Nastavení pamětí

Ladíme výkon počítače, postupy, zkušenosti, benchmarky, přetaktování

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Tejvl 5. 12. 2012 14:01

Zdravím, mám problém zprovoznit na PC tyto paměti http://www.czc.cz/kingston-hyperx-2gb-2 ... 94/produkt + http://pameti.heureka.cz/kingston-ddr2- ... 00d2n6-2g/ . Tyto paměti spolu běhaly dokud jsem neprovedl upgrade procesoru z Athlonu X2 na Athlon II X4 640. Po zmíněném upgradu fungují paměti jen odděleně, pokud jsou společně, dostanu při startu systému chybu irql_not_less_or_equal a dojde k restartu. Zkoušel různé časování a nastavování ale bez úspěchu. Na co si dát pozor, na co se zaměřit? Deska ga-ma770-ud3 rev.1 Díky.
Tejvl
Junior

Odeslat příspěvekod eLzyx 5. 12. 2012 14:24

1. update biosu
2. zkusit různě přehazovat paměti v bancích
3. zkusit v BIOSu nastavit natvrdo 800MHz frekvenci, případně další parametry podle té 2GB 800MHz
4. zkusit změnit v BIOSu DCTs mode
5. zkusit v BIOSU zvednout o chlup napětí pamětí (o jeden či dva "kroky", tj. 0,05-0,1V)
6. zkusit v BIOSu zvednout napětí CPU NB VID (pokud je tato volba přítomna) - jde o napětí paměťového řadiče (taktéž stačí o jeden dva kroky).
7. kombinace všeho viz výše :mrgreen:

a pokud to nepoběží, tak koupit kompatibilnější paměti
eLzyx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 5. 12. 2012 14:28

Vyměnit RAM nejednoduší metoda a staré prodat.

Prostě řadič ram je v CPU a s tím nic neuděláš, pokud se neschodnou s tím řadičem v CPU.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tejvl 5. 12. 2012 17:45

soban píše:Vyměnit RAM nejednoduší metoda a staré prodat.

Prostě řadič ram je v CPU a s tím nic neuděláš, pokud se neschodnou s tím řadičem v CPU.

Zajímavé je, že samostatně paměti běží.

Napětí jsem už zvedal, ruzné pozice v bancich taky. No vyzkouším natvrdo nastavení podle těch pomalejších, to jsem měl v plánu, pak mozna jeste zkusim jiny bios.

Díky chlapi.
Tejvl
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 5. 12. 2012 19:10

Nahraj sem screenshoty záložek CPU, Mainboard, Memory a SPD (všechny osazené sloty) z aktuálního CPU-Z, ať vidíme, v jakém stavu to momentálně je.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tejvl 5. 12. 2012 21:33

Kucí, tak uz to slape, nakonec jsem jeste moduly mezi sebou poprehazel. Ted jsou pameti v pozicich (slot 1-4): Kingston 800, Kingston 1066, volno, Kingston 1066. Např. konfigurace Kingston 800, Kingston 1066, Kingston 1066, volno taky nefungovala...
Tejvl
Junior