Problémy se snížením taktu

Ladíme výkon počítače, postupy, zkušenosti, benchmarky, přetaktování

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Miky9. 28. 7. 2011 13:08

Mám problém s tím, že po probuzení ze spánku (WIN7) se mi sníží stabilní (otestovaný) takt 4,5GHz na 3,4GHz. (V biosu je stále nastaveno 4,5GHz!) Při vypnutí nebo restartování to nedělá. Když tedy restartuju, takt se vrátí na 4,5GHz.

CPU: Intel Core i5 2500k
MB: Z68X-UD3H-B3

Pro jistotu přikládám screeny z biosu. Nevím co bych mohl nastavit špatně.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Myslel jsem si, že by mohl být problém s utilitou Easy Tune 6. Ani po odinstalování se nic nezměnilo.

Je to divné. :eh

Prosím tedy o radu. Doufám, že se s tím dá něco udělat.
Miky9.
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 7. 2011 13:32

Koupit napriste kvalitni zakladni desku (a poradit se o koupi na foru) - napriklad. Nebo neukladat pocitac ke spanku, ale vypinat.

Pripadne se obratit na technickou podporu Gigabyte, nebo zkusit desku reklamovat. Nebo preinstalovat OS a zkusit jen cisty OS a ovladace, bez dalsiho SW, cimz myslim hlavne bez veskereho "easycehokoliv" a dalsiho balastu z CD od desky, grafiky a dalsich komponent. Ono vice SW != lepe.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod vladimir 28. 7. 2011 13:40

Verze biosu? Poslední je F4.

Kineczek: je to Gigabyte, ne MSI.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 7. 2011 17:29

Vladimir: Jo, diky. Je to i na tech screenech. To se omlouvam, editnul jsem predchozi post.

[OT]
Dana zakladni deska nicmene tak jako tak neni stvorena k pretaktovani, ad napajeci kaskada, atd.
[/OT]

K tematu: Napajeci kaskadou problem zpusobeny nebude, pujde o SW chybu, chybu BIOSu, nebo chybu kusu. To znamena, ze pomuze flash, reinstall, nebo reklamace.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Miky9. 28. 7. 2011 21:52

Mám novou F4.

Radil jsem se s XX lidmi. Díval jsem se na recenze všude možně. Hlavně na US stránky. Nikde rozhodně nepíšou, že je to špatná deska, ale opak.

Určitě to je SW chyba. Souvisí to jenom se spánkem.

--- K extrémnímu OC ne, ale tohle by měla zvládnout levou zadní.
Miky9.
Junior

Odeslat příspěvekod Miky9. 30. 7. 2011 09:52

- resetoval jsem CMOS
- updatoval BIOS na F8
- zvýšil napětí RAM na 1.66V
- další napětí Auto

Vše funguje ok.
Miky9.
Junior

Odeslat příspěvekod kevin a perry 30. 7. 2011 10:30

ale jak dlouho....
ty nevíš jake je doporucene napetí pro RAM? u intel sb?
koukej ho shodit nebo se rozluč se svym HW
pokud mas pameti kktere potrebuji 1.6V, tak se jich zbav a kup takove, ktere potrebuji 1.5V -tj. vhodne napetí pro RAM u SB.
GA Z68MX-UD2H-B3|Core i5 2500K@4,2Ghz default Vcore(@5Ghz, 1,41vcore) +Noctua NH-C14|4GB DDR3 Corsair 1600Mhz VengeanceLP|nVidia GTX 560 Ti + GELID rev.2 ICY VISION | 2x OCZ Vertex2 60GB SSD :) |Enermax MODU II 82+ 625W|LIAN LI PC A04 black
kevin a perry
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod D3VL3R 30. 7. 2011 10:40

ten to zabil, 1.66V :D
Case: NZXT S340 Black | MB: Asus M4A89TD PRO​/USB3 | CPU: AMD Phenom II X6 3.9GHz | GPU: Gigabyte GTX1060 OC 6GB | RAM: Hyper X 16GB DDR3 | HDD: SSD EVO 850 256 GB, WD 1 TB | Power: Corsair RM550x | OS: Windows 10 64b
D3VL3R
Junior

Odeslat příspěvekod jagd 30. 7. 2011 11:54

Windows nemaji uz leta resen Power Management podle standardu, vyrobci zakl.desek, resp. Biosu, se od techto standardu take odchylili, aby to fungovalo ve Windows. Nemohou ale neustale sledovat dalsi odchylky (cti bugy), ktere se zase objevi, pokud chybi specifikace/dokumentace .. V tomto pripade se ovladace zakl.desky a Windows jaksi nesesly; vyresit by to mohl/mel vydany patch jedne ci druhe strany. - Otazkou ovsem zustava, kdo z nich je na vine ..; nejspis ale oba.

-- 30. 7. 2011 11:54 --

Windows nemaji uz leta resen Power Management podle standardu, vyrobci zakl.desek, resp. Biosu, se od techto standardu take odchylili, aby to fungovalo ve Windows. Nemohou ale neustale sledovat dalsi odchylky (cti bugy), ktere se zase objevi, pokud chybi specifikace/dokumentace .. V tomto pripade se ovladace zakl.desky a Windows jaksi nesesly; vyresit by to mohl/mel vydany patch jedne ci druhe strany. - Otazkou ovsem zustava, kdo z nich je na vine ..; nejspis ale oba.
jagd
Junior

Odeslat příspěvekod Miky9. 30. 7. 2011 12:11

Vrátil jsem na 1.5V :)) Vsadím se ale, že by se s tím procesorem nic nestalo.

Si zas všichni přečetli článek na živě a cpou tam obyčejné Kingstony 1333MHz. :))

Všechno funguje bez problémů. Asi pomohl reset CMOS.
Miky9.
Junior

Odeslat příspěvekod farek 30. 7. 2011 12:27

Nebo si precetli manual k SB CPU a necpou do pameti vic nez 1.5V
farek
Junior

Odeslat příspěvekod Miky9. 30. 7. 2011 12:32

Je to napsané i na desce někde u slotu RAM.

Znám spoustu lidí co to tak mají už půl roku a nic se jim s tím nestalo.
Miky9.
Junior