Prosím o pomoc s vyladěním staršího PC (do původního stavu)

Ladíme výkon počítače, postupy, zkušenosti, benchmarky, přetaktování

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Trejvis 27. 3. 2016 18:40

Dobrý den,

teď jsem řešil problém s LAN drivery a na internetu jsem se dočetl, že když vyndám baterii ze základní desky a vrátím jí zpět, tak internet bude znova fungovat. Internet funguje, nicméně jsem si zresetoval nastavení biosu do továrního nastavení a to jsem měl CPU vyladěn po několika hodinách pokusů a omylů.

Když chci spustit win tak se mi sekne v načítání (jak bliká logo win 7 jestli víte).

PC jde spustit normálně pouze na stock režim takže 2,5 ghz. Ostatní frekvence zatím padají.

sestava:

Intel pentium dual-core E5200 2,5 GHz ale předtím šlapal na 3,87 GHz a na něm mám AC freezer 7
Adata 2x2GB DDR2 800 MHz
Gigabyte HD 4850 512 MB + zalman chladič
Gigabyte GA-EP43-DS3 socket 775
Seasonic 430W
WD 640 GB a Seagate 320 GB
Win 7 home premium x64

Nevím přesně co a jak nastavit aby to nepadalo. Asi dávám málo Voltů, že? Na 3,87 si nepamatuju přesnou hodnotu ale 1,36 V na jádře bylo málo.

Hodím sem fotky stock biosu. Rád bych z toho vymáčknul 3,87 ghz jako před tím a cca 800-820 mhz na RAMce. Ale při mých pokusech to vždy padlo a před tím to drželo krásně. i dokonce 3.95 nestabilně. Teď se mi vůbec nedaří tam dát i 3,3 ghz.

Děkuji předem za rady.
Přílohy
IMG_1917.JPG
IMG_1916.JPG
IMG_1915.JPG
IMG_1914.JPG
Trejvis
Junior

Odeslat příspěvekod sargo 27. 3. 2016 21:15

Vidíš, příště si nastavení nezapomeneš zazálohovat ;-]
sargo
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 27. 3. 2016 22:26

To po nás jako vážně chceš aby jsme ti řekli jak jsi to měl nastavené? :lol:
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Trejvis 27. 3. 2016 22:28

Ne, to ne ale spíš by se mi hodila rada co tam mám nastavit aby to fungovalo. Princip taktování zhruba vím ale netuším jaké nastavit napětí atd. Aby to šlapalo tak, jak má.
Trejvis
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 27. 3. 2016 22:45

a primárně teď řešíš co? přetaktování nebo nemožnost nabootovat windows?
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod Python.p 27. 3. 2016 23:00

Tak když už jsi to měl přetaktované tak asi víš jak na to ne ? Nebo mi něco uchází. :)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Tonda-B 27. 3. 2016 23:03

No tak si nastav na 2. obrazovce CPU Vcore místo 1,27500V na 1,35000 V,
na 3. obrazovce System Memory Multiplier 2,4 ,místo Auto,
na 4. obrazovce CPU Clock Ratio 11 , CPU Host Frequency 333 MHz místo 200, PCI-E Host Frequency 100 MHz a CIA 2 zakaž.

Pak F10 - Yes - Enter a uvidíš, jestli to s tímhle napětím procesoru bude stabilní.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Trejvis 28. 3. 2016 18:21

kernel_panic [passed] píše:a primárně teď řešíš co? přetaktování nebo nemožnost nabootovat windows?

Obojí. Nejde mi nabootovat windows po přetaktování. Je to dost znát ta původní frekvence. Všechno se načítá pomalu.

Python.p píše:Tak když už jsi to měl přetaktované tak asi víš jak na to ne ? Nebo mi něco uchází. :)

No jediné co vím je frekvence. Napětí a kolik jsem měl frekvenci na RAM tak to už nevím.

-- 28. 3. 2016 19:15 --

Takže dal jsem tam 11,5 násobič a host 337. Napětí 1,3625. Frekvence CPU tedy 3,87 a je to vcelku stabilní teď už to jen trošičku doladit, ale to zvládnu. Děkuji :) nešlo to asi proto, protože jsem měl zaplý CIA2
Trejvis
Junior

Odeslat příspěvekod Tonda-B 29. 3. 2016 18:17

Tak chválit Boha...
Hlavně si pořádně otestuj stabilitu a kontroluj teplotu procesoru.
Tonda-B
Mírně pokročilý