Nazdar lidi, co té akci říkáte ? Já jen nechápu proč tolik lidí v různých internetových diskuzí nadávají na Českou Televizi a jeho generálního ředitele Janečka ?
To je typický český národ. Ráj dlužníků, zlodějů, podvodníků. Kdyby takovou akci udělala německá veřejnoprávní televize na své neplatiče, tak je ticho po pěšině. Protože každá zdravá společnost ví, že neplatit dluhy je nemorální a vůbec by se tím nezabývala. U nás v Česku je takový trend, že když někomu dlužím a on mne tím upozorní, tak se ještě budu rozčilovat, co to po mne chce ?
Doufám, že se k této akci připojí i Český Rozhlas, protože znám spoustu lidí, co mají rozhlasový příjimač a neplatí žádné poplatky. Český Rozhlas a Česká Televize by naopak měla zažalovat všechny lidi, kteří se ještě do systému placení poplatků vůbec nepříhlásili. Jsou to takoví černí pasažéři.
Systém koncesonářských poplatků by se měl změnit.
U politiků mne mrzí, že dosud nedošlo k navýšení poplatků. Podle mne, jsou u nás poplatky směšně malé, například v Rakousku to činí až 600,- Kč měsíčně nebo ve Slovinsku až 300,- Kč měsíčně což představuje jedno procento měsíčního výdělku.
Já bych to uzákonil plošně, tak jako u odvoz odpadů. To znamená, že v současné době 4- členná rodina platí jen za jeden televizní či rozhlasový příjimač, jeden poplatek a je jedno, kolik televizorů doma mají. Podle mého návrhu by v novém systému by museli platit 4x. Tedy za televizi by neplatili dosud 75,- Kč ale 300,- Kč. Totéž by se týkalo i rozhlasu.
Jelikož se nezvyšovaly poplatky, navrhuji, aby se poplatky zvýšily a to u televize na 150,- Kč/měsíčně a u rozhlasu na 125,- Kč/měsíčně na hlavu. Dále navrhuji, aby každý si mohl rozhodnout, jestli to chce platit měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo ročně.
Zkrátka koncesionářský poplatek by se měl postavit do stejné úrovně jako nájem či odvoz odpadů. Je to v podstatě služba. Takhle se zajistí lepší výběr poplatků a ten kdo na to nebude mít peníze, podá čestné prohlášení, majetkové prohlášení a takovému člověku by to mohl vykompenzovat stát. Lidé, kteří naopak by takový poplatek neplatili a jsou zároveň v evidenci na úřadech práce, tak jim by to měla strhávat sociálka, nebo rovnou posílat lidi na veřejně-prospěšné práci a odpracovat dlužnou částku.
Člověk přece musí žít ve slušné společnosti, kde se nebere ohled na dlužníky, naopak věřitelé musí být v co nejtvrdším právním postavení směrem k dlužníkům a jsem také pro větší postih dlužníku a pro tvrdší zákon o majetkových exekucí. Dlužník musí mít respekt a strach z věřitele, nesmí být naopak ve výhodě, a nesmí se divit, co to po něm chce věřitel. Akce České televize byla správná a dobrá. Dívím se, že novináři a některá elektronická média tu zprávu postavila do takové polohy, že to vypadalo, jako kdyby Jiří Janeček byl nějaký zlý pirát či gangster, který olupuje poctivé lidi atd.
Tady ještě musím dodat, že lidé, kteří dostali varovné upozornění a přesto řádně platili koncesionářské poplatky, nemusí mít žádný strach, jelikož to mohou dokázat tím, že předloží stvrzenky o zaplacení poplatků. Pokud to některý z poplatníků nedokáže doložit a nemá alibi, je to jeho smůla a jeho hloupost. Normální člověk by si měl přece schraňovat, archivovat veškeré účtenky, doklady o zaplacení různých poplatků, jako je odvoz odpadů, nájemné, inkaso, vodné-stočné atd. Může se stát, že dotyčná firma může mít nepořádek v účtech svých klientů a zbytečně pošle upomínku, a pak se člověk rozčiluje nad svou vlastní hloupostí. Já si třeba doma archivuji od roku 1995 všechny účtenky, doklady, výpisy z bank, a vůbec mi to nedělá žádnou fyzickou ani psychickou námahou, nevýhodou je, že se vám po bytě množí kancelářské šanony, ale i to není problém, pokud máte přiměřeně velký byt, ti co žijí v rodinných domech, to mohou archivovat i ve sklepě.