Pretaktovanie RAM na 8200 MHz

Ladíme výkon počítače, postupy, zkušenosti, benchmarky, přetaktování

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod lacomp 26. 6. 2024 18:58

Ahoj píšem zo Slovenska tak česky neumím, ale rozumiem, lebo som sa narodil v Československu v roku 1958 tak som už toho času dôchodca. Ak by mi mohol niekto poradiť ako pretaktovať PC, základná doska: Gigabyte Z790 Aorus Pro X, procesor Intel i9-14900KF, LGA 1700, pamäť: 4x Patriot Xtreme 5, DDR 5, 8200 MHz, 96 GB. Pamäť ide asi len na 4533 MHz. Grafická karta staršia Asus Dual-RTX 3060. Intel má asi nejaký problém s procesormi 14-tej generácie tak tam asi bude problém. No je to buď v základnej doske, procesor, alebo pamäť.Skúšal som toho viacej a bios je aktuálny z 6 júna 2024 aj keď mi to ukazuje, že je to chyba v kompatibilite. Ďakujem vám za akúkoľvek odpoveď. Lacomp, Banská Bystrica 974 05, Slovensko
lacomp
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PCDaemon 26. 6. 2024 20:05

Na stránke Gigabyte je pre dosku Z790 AORUS PRO X zoznam podporovaných pamätí
https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z7 ... ort-memsup
a Patriot je s podporou na tom biedne. Samozrejme, to neznamená, že pamäte, ktoré nie sú v tom zozname, nebudú fungovať na danej frekvencii, ale nie je to zaručené.
Podľa tej tabuľky 4x24 GB na 8200 nepodporujú žiadne pamäte.
Naposledy upravil PCDaemon dne 27. 6. 2024 09:49, celkově upraveno 1
PCDaemon
Junior

Odeslat příspěvekod lacomp 26. 6. 2024 20:40

Ahoj objednal som si novú grafickú kartu GIGABYTE AORUS GeForce RTX 4070 Ti SUPER MASTER 16G (GV-N407TSAORUS M-16GD), zkopíroval som to zo stránky Tvoj PC. Tam je hlavne problém s procesorom, lebo Intel hlási, že to prepásol s generáciou 14. Najskôr som mal dve RAM potom 4, ale žiadna zmena skôr k horšiemu. Procesor sa nedá pretaktovať ma asi 24 jadier a 32 vlákien. Pred tým som mal Intel i7 a pretaktoval som RAM bez problémov. Teraz mám tri možnosti, ale mi to dá len to že sa to nedá pretaktovať. No budem pokračovať aj keď ma to bude stáť dosť euro, pre CZ korún, ale radšej to nejdem meniť, lebo na čo. L.Z.B.B.
lacomp
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lacomp 30. 6. 2024 17:53

Ahoj, vyhadzuje mi takéto hlásenie v programe GCC-izolácia jadra, lebo mám základnú dosku od Gigabytu, keď vypnem to jadro tak mi zase ukazuje, že počítač môže byť napadnutý. Malo by sa to nastaviť v Biose, ale ja som dal len to základné nastavenie, neviem čo mám vypnúť, alebo zapnúť. Počítač som si skladal sám. Ďakujem ak má niekto už s tým skúsenosť.

It is a must to disable Memory Integrity feature for overclocking to function properly.

Click Yes to launch the Core Isolation page. Turn off the toggle for Memory Integrity. You might need to restart your device. Click No to display Information on screen.
lacomp
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lacomp 11. 7. 2024 22:42

Ahoj, prešiel som na pamäť G.Skill trident Z5 RGB F5-8000J4048F24GX2-TZRK podľa odporúčania zo stránky základnej dosky od Gigabytu Z790 Aorus Master X. Musel som vypnúť izoláciu jadra procesora i9-14900KS podľa odporúčania. Všetko to nabehlo a počítač sa spustil,ale v záťaži, keď idú hry to vyhadzuje, že nie 8000,ale len 5600MT/s. Videl som ten rozdiel, že ako to ide 8000MT/s a je to super. Čítal som od ľudí, že majú problém s doskou od Gigabytu a procesom i9-14900KS, tak nech to nepredáva Intel, keď to nejde ako má. Píšu mi tu, že som kolemjdoucí, ale ja som si založil svoj prvý počítač 24.02.2003. Prajem pekný deň všetkým čo majú radi PC. L.Z.Slovakia
lacomp
Kolemjdoucí