Ryzen + Linux

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Johnnny64 14. 5. 2025 18:11

Zdravim,

zacinam byt hodne otraveny Windowsom a tak chcem skusit alternativy. Pozeram sa po nejakom starsom NB do cca 300 eur kde by som si skusil ako s tym dokazem zit. S Linuxom inak v podstate ziadne skusenosti nemam.

To hlavne co ma zaujima je, ako su na tom Ryzen procesory pod Linuxom. Co citam po nete, skusenosti su rozne a doporucuje sa skor Intel, takze mam z toho trochu strach takze ak ma niekto sumar toho aka generacia je uz napriklad v Ubuntu v pohode, bol by som mu velmi vdacny :)
Johnnny64
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 14. 5. 2025 19:33

Já mám Linux Mint 21.3 na repasovaném Lenovo ThinkBook G3 14", procesor AMD R5 5500U.
Instalovaný klient Steam pro hry kompatibilní nad Proton.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Johnnny64 14. 5. 2025 19:39

A nemas s tym ziadny problem ? Spomina sa napriklad problem s uspanim.
Johnnny64
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 14. 5. 2025 20:52

Podívám se, jak to mám nastavené.
---
EDIT:
Nastavení mám při napájení ze sítě uspávat do paměti po 30min, zavření víka nic. Display uspat 10min.
Při napájení z baterie uspat do paměti 10min, zavření víka vypnout.
Pokud vyzkouším nastavit všude uspání do paměti, vždy se korektně vzbudí.
---
Ale vzpomínám si, že starší verze Linux Mint na notebooku HP s Intel (aspoň 6 roků zpět) uměla uspat do paměti i na disk.
A tam někdy, sice se probudil, ale display ne, zůstal tmavý. Pak jsem jej vypnul Ctrl+Alt+Del Enter.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 5. 2025 02:51

OS není jen o ploše a spouštění prohlížeče - jaký SW je pro Vás zásadní a jaký HW krom PC ještě máte - tiskárny a ostatní periferie. A co hraní her?
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Johnnny64 15. 5. 2025 07:23

meda2016 píše:Podívám se, jak to mám nastavené.
---
EDIT:
Nastavení mám při napájení ze sítě uspávat do paměti po 30min, zavření víka nic. Display uspat 10min.
Při napájení z baterie uspat do paměti 10min, zavření víka vypnout.
Pokud vyzkouším nastavit všude uspání do paměti, vždy se korektně vzbudí.
---
Ale vzpomínám si, že starší verze Linux Mint na notebooku HP s Intel (aspoň 6 roků zpět) uměla uspat do paměti i na disk.
A tam někdy, sice se probudil, ale display ne, zůstal tmavý. Pak jsem jej vypnul Ctrl+Alt+Del Enter.

Dakujem :)
Som este pozeral certifikovane NB na Ubuntu a ono to tak vyzera, ze to Ryzen 5000 je to uz napohodu. Aj co som pozeral Elitebooky napriklad, tak tam maju mnozstvo strojov s Ryzenom ale vsetko Ryzen 5000 a vyssie. Takze asi musim pozerat nieco take :)

-- 15. 5. 2025 07:31 --

Emil Pastelka píše:OS není jen o ploše a spouštění prohlížeče - jaký SW je pro Vás zásadní a jaký HW krom PC ještě máte - tiskárny a ostatní periferie. A co hraní her?

No, pre niekoho ano :)

V kazdom pripade, moj problem je, ze som .NET developer cize uplne asi na Linux v dohladnej dobe neprejdem, ale nastroje na pracu aspon v .NET Core uz tam nejake dostupne su.

Rad sa bavim s 3D tlacou. BambuStudio by pre Linux malo byt dostupne, Fusion v ktorom som amater, ale zlepsujem sa by bol problem. Udajne to tam pojde dostat, ale neviem ako je na tom performance. Ak by sa mi to hodne zapacilo, skusil by som alternativy, mozno Plasticity ktore ma pre mna lepsie licencne podmienky a prechod by snad tak nebolel.

Neskumal som Photoeditory, mam zakupeny DXO Photolab ktory na Linuxe nie je, ale to by som mozno riesil neskor. Aj tak som to uz 2 roky nepouzil.

Co sa tyka hrania, hram sa vlastne len WoW Classic a to sa pod Linuxom pokial viem rozbehat dat. A potom obecne veci okolo programovania, ale to by mimo toho .NETu malo byt napohodu.

Alternativne chcem skusit aj Mac, ale tam budem mat k dispozicii sestrin Air M1, akurat musim par tyzdnov pockat kym kupi novy stroj. Tam by ta podpora okrem toho .NET bola bezproblemova, som velky fanusik toho hardwaru, ale tiez tam vsetko nie je idealne.
Johnnny64
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 5. 2025 09:03

AD HW mrkni na gigacomp ... minuly tyden jsem tam bral 3ks EB 835 G9 za 12.790,- Kc. Vim, ze uvazujes cca polovicni budget, ale toto jsou opravdu funglovky s CZ podsvicenou klavesnici a 6650U, jehoz hlavni devizou je imo grafika.

Celkove je 835 G9 za ty penize bozi strojek. 1920x1200 IPS, vaha cca 1.3kg. Nabijeni adapterem od mobilu (USB-C PD) ... plnohodnotne HDMI, jack a 2x USB A. Ano, SSD je pidi, ale NM790 4TB pasuje.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Johnnny64 15. 5. 2025 10:29

Vdaka za tip :)
Zrovna tento som par tyzdnov dozadu pozeral. Elitebook som este nemal a tusim, ze na nich este aj dnes ide rozsirit ram co nie je bezne.

Budget na to by bol, ide skor o ten prvotny kontakt s Linuxom a ci ma zmysel hrotit vykon ked ma to mozno po 2-3 mesiacoch prestane bavit. Ale toto si uz musim vyriesit sam :)
Johnnny64
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 15. 5. 2025 19:10

Záleží na typu aplikace, ale i ten pasivně chlazený M1 Air má na jádro cca o 10-15 % vyšší výkon než 6650U. Jen tedy nebude plnit požadavek na testování Linuxu - max ve virtuálu.
Na druhou stranu .NET vývoj bude OK a Fusion je dokoce pro Apple Silicon nativní.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 15. 5. 2025 19:15

Jediné mínus sérií G9 a novějších - čistě můj subjektivní názor - je přechod z hliníkových šasí na plastové. Ano, zpracování stále je kvalitní .. ale hernajs, G8čky byly pořád celokov - za ty prachy, za které to HP na retailu prodává tohle fakt nepochopím.

Jinak souhlasím, máme HPčkový Elitebooky v práci a jsou to fakt supr stroje.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod zivan 16. 5. 2025 00:18

Jestli jsem dobře dohledal specifikace, tak mě nemile překvapilo, že 835 G9 má pájenou RAM bez slotů.
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 16. 5. 2025 09:10

... to je další mínus, na který jsem zapomněl. 865 G9tky mají normálně dva sloty. 14" - 845tky - jsem ze série G9 v ruce bohužel neměl, až 845 G11.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod zivan 16. 5. 2025 13:23

No ja prave 845 G9 v ruce mel a doplnoval tam druhy DDR5 modul, takze jsem naivne ocekaval, ze 835 G9 bude mit taky dva sloty, jako mela 835 G8. I na ten notebook na Gigacomputeru jsem pokukoval, stejny dokonce prodaval chvili web tera.cz za 10 tisic. A az nedavno jsem narazil na informaci, ze tam jsou pameti napevno bez slotu:
"DDR5-4800, Dual-Channel-Mode, onboard, no memory slots"
https://www.notebookcheck.net/HP-EliteB ... 697.0.html
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 16. 5. 2025 16:29

Jo, na 13" jsou opravdu pájené. U Elitebooku je tohle docela fail.
milsimr
Administrátor