsi Corsair Force LS60 a ten ma utilitu TRIM takze nemam problem
je to NTB dell latitude 620, Core2duo procesor a 1GB RAM
cize ine ako WXP sa tam moc nehodi. ale WXP(osekane na uroven W2000 - povypinane sluzby, indexovanie, obnovovacie body a vypnute graficke omalovanky) tam chodi ako blesk

ak clovek chce vyuzit naplno SSD tak min W7 alebo idealne W8,1 a zarovnat sektory pri formatovani (align sector) - teda zarovnanie je dobre aj pre WXP

cize ak mas starsi SSD ktory funguje s danou doskou (aj take pripady byvaju ze nefunguje) tak nevahaj ani na WXP

jehoVista by teoreticky mala ist na SSD tiez rychlejsie (pretoze uz zvlada novsie disky s 4k sektormi) ale je to taky zufaly a nestastny OS ze sa ho neodvazim odporucat (mozno este verzia s SP2)

takze tolko moja realna skusenost
Nekupujte Samsung SSD 850EVO, je to smejd! (Pro je dobry no drahy) Ani nove Crucialy(ziadne BX ci MX / ani 100 ani 200) len starsie (500 a 550)
Odporucane SSD su:
Kingstone Savage. Kingstone KC300 alebo KC400
Transcend 370s
Intel 530 a starsie alebo profi
misojogi
Junior

Odeslat příspěvekod monikash 27. 4. 2016 17:57

To misojogi - na poslední narážku na pomalé V300 jsem narazila na CZC a TS Bohemce Schválně: http://www.czc.cz/kingston-ssdnow-v300- ... 1ljur0aqu9
Jinak, ani na userbenchmarku nevychází V300 jako nějaká výhra do počítače.

To bfu: pokud bych vybírala já ssd disk (jako že u něm uvažuji do noťasu), tak bych volila 240 a výše (některé menší mají pomalejší rychlost) s fcí TRIM a MLC. A jestli má záruku 3, 5 nebo nekonečno let záruky neřeším, protože když klekne, tak jsou data v ).( a zaslání nového mi nepomůže. A co jsem četla, tak SSD disky umírají dřív jak HDD.

Jo, a já nechci být zelená, já chcu být růžová.....

A ještě jedna OT věc, v neděli jsou u nás běhy (bez běženců), tak pokud chcete být (mnou) vyfotografování, jste srdečně zváni.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Moderátorka

Odeslat příspěvekod petison 27. 4. 2016 18:18

A co jsem četla, tak SSD disky umírají dřív jak HDD.

Tak já mám v PC stařičký SSD Crucial M4 60 Gb .K němu jsem měl později dokoupený na data Seagate 1 TB a ten mi nedávno skapal.ještě že mám data zálohovaný na dalším externím disku.Jinak ten Crucial frčí dál a zdraví v SSD life mi to ukazuje 96 % a odhadovaná životnost ještě 5 let a devět měsíců.Naběháno má 10562 hodin.To plotnový Seagate ne těchto hodinách umřel,takže asi tak.
petison
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 27. 4. 2016 18:29

Tak tohle je moc už i na mě.... Vyčistí to prosím někdo.

Aspoň že nechceš být zelená.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod maitapetcu 27. 4. 2016 18:53

Matysek píše:V jedne veci mas pravdu. Uz nebudu.

Jen to ne, prosím. Tvé posty, jakkoliv jsou někdy pro BFU obtížně srozumitelné, patří k nejcennějším informacím tady na fóru a jsou velmi těžko nahraditelné i jinými webovými zdroji. Osobně budu velmi vděčný (a předpokládám, že nebudu sám), když budeš v postování svých postřehů pokračovat i nadále. Přežvýkat to pro ostatní už zvládne vícero místních modů i nemodů, s tím se nezatěžuj, moje 'kritika' nepatřila tobě.

Co se týče Pythonova postu s odkazy na THW apod., oceňuji snahu (bez ironie), ale jaksi to jsou právě zdroje, které s ohledem na Matyskovy informace beru s velkou rezervou, viz doporučované Samsungy EVO apod. Info z THW a dalších mainstream IT webů skutečně dokáže dohledat každá druhá schopnější ovce, ale tam se jaksi většinou nedočtu o podjebech s doplněním malé SLC paměti pro dosažení hustočísel a nenajdu tam skutečný pohled pod pokličku, jako zde od Matyska. Můj nesmělý podnět byl ty informace od Matyska posbírat a udělat z něj pěkný, přehledný výtah. Pokud to shledáváte zbytečným, nebo se vám s tím z jakýchkoliv důvodů nechce ztrácet čas, OK, já to přežiju, zvládnu si to dohledat sám. Jen jsem si myslel, že by mohlo ubýt aspoň pár ovčích dotazů...
maitapetcu
Junior

Odeslat příspěvekod zivan 28. 4. 2016 11:23

monikash píše:To misojogi - na poslední narážku na pomalé V300 jsem narazila na CZC a TS Bohemce Schválně: http://www.czc.cz/kingston-ssdnow-v300- ... 1ljur0aqu9
...

Myslis to "hodnotu zápisu jsem naměřil třetinovou než udává výrobce"? To je prece klasika, kdy vyrobce udava maximalni rychlosti pri zapisu maximalne komprimovatelnych dat a udela se test nahodnych. To bych mohl reklamovat auto, ze mi s tunou nakladu do prudkeho kopce taky nejede "az 160km/h", jak vyrobce pise v letaku :D
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Předchozí stránka