Linux směřuje na pracovní stůl

Linux, Unix, BSD systémy, distribuce, open source

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 7. 6. 2007 23:35

Linux směřuje na pracovní stůl. Podle celosvětových statistik návštěvnosti společnosti Net Applications se zvyšuje tempo nárůstu tržního podílu Linuxu.
Petr Tomeš
Junior

Odeslat příspěvekod Let_Me_Be 8. 6. 2007 00:42

No a? To vime uz davno :)
Let_Me_Be
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 8. 6. 2007 00:45

Let_Me_Be píše:No a? To vime uz davno :)

My ano. Někteří jiní (třeba redaktoři Živě) ne...
Petr Tomeš
Junior

Odeslat příspěvekod Vlasta W. 8. 6. 2007 01:21

Hehehe, tohle mi nedá... Skok z 0,4 % na 0,8 % v průbehu čtyř měsíců a od dubna opět propad o 0,1 %. Nehledě na to, že to neodpovídá běžně udávanému rozšíření Linuxu (není o moc větší), nechci vám brát iluze, ale není ten skok zapříčiněn spíše něčím jako je změna metodiky měření, počtu sledovaných serverů apod.? Takovýto výkyv (tím spíše následovaný propadem) je ze socilogického hlediska vždy podezřelý a má nějakou skrytou příčinu.
V tomto vesmíru jsou problémy, na něž neexistují odpovědi.
Pohyb rukou, pohyb rtů, z jeho slov příval myšlenek a z jeho očí šleh žáru!
Redaktor Computeru a Živě.cz
Vlasta W.
Redaktor Živě.cz

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 8. 6. 2007 01:37

Vlasta W. píše:Hehehe, tohle mi nedá... Skok z 0,4 % na 0,8 % v průbehu čtyř měsíců a od dubna opět propad o 0,1 %. Nehledě na to, že to neodpovídá běžně udávanému rozšíření Linuxu (není o moc větší), nechci vám brát iluze, ale není ten skok zapříčiněn spíše něčím jako je změna metodiky měření, počtu sledovaných serverů apod.? Takovýto výkyv (tím spíše následovaný propadem) je ze socilogického hlediska vždy podezřelý a má nějakou skrytou příčinu.l/quote]

Metodika měření a počet sledovaných serverů je prakticky totožný, pouze přibývají nové... Změna metodiky měření by se projevila i na jiných sledovaných veličinách jako jsou prohlížeče, rozlišení apod...

Pokud se na ten graf dobře podíváte, propad je počátkem léta přirozený již po několik let a oproti předchozímu roku jde stále o značný nárůst...

Uznejte, pane Waici, že ta vámi propagandovaná Vista zase takový zázrak není a Windowsům začíná klesat tržní podíl tak jako před lety u IE. Také vám podobní pseudoredaktůrci na Živě dělali hehehe a po pár letech jim spadla huba, když propad podílu IE pokračuje i přes vydání IE 7 a je již téměř na 3/4 z dřívější více než 96% dominance, v ČR už dokonce pod 2/3...
Naposledy upravil Petr Tomeš dne 8. 6. 2007 08:23, celkově upraveno 1
Petr Tomeš
Junior

Odeslat příspěvekod jaromir 8. 6. 2007 05:04

Jestli je podíl 0,x a nebo 0,y je úplně jedno (z ekonomického hlediska se Microsoft směje). Porovnávat nasycenost trhu FireFox X InternetExplorer s tímto je trochu mimo mísu, protože zastoupení Linuxu na desktopech je oproti pěknému xx procentnímu podílu FF na trhu u Linuxů mizivé.

Možná, že se Microsoft přestané smát, ale já tomu prostě nevěřím. Něco jiného je udělat browser, na kterém pojedou všechny stránky, a něco jiného je operační systém, protože na něm asi bez emulací nativně těžko pojedou všechny programy napsané na Windows. A o tom to je, a kdo si myslí, že stačí vytvořit variantu pro Office a nic jiného člověk nepotřebuje, ten asi moc nepochodí.

Navíc ten graf je totálně nakočku. Skoky mezi 3-4/06 a ty na konci jasně ukazují, že mají buď malý vzorek, na kterém provádějí měření, nebo je ten vzorek špatně vybraný, a nebo prostě neví co dělají.
jaromir
Junior

Odeslat příspěvekod Piki 8. 6. 2007 06:50

No nevim jestli se M$ smeje.
Kouknete se kolik serveru bezi na Widlich a kolik na Linuxu,*BSD, Solarisu atd...
Myslim ze tady M$ docela zraci
(kdo by si taky chtel dat takoveho padavku na nejspolehlivejsi vec ve firme ) :-B
Piki
Junior

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 8. 6. 2007 08:38

jaromir píše:Jestli je podíl 0,x a nebo 0,y je úplně jedno (z ekonomického hlediska se Microsoft směje).
Petr Tomeš
Junior

Odeslat příspěvekod drnoha 8. 6. 2007 09:29

OMG pane Tomeš,ale nevím, zda vykat, když podle fotky u profilu (pokud je to vaše fotka) jste mladší než já, ale vy jste úplně stejný jako pan Waic, jenom na opačné straně tábora. Udělejte nám všem laskavost, založte si někde vlastni Linux blog, kde si budete vylévat srdíčko a neotravujte tady lidi, kteří sami dobře vědí co a jak.

K vašim argumentům:
- linux není stabilnější než Windows, záleží na provozovaných aplikacích a chování uživatele. Pomocí Wine a Windows aplikace jsem schopen vám linux shodit během minuty
- zda je ovládání snadné a příjemné ji silně individuální záležitost. Ne každému se libí gnome, ne každému se líbí kde, ne každému se líbí win gui. tohle bych jako argument vynechal
- souhlasím, že není třeba antivirus a podobně, nicméně aktualizace zde jsou také a poměrně časté
- "kvalitní provedení" pro co? OpenOffice je sice kvalitní, ale na profesionální svéře stále dosti zaostalý, stejně tak linux není schopen přehrávat mnohé chráněné audio a video soubory a podobně.

EDIT:
Omlouvám se, tepr teďka jsem klikl na odkazy, které jste uvedl a vy už blog máte, takže už si ho nezakládejte. :)
drnoha
drnoha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr Tomeš 8. 6. 2007 09:56

drnoha píše:OMG pane Tomeš,ale nevím, zda vykat, když podle fotky u profilu (pokud je to vaše fotka) jste mladší než já, ale vy jste úplně stejný jako pan Waic, jenom na opačné straně tábora. Udělejte nám všem laskavost, založte si někde vlastni Linux blog, kde si budete vylévat srdíčko a neotravujte tady lidi, kteří sami dobře vědí co a jak.s/quote]

Aha, takže pan Waic může vše a já nic? Tak to se mýlíte. Vůbec si nepřipadám si na druhé straně tábora, už proto, že narozdíl od pana Waice používám dlouhodobě každý den obě platformy - různé Linuxové distribuce a Windows XP/Vista, takže narozdíl od něj nepíšu nesmysly.

Petr Tomeš
Junior

Odeslat příspěvekod drnoha 8. 6. 2007 10:17

Samozřejmě, na kancelářskou práci je Linux dostačující systém. Dokážete si ale představit Linux na domácím multimédiálním PC pro celou rodinu? Kde otec dělá na netu a sem tam učí syna něco hrát, syn hraje, dcera blbne na ICQ s těma jejich hrama a žena dělá v účetnictví? Tohle Linux nenabídne ani kdyby se rozkrájel.

Na opačné straně, když Windows má 99% zastoupení, dovede si představit nasazení Linuxu na úřadech a podobně? Kde nějaký domácí uživatel s Windows (99% trhu) odešle ze svého (ne)legálního Wordu nějaký formulář a na úřade se jim samozřejmě v OOo otevře špatně?

Nebo pro nějakého profesionálního grafika, který potřebuje Maya nebo Photoshop? Já ne.
drnoha
drnoha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 8. 6. 2007 11:06

a je ten dramatickej vzestup podílu linuxu na špetce monitorovaných serverů (z 0.4% na 0.8%) opravdu tak zásadní a trhem lomcující, aby kvůli tomu bylo nevyhnutelně nutný opět a znovu absolvovat výčet všech pro a proti, analýzy implementace a zhodnocení benefitů linuxu na místě, který se primárně věnuje řešení a prevenci problémů, spojených s velmi konkrétními oblastmi IT praxe ?

řekl bych, že nikam dál, než na ten blog, se to nemělo nikdy dostat :)

ikdyž, jak jinak aspoň trochu zvýšit ranking, že :)
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod Sešívaný 8. 6. 2007 11:38

drnoha píše:Samozřejmě, na kancelářskou práci je Linux dostačující systém. Dokážete si ale představit Linux na domácím multimédiálním PC pro celou rodinu? Kde otec dělá na netu a sem tam učí syna něco hrát, syn hraje, dcera blbne na ICQ s těma jejich hrama a žena dělá v účetnictví? Tohle Linux nenabídne ani kdyby se rozkrájel.a/quote]

Proč ne? Doma máme pět počítačů (2 desktopy, 2 notebooky a jeden server) a na všech kromě starého notebooku je Linux tam není jen kvůli tomu, že už se mi ho tam nechce ani instalovat, protože ten notebook vesměs nikdo nepoužívá. Na mém notebooku je Ubuntu, studuju, živím se IT a splňuje mé potřeby ve všech směrech. Na desktopu u sestry v pokoji je Kubuntu, chodí na net, stahuje si, poslouchá a grabuje MP3, dívá se na filmy, vyřídí se maily, kecá na ICQ,... Na desktopu našich je PCLinuxOS, mamka je dealerka dvou firem, vyřizuje si objednávky, poštu, chodí na net, občas se mrkne na nějaký ten film. Otec je ředitel v jedné firmě, občas si nosí práci domů, nějaké excelovské soubory, taktéž pracuje s MP3, videem, vyřizuje maily,... Na serveru mám Debian, poskytuje služby od NFS pod CUPS, díky němu máme velký diskový prostor dostupný na všech stanicích, takže není problém společný zdroj hudby a videa.
Osobně si myslím, že jsme rodina, která využívá počítače ve velké míře a to včetně multimédií. Pravda, hry nehrajeme, to se u nás považuje za ztrátu času. Já si jen občas zapařím na odreagování Nexuiz. Ale i ve hrách se dá vybrat, i pro Linux existují desítky kvalitních komerčních her (Quake, UT, Nexuiz,...), samozřejmě se o nich moc neví, protože nejsou ke stažení na každém warforu a musí se za ně platit. Při nejhorším je tu Cedega.

Jinak s. Waic opět prokázal svoji nestrannost. No, přejme mu to. Ještě hodně dlouho ho bude hřát dominance Windows. Růst Linuxu je pomalý, leč jistý. Pozoruji to jak ve svém okolí, tak podle různých statistik, aktivit na fórech atd. Např. podle Navrcholu činil nárůst Linuxu meziročně o 30%, to taky není špatné. Samozřejmě systém není prohlížeč a přechod je mnohem víc komplikovaný, takže si troufnu trvdit, že Linux poroste tak 10x pomaleji než Firefox, ale i to bude vzhledem k dominanci MS, jeho šíření FUD a zneužívání dominatního postavení na trhu úspěch.
Sešívaný
Junior

Odeslat příspěvekod drnoha 8. 6. 2007 12:18

Myslím, že takovéto topicy jsou totálně zbytečné, vyvolávají flame a nutí lidi se hádat. Bohužel se vždycky najde někdo, kdo takové flamy vyprovokuje.

To Sešívaný: Na to mohu říct pouze jediné. Závidím ti. Mi osobně na domácí PC Linux nesedl (také studuji IT a živím se programováním při škole), neumožňuje mi dělat na PC co mám rad a když už ano, tak ne tak kvalitně jako Windows. Pro mého 11 letého bratra, který prakticky na PC jenom hraje, je Linux už tím pádem nemyslitelný, otec na PC nedělá, sestru nemám, mamce bych možná i řekl, že je to jedno, nicméně používá hodně účetní programy, které pro Linux nejsou.

Ať si každý používá, co mu vyhovuje. Mi jen vadí, když tady někdo zakládá témata jako je toto, a dává sem odkazy na svůj blog, kde píše své silně zaujaté názory. A než se zeptáte, ANO, vadí mi odkazy na VistaBlog z zive.cz. Je to totiž to samé.
drnoha
drnoha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod šarik 8. 6. 2007 12:48

Tak to ukončíme: Linux sux a XP rulezzzzzzzz a je po dohadech.
Blbý můžeš být, ale musíš si umět poradit...
šarik
Junior

Další stránka